CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週六 27 4月 24 10:53:17

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 16 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
文章發表於 : 週一 28 8月 06 19:21:00 
討論區新手

我想問下大家知唔知lee d相係用咩相機拍o既呢??相片的微粒較重很有風味,係本身相機可以拍到,還是經過後期加工先有lee種效果呢??

圖檔

圖檔

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 29 8月 06 10:51:17 
討論區新手

點解冇人覆我o既,係唔係冇人識啊??機主話佢用Contax Aria 同 Nikon D70 ,唔知係邊部拍o既呢??定係後期製作出黎o家??機主係日本人言語不通啊…… :cry:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 29 8月 06 11:11:51 
資深討論區會員

我知道如果你影咗筒FILM。。。。兩個月後先至去攞晒相。。。。會有一個相約嘅效果。。。。。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 29 8月 06 13:15:11 
討論區新手

但會唔會同iso 有關呢﹗我o岩o岩係網上見過有d相iso較大d,影出黎好似有d似咁﹗ :roll:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 29 8月 06 14:58:51 
資深討論區會員

呢類粗粒EFFECT, 可以有好多方法去做, 你講呢個方法應該都有相約嘅EFFECT....

甚至用用100度PUSH 去400度都可以有相約嘅EFFECT.....

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 29 8月 06 15:08:09 
資深討論區會員

或者可以買筒Kodak Max400~~under來影都有相同既效果~~~ :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 29 8月 06 17:17:33 
資深討論區會員

其實用CS Post processing都唔難。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 29 8月 06 17:17:39 
討論區新手

thx :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 30 8月 06 09:41:21 
討論區新手

Calvinlor 寫:
或者可以買筒Kodak Max400~~under來影都有相同既效果~~~ :lol:

咁數碼相機又點做先有lee個效果啊﹗CS Post processing 又係咩啊??我試過將iso 教到400 但d微粒好似有d唔同,偏黑都唔自然o既…… :cry:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 02 9月 06 16:04:28 
討論區會員

"點解冇人覆我o既,係唔係冇人識啊??"

I think you are very impolite.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 04 9月 06 19:11:03 
資深討論區會員

引言回覆:

I think you are very impolite.

呢個世界確係有人以為自己係VIP....(VERY IMPOLITE PERSON)

我都係見佢講呢句先至答佢.....如果唔係都唔覆!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 04 9月 06 19:16:56 
資深討論區會員

joe 寫:
引言回覆:

呢個世界確係有人以為自己係VIP....(VERY IMPOLITE PERSON)

我都係見佢講呢句先至答佢.....如果唔係都唔覆!

各位大大
原諒佢啦
睇佢既 post 都知佢新泥
所以有眼不識泰山

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 04 9月 06 20:02:35 
討論區管理員

Dear carolman1110,

May I remind you and remind all here that the forum is meant for fruitful, polite and coutious discussion of matter on hand. this is not a free technical support site. Other members are free to answer or not to answer any forum post as they pleased, and by all account, please made questions and titles more appropiate while giving enough data to based on.

How can you expect any answer if you are not asking with enough background data for people to judge their answer onto.

Kindly regards,
Moderator

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 22 9月 06 12:40:07 
討論區新手

我覺得用文字表達自己一向都會容易引起人o地誤會,可能我表達能力差或者每個人o既接收都唔同,因為用文字係很難表達出語氣,一句說話用唔同語氣表達出來都有唔同效果﹗﹗我並無不禮貌o既意思,我係好多謝以上答過我o既人,我知你o地黎得lee個論壇都係一d好專業o既人,同其他論壇有d分別,所以我o既話引起你o地o既誤會,我覺得好唔好意思﹗ :roll: :roll: :roll:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 02 10月 06 00:42:45 
資深討論區會員

under 左1/3ev
再叫d 沖店push 8)

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 16 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 45 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :