CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週五 29 3月 24 15:20:56

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 7 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : Metz 閃燈一問?
文章發表於 : 週四 28 12月 06 19:11:32 
資深討論區會員

如果唔用SCA-382只用單點的Standard SCA-301可以用Metz 的A mode 嗎?

本身又有一個係Canon的SCA-3102 M3用在Contax Body會有TTL 嗎?

我的閃燈係Metz 54MZ-4i digital

Thanks! 只係想省點錢...........

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 28 12月 06 19:48:15 
資深討論區會員

又這個Bounce係咪比一般的好一些?

其實Bounce Diffuser反射的好定係一個Plastic Box的好

我發現成日都會Under.........係咪用咩Diffuser都要以自己的經驗加2/3 到1 2/3級的呢?

自己用a4紙同牛油紙做的分別係咪好大呢,係咪一定係買有牌子的會好些?

metz bounce diffuser 54-23

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 03 1月 07 15:34:50 
資深討論區會員

好希望會有朋友可以指教我

:D

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 03 1月 07 16:54:44 
CONTAX CLUB 會員
CONTAX CLUB 會員

G2 Lover 寫:
又這個Bounce係咪比一般的好一些?

其實Bounce Diffuser反射的好定係一個Plastic Box的好

我發現成日都會Under.........係咪用咩Diffuser都要以自己的經驗加2/3 到1 2/3級的呢?

自己用a4紙同牛油紙做的分別係咪好大呢,係咪一定係買有牌子的會好些?

metz bounce diffuser 54-23

美閃自家的未用過, bounce方面用緊 "拳套", 較果比一般一張反光紙好好多, 與 "膠盒" 的分別, 以我個人經驗而言, 主要是打光的方向與影的位置, 沒有特別話邊個比邊個好.

例如: 用bounce/拳套, 其實即係一個會走動的天花板, 距離短, 約3-5米, 影子會在下面, 不明顯, 因閃燈變成頂光, 但model戴帽就不行, 上兩個月多人影畢業, 個個戴住四方帽影, 你就不宜bounce啦, 當然美閃燈的好處是可以開子燈補直光

膠盒呢? 其實只是柔散了閃燈的輸出, 所以不同物料都有少少不同, 如牛油紙或膠盒. 但閃燈仍是直打, 所以影子是免不了, 只弱了些罷了. 但距離就遠些. 8)

圖檔
Billy Ting
http://billyting.fotop.net/

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 03 1月 07 18:00:46 
資深討論區會員

Thanks! Very helpful!

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: Metz 閃燈一問?
文章發表於 : 週三 03 1月 07 23:00:23 
幹事
幹事

G2 Lover 寫:
1. 如果唔用SCA-382只用單點的Standard SCA-301可以用Metz 的A mode 嗎?

2. 本身又有一個係Canon的SCA-3102 M3用在Contax Body會有TTL 嗎?

1. 可以
2. 不會

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 03 1月 07 23:15:50 
資深討論區會員

Thank YOu Erik

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 7 篇文章 ]