CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週日 28 4月 24 10:52:22

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 9 篇文章 ] 
發表人 內容
文章發表於 : 週五 08 9月 06 00:37:43 
資深討論區會員

自己沖黑白菲林的好處是?

我近來玩番黑白菲林,都係比人沖。
其實好想自己沖自己的菲林,但因為香港地地方細,而咁鬼多的Chemical的味道又可能會使家人不歡,所以真係要三思而後行。

去了九龍生活,問個吓D System的Price

細黑袋 $130
120 Wheel $80
135 Wheel $60
沖罐 $130

藥水
Kodak System (沒有問Ilford,因為比較貴)
D-76 粉 $30
T-Max Developer $62 Liquid
Kodakfix Solution (Fixer) $35 Liquid
Rapid Fixer $50 Liquid
Stop Bath $38
Photo Flo2000 $80

其他︰
銀扣子 $35
海綿 $30

其實計來計去都係八百元左右,因為仲要找一些3.8L 大的不入光桶子及其他東西等。都好合理。

但問題開始來了,其實自己仲一定Control 得個溫度及時間好Match 廠方的Guideline..........那麼,如果我唔多Push 又唔多PULL,其實出去沖係咪真係差得咁遠,如果Normal 沖的話,其實東亞都係$26一筒,佢地日日沖咁多,藥水又新鮮,師傅沖菲林多個我食飯,那麼其實自己沖的價值在於那呢!

我以前都玩過黑房,當年用部爛鬼東德百佳機,測光有等於冇,拍出來又Under,又Over...........,沖出來都唔係咁黑白分明,但用Enlarger放相,用咭紙同手............又Burn又Dodge,出來的效果都唔係好差,個人覺得放相比沖底片重要,有錯請不要我,我不是專業的...........所以先Post出來分享,有錯請指教。

小弟比較喜歡Ilford HP5和Kodak Tri-X這兩種黑白菲林的Tone.........其實用T-Max Liquid Developer都可以,而且比較方便,D-76因為係粉次次都要3.8L..............,其實用T-Max Developer在HP5同Tri-X係咪冇D-76咁好呢?

多謝你們的時間

有錯的請指教。

我在想,玩放大好似重要過沖菲林,因為香港的地方和個人時間有限,我想玩一不能玩二..................真係十五、十六。

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週五 08 9月 06 08:39:48 
CONTAX CLUB 會員

G2 Lover 寫:
我在想,玩放大好似重要過沖菲林,因為香港的地方和個人時間有限,我想玩一不能玩二..................真係十五、十六。

睇你都係唔玩唔舒服! :twisted: 8)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 08 9月 06 13:06:19 
討論區會員

自己沖黑白菲林的好處是,可以自己加沖減沖控制反差,如拍攝當天反差太高,就可以OVER小小影,減沖小小,相反如拍攝當天反差太低,就可以加沖小小,我就玩過熱D沖,黑位就可以好黑好實。
不過我現在絕對不接受玩家自己沖黑白菲林,請問你D沖藥會點處理呢。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 08 9月 06 14:30:46 
幹事
幹事

yt 寫:
自己沖黑白菲林的好處是,可以自己加沖減沖控制反差,如拍攝當天反差太高,就可以OVER小小影,減沖小小,相反如拍攝當天反差太低,就可以加沖小小,我就玩過熱D沖,黑位就可以好黑好實。
不過我現在絕對不接受玩家自己沖黑白菲林,請問你D沖藥會點處理呢。

good point! 8)

[二人同行 送你上路]

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 08 9月 06 21:23:01 
資深討論區會員

yt 寫:
......請問你D沖藥會點處理呢。

我們的癈藥會倒入馬桶、浴缸、洗手盆之類的排水管道,然後經公共污水渠送住政府的

My blog and gallery:
http://blog.hmlai.com/

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 08 9月 06 21:30:56 
討論區管理員

yt 寫:
......請問你D沖藥會點處理呢。

VERY VERY good question asked ..... :wink:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 09 9月 06 00:21:34 
資深討論區會員

其實可不可以比相熟的沖印店佢地幫手...........呢?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 09 9月 06 11:23:18 

http://www.photosharp.com.tw/FORUM/Arti ... 5%e5%a0%b4)&Page=10

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 10 9月 06 10:42:16 
資深討論區會員

我寧願自己冲啦 :lol:

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 9 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上