CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週日 28 4月 24 09:45:00

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 9 篇文章 ] 
發表人 內容
文章發表於 : 週日 06 8月 06 01:48:59 
資深討論區會員

Iford在香港仲有得賣的得那些菲林呢?

http://www.ilfordphoto.com/products/pro ... onal+Films

又如果不是用C-41Develop的,除了東亞Colour Six這些Pro-Lab仲有那間有得沖同Scan?

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 06 8月 06 15:42:51 
CONTAX CLUB 會員
CONTAX CLUB 會員

G2 Lover 寫:
Iford在香港仲有得賣的得那些菲林呢?

http://www.ilfordphoto.com/products/pro ... onal+Films

又如果不是用C-41Develop的,除了東亞Colour Six這些Pro-Lab仲有那間有得沖同Scan?

1. 135 format: alomost all but difficult to find HP5+ now, as Delta 400 is also ISO 400; 120 format: almost all, except PanF which is darn difficult to find.

2. AFAIK, the only one non-Prolab processing traditional B&W film is 天祥xx, contax member seem to have discount.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 06 8月 06 22:28:11 
資深討論區會員

135 HP5+ 賣 $30 一卷
120 PANF 賣 $27 一卷

唔知呢個價合唔合理........ :?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 06 8月 06 22:36:09 
會計
會計

請問本地有冇邊度賣 Ilford 平 d,定係度度都差唔多呢?

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 06 8月 06 22:42:37 
資深討論區會員

我都想知道! 我而家淨係識搭 friend 買,唔知有冇大佬可以報報香港的價錢? :D

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 07 8月 06 11:55:27 
資深討論區會員

昨天去了萬成...........

唔知那邊筒打邊筒

Delta 100
Delta 400

一共七十大元!都幾貴。

仲費︰

金藝

Push 一級要加$10
沖一筒正常的︰$26 定 $36 唔記得咗.........應該是二十六多些!
Scan $20

不過我未試過Quality

圖檔

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 07 8月 06 23:45:26 
資深討論區會員

G2 Lover 寫:
昨天去了萬成...........

唔知那邊筒打邊筒

Delta 100
Delta 400

一共七十大元!都幾貴。

仲費︰

金藝

Push 一級要加$10
沖一筒正常的︰$26 定 $36 唔記得咗.........應該是二十六多些!
Scan $20

不過我未試過Quality

圖檔

圖檔

thanks!! 8)

我也問了大陸朋友菲林的價錢:
1. PANF 135 30元/卷
2. Delta100 135 30元/卷
3. PAN100 135胶卷 25元/卷
4. FP4+ 135胶卷 27元/卷
5. HP5+ 135胶卷 现价:28元/卷
6. Delta400 135胶卷 现价:30元/卷
7. PAN400 135胶卷 现价:26元/卷
8. XP2S 135胶卷 现价:35元/卷
9. Delta3200 135胶卷 现价:35元/卷

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 11 8月 06 23:35:37 
資深討論區會員

其實想問一吓有沒有大大可以Post一些黑白相片出來比較一吓不同的B&W film 的效果。

因為 Push的Grains
同ISO大細的Grains好有分別..........而且陳次的LOST又會因為PUSH而有不同,有一些FILM係Design for push,有一些是不建議Push.......真係想看多些不同效果,但自己試又沒有咁多時間。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 14 8月 06 00:03:02 
資深討論區會員

G2 Lover 寫:
其實想問一吓有沒有大大可以Post一些黑白相片出來比較一吓不同的B&W film 的效果。

因為 Push的Grains
同ISO大細的Grains好有分別..........而且陳次的LOST又會因為PUSH而有不同,有一些FILM係Design for push,有一些是不建議Push.......真係想看多些不同效果,但自己試又沒有咁多時間。

你去色影無忌看看,有很多照片,有好的,也有一般般的 :lol:
http://www.xitek.com/forum/forumdisplay.php?forumid=40
http://forum.xitek.com/showthread.php?threadid=263145

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 9 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 50 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋: