CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週四 28 3月 24 22:19:11

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 29 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12

你會點樣拎張相 Sharp D??
收細光圈 63%  63%  [ 12 ]
用快速快門 11%  11%  [ 2 ]
光圈收細,用快速快門 (一齊做) 26%  26%  [ 5 ]
用 PS......算 0%  0%  [ 0 ]
總投票數 : 19
發表人 內容
 文章主題 :
文章發表於 : 週五 19 1月 07 11:53:56 
討論區會員

如何使張相 SHARP D?
其實最根本問題是反而是 機身的對焦精確性及鏡頭的質數. 用以下的方式來得出SHARP 的IMAGE 會有另外的問題產生.

1. 收細光圈 ------> 拍攝人像時要淺景深下點算??
2. 用快速快門 -------> 用腳架會更好.
3. 光圈收細,用快速快門 (一齊做) -----> 在暗的情況下點算?
4. 用 PS......算 ------> 推高SHAPNESS 會產生很多 NOISE 及感覺上會便相片失去立體感.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 19 1月 07 23:29:48 
資深討論區會員

要張相咁sharp做乜,如果影女仔,大sharp會俾人鬧 :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 20 1月 07 00:12:14 
CONTAX CLUB 會員

lemon 寫:
之前係某D討論區
我見到人地試 lens....
一支 臭屎
一支 Canon

成班人話︰「我唔覺得有乜特別囉」
lol~~~~~~~~~

成班人話︰「Cxxon果支 ,我唔覺得有乜特別囉」
係咪o咁樣原整d呢! :lol: :lol: :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 20 1月 07 00:13:31 
資深討論區會員

kin 寫:
lemon 寫:
之前係某D討論區
我見到人地試 lens....
一支 臭屎
一支 Canon

成班人話︰「我唔覺得有乜特別囉」
lol~~~~~~~~~

成班人話︰「Cxxon果支 ,我唔覺得有乜特別囉」
係咪o咁樣原整d呢! :lol: :lol: :lol:

佢地係 post 左用臭屎影出泥既相
然後先講呢句.......

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 20 1月 07 00:24:41 
資深討論區會員

我都見過有人話G系既相好假
我又見過有人問T*影出黎既相好假, 係咪PS過
我又見過有人問T*AEJ 50/1.4既BROKEN點解咁亂 :twisted:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 20 1月 07 00:27:51 
事務局長
事務局長

寶寶 寫:

井大大第一次睇我d contax相都有咁o既comment :lol:

Damn, my Calon Segur heart fall in love with Haut Brion

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 20 1月 07 00:45:26 
資深討論區會員

vincenthoy28 寫:
寶寶 寫:

井大大第一次睇我d contax相都有咁o既comment :lol:

通常我會鬧,
一係唔啋佢!
哇KAKAKAKAKAKA!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 20 1月 07 03:00:54 
幹事
幹事

寶寶 寫:
寶寶 寫:

通常我會鬧,
一係唔啋佢!

一野就俾支85/1.2對住朵紅當當既花叫人係viewfinder望埋去, 當年少不更事既我一直唔明點解支鏡可以internal PS.

[二人同行 送你上路]

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 20 1月 07 10:13:31 
幹事
幹事

井 寫:
寶寶 寫:
寶寶 寫:

通常我會鬧,
一係唔啋佢!

一野就俾支85/1.2對住朵紅當當既花叫人係viewfinder望埋去, 當年少不更事既我一直唔明點解支鏡可以internal PS.

我當時只係唔明白點解朵花係鏡裡鏡外係唔同色的... 我仲以為係個viewfinder有問題~ :lol: :lol: :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 21 1月 07 10:55:40 

寶寶 寫:
我又見過有人問T*影出黎既相好假, 係咪PS過
我又見過有人問T*AEJ 50/1.4既BROKEN點解咁亂 :twisted:

頭兩個問題我都比人問過咁上下既野

一個歪理講得一次就係歪理
一個歪理講一萬次就變真理

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 21 1月 07 10:57:55 

Jesse 寫:
要張相咁sharp做乜,如果影女仔,大sharp會俾人鬧 :lol:

影靚女相,與其要咁做
咁不如前期準備同化妝扮靚做好d好過
(當然時間人力物力就要自己諗辦法)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 21 1月 07 23:07:59 
會計
會計

畢特 寫:
Jesse 寫:

影靚女相,與其要咁做

sharpness in portraits --> less is more :wink:

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 22 1月 07 04:39:20 
討論區管理員

Clifford 寫:
畢特 寫:
Jesse 寫:

影靚女相,與其要咁做

sharpness in portraits --> less is more :wink:

Disagree, Sharpness do not equate resolving nor definition ... Sharp photo can be as good as soft rendered ones, it just dwelve on how one exploit the capbility

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 22 1月 07 12:00:00 
討論區會員

你會點樣拎張相 Sharp D??

-- 收細光圈 ?
但係diffraction對resolution(i.e. lp/mm)的影響點算?此影響簡化以1000/n (n係光圈) 來估算 ,即光圈收至f/8,diffraction of light limits resolution至125lp/mm;光圈收至f/16,resolution跌至62.5lp/mm。

如果以 general-purpose color film來說,the best film的resolution約是100lp/mm。按此估算,若光圈收至f/8以下,便會浪費了film的resolution ??

一般來說,for color film, you are limited more by the film than by the sharpness of the lens (except super-slow films, no color film can deliver the sharpness of which the best lens are capable);若果是B&W film, the resolution of the lens is likely to run out before the film becomes a problem.

** 其實,人眼的正常分辨能力約是8lp/mm at 25cm distance。一張8”x10” 的相片放在明視距離(25cm) 觀看,以35mm底片做enlargement來說,理論上底片的影像大約有48lp/mm的resolution已OK。

-- 買過枝sharp D嘅鏡?Replace all your lens to highest end lens?
Some comment, contrasty lens(even only 64lp/mm)appear sharper than less contrasty lens (even 80 lp/mm) 。
(i.e. Zeiss 50mm f/1.5 Sonnar had six glass-air surfaces, Leitz 50mm f/1.5 had ten glass-air surfaces, the Summarit was sharper; but Sonnar was contrastier, it looks sharper )

-- 對焦對得準, 用腳架 (會長的comment)
這兩方面的不良結果,的確輕易抵消用”sharp” 鏡、”sharp” 菲林的貢獻!

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 29 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 17 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :