CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週三 24 4月 24 13:48:14

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 15 篇文章 ] 
發表人 內容
文章發表於 : 週三 18 10月 06 01:29:12 
資深討論區會員

三張差唔多的相片在不同的環境下所拍

Kodak Gold 100 (當日陽光好好,下午二時左右)

圖檔

Fuji Superia 200 (當日陽光一般,但唔係陰天,下午三時左右)

圖檔

Knoica Centuria 200 (當日陰天,下雨,大約下午三時左右)

圖檔

唔知有沒有錯,但係個人認為︰

陽光好要用Kodak Gold 100和Fuji Superia 200
陰天的話又想有Dark Tone Green的話要用Konica Centuria 200

其實聴前輩講話以前有一菲林名為"櫻花",係Knoica 的前身,當年係好出名的。

Knoica 出的Dark Green Tone唔知同日本的森羅係咪有關呢?

有錯請指教。

謝!

My album:

www.fotop.net/Turtle

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 18 10月 06 20:22:20 
討論區會員

three different film taken under three different conditions, it is hard to compare.. :P

I dont prefer superia 100 and 200. The colour is biased from the original condition especially skin tone (sometimes yucky.. to me personally). I think GOLD does a better job on preserving the original colour :)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 18 10月 06 23:09:59 
資深討論區會員

Gold 100真係要去東昇,但係佢地的4R又好似話係一般,我放5S又OK,而佢地放大相係一流,而且120射印,真係好正,天祥外冇咩邊間會有120射印了。

因為我少拍人,所以未發現會有膚色Yucky的Feeling...........

咁Knoica 拍人好唔好?

其實拍人係咪要用Kodak 160 Series的 Print Film 最自然呢?

因為菲林錢都唔平,那些Professional Print Film 貴一多,但因為你又要去東亞,所以Processing 又會貴一點,其他Lab或快圖美沖Professional Film 未必會出到那底片的原味,而且又因為個LCD同沖印師傅的工作量和Bias而有好大分別。

想問問其實一般你地用Professional Print 多定係一般的Print Film呢?

又那一Professional Film 同那一家Lab比較配合和有好效果呢?

因為一般的Print Film 真的好平︰

Kodak Gold 200 $17/roll
Fuji Superia $12/roll
Konica Centuria 200 $9/roll

一筒Kodak = 2 x Konica

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 20 10月 06 09:39:34 
討論區會員

"""Knoica 出的Dark Green Tone唔知同日本的森羅係咪有關呢? """"
應該好有關係, 森羅主要以"藍" 為主, 而且又係同一MAKER.
之前買左一筒做紀念
圖檔
BY 森羅
圖檔
圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 20 10月 06 09:42:04 
討論區會員

G2 兄

看過三張作品, 我反而覺得 KM 的菲林味很濃. 我好想買筒TRY, 唔知仲有無得賣?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 20 10月 06 12:00:42 
資深討論區會員

果陣時起東京街頭見到 KM Century 菲林賣 HKD$6-7 一筒,因為果陣冇玩 135 system,所以冇買到,而家勁後悔! :cry:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 20 10月 06 13:12:05 
CONTAX CLUB 會員
CONTAX CLUB 會員

bearyung 寫:
果陣時起東京街頭見到 KM Century 菲林賣 HKD$6-7 一筒,因為果陣冇玩 135 system,所以冇買到,而家勁後悔! :cry:

尋日係士丹利街都仲見到有得賣
10蚊左右喇

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 20 10月 06 13:56:45 
資深討論區會員

kanji 寫:
"""Knoica 出的Dark Green Tone唔知同日本的森羅係咪有關呢? """"
應該好有關係, 森羅主要以"藍" 為主, 而且又係同一MAKER.
之前買左一筒做紀念
圖檔
BY 森羅
圖檔
圖檔

森羅真係超正,不過你拍得真係好好。
在日本仲有沒有得賣呢?
我的Konica Centuria是在荃灣創藝買的
只用$9/roll
在荃灣荃興徑18A地鋪 24029983

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 20 10月 06 22:34:58 
討論區會員

g2 兄

森&已經沒有了
反而日本版的Centuria 個包裝好正 有 minolta 的 logo, 有d 後悔無買番一兩筒做紀念

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 22 10月 06 00:19:25 
資深討論區會員

kanji 寫:
g2 兄

森&已經沒有了
反而日本版的Centuria 個包裝好正 有 minolta 的 logo, 有d 後悔無買番一兩筒做紀念

我在香港買的Centuria 都有KM LOGO
而且係Made in Japan
所以可能同你在日本的係一樣的。
有時間影張相你看。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 22 10月 06 14:20:53 
資深討論區會員

G2 Lover 寫:
kanji 寫:
g2 兄

森&已經沒有了

我在香港買的Centuria 都有KM LOGO
而且係Made in Japan
所以可能同你在日本的係一樣的。
有時間影張相你看。

係唔係呢隻
之前買左2筒 :o
圖檔