CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週五 29 3月 24 12:53:44

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 7 篇文章 ] 
發表人 內容
文章發表於 : 週四 16 8月 07 22:20:15 
討論區會員

圖檔

圖上箭咀所指的, 小弟可能因為英文唔好, 睇左說明書都唔知道佢既指示係什麼用途.
希望有師兄可以指點一下, 謝謝!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 16 8月 07 23:46:10 
CONTAX CLUB 會員

如快門先決 (即係用 "T"), 測光 T=125 F=1.4 (3)

即係話用 1/125, F1.4 + 0.3 級

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 16 8月 07 23:46:32 
資深討論區會員

十分一級光圈位,例如f1.43即係f/1.4 又三分一級光圈

My blog and gallery:
http://blog.hmlai.com/

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 17 8月 07 00:04:30 
討論區會員

lonelyboy 寫:
十分一級光圈位,例如f1.43即係f/1.4 又三分一級光圈

Thanks!!!
咁係唔係即係小數點既位呢, 又係唔係我o係部相機用1.4光圈就係差不多呢?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 17 8月 07 00:07:11 
討論區會員

jack_hui 寫:
如快門先決 (即係用 "T"), 測光 T=125 F=1.4 (3)

Thanks!
咁即係我用f1.4既話, 還有需要減曝光值嗎? 小弟因為從未接觸過測光錶, 多多指教呢!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 17 8月 07 08:57:35 

hopig 寫:
jack_hui 寫:

Thanks!
咁即係我用f1.4既話, 還有需要減曝光值嗎? 小弟因為從未接觸過測光錶, 多多指教呢!

係 .... 冇錯 ...
之前我寫得唔係咁好 ..... 唔應該話係 +0.3 級 .... 其實係減.

即係如果測光係 F=2.0 (9) .... 即係話 ... 差不多要用 F2.8 ...

仲有, 係測光數值下面有一排數 ... e.g. 1.0, 1.4, 2.0, 2.8 ....... 64 etc.

如果測光 Set 做 (T), F=2.0 (9), 咁你應該見到有一點係 F2.0 同F2.8 中間,
又近住 F2.8 個度閃下閃下 ...

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 17 8月 07 21:42:57 
討論區會員

jack_hui 寫:
hopig 寫:
jack_hui 寫:

Thanks!

係 .... 冇錯 ...
之前我寫得唔係咁好 ..... 唔應該話係 +0.3 級 .... 其實係減.

即係如果測光係 F=2.0 (9) .... 即係話 ... 差不多要用 F2.8 ...

仲有, 係測光數值下面有一排數 ... e.g. 1.0, 1.4, 2.0, 2.8 ....... 64 etc.

如果測光 Set 做 (T), F=2.0 (9), 咁你應該見到有一點係 F2.0 同F2.8 中間,
又近住 F2.8 個度閃下閃下 ...

清楚明白, 感謝你!

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 7 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 14 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章