CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週五 29 3月 24 20:33:42

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 27 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
 文章主題 : 奧匈捷德彈藥準備
文章發表於 : 週二 27 5月 08 00:14:31 
CONTAX CLUB 會員

黎緊會去奧地利匈牙利捷克德國一轉
如果以影景為主,想請教下各位大大有無菲林選擇建議?
(主要都係用24+85同埋50定焦,70-200會少用或唔拎,因為懶)
同埋如果將菲林放入鉛袋,是否還是HAND CARRY會穩陣D?
(都係因為懶,有D想擺番入行李箱算數...)
以上有勞指教,謝謝

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 27 5月 08 00:30:14 
資深討論區會員

任何情怳下都不要把菲林寄倉。

用呢個Domke的袋好OK
而在香港及美國你係有權要求Hand Inspect菲林的

圖檔

仲有個係細些的,不過有大買大,一定唔洗番手!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 27 5月 08 00:43:36 
事務局長
事務局長

I have been Praha last year. This is recommand you to bring both lens together! especially some of city view need tele...

Damn, my Calon Segur heart fall in love with Haut Brion

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 27 5月 08 08:12:50 
資深討論區會員

以我所知,用防 X-光袋本身就係一個笑話

海關見有舊野照唔穿,有冇可能任得佢過左就算呢?咦照唔穿喎,等我開行部機先.... 咁的話,分分鐘仲慘過唔用 X-光袋。我就從來都手提,低速菲林由得佢照就算,1600度就睇下關員俾唔俾手檢啦,唔係次次都俾嫁

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 27 5月 08 08:28:56 

Thanks all!
DOMKE我都拎左個番黎,話裝到34筒,唔知算大定細....
不過睇怕都係成包拎住跟身算數

btw.........影旅遊風景既話,用velvia定provia好d?定係kodak 既e100之類?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 27 5月 08 13:37:58 
資深討論區會員

lofan0 寫:
以我所知,用防 X-光袋本身就係一個笑話

海關見有舊野照唔穿,有冇可能任得佢過左就算呢?咦照唔穿喎,等我開行部機先.... 咁的話,分分鐘仲慘過唔用 X-光袋。我就從來都手提,低速菲林由得佢照就算,1600度就睇下關員俾唔俾手檢啦,唔係次次都俾嫁

哈哈哈!你的看法我都明白。
第一,香港的海關的態度一般都好好,只要你要求hand inspect,唔好話100度,就算係50度佢都會用Hand Inspect,而美國你係絕對有權要求所有都Hand Inspect,個個機場,最少NYCJFK, San Fan, LA, Las Vegas, Alaska, Chicago,Guam的大機場我都見過呢個牌。
用X-Ray袋我從來唔會入任何X-Ray機,因為都正如Lofan講已經要求Hand Inspect。
只是有一次去美國,唔記得要求Hand Inspect,入面仲有筒Ilford 1600(結果沒有用過因為怕佢有事),之後為了安全計,立刻到成成買番個X-Ray Bag,唔記得放入去照都只會係海關主動找你做Hand Inspect.
低ISO的菲林係咪真係Film Save 呢,我都係果句,肉眼有時都看唔出。但Kodak就話過有些機場用的特別Models好似唔係好Friendly,所以經常要去北美的我都係乖乖出番個,又唔係一萬蚊個,人人都買得起,而且個袋仲幾好睇。
少少錢買份安心,而且點都要有個Bag去Pack菲林,何樂而不為?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 28 5月 08 15:29:31 
資深討論區會員

畢特 寫:
Thanks all!
DOMKE我都拎左個番黎,話裝到34筒,唔知算大定細....

btw.........影旅遊風景既話,用velvia定provia好d?定係kodak 既e100之類?

如你喜歡Natural tone用Provia or Kodak. 要拍人建議用番Long Contrast Negative,正片拍人比較好的係Artia,而且唔知仲有沒有得賣。
如你喜歡高Saturation and Fine Grains and Details go Velvia.

By Velvia:

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

不過VelviaISO50都幾唔User Friendly!

不過要用慢快門時就一流了!

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 28 5月 08 17:15:06 
資深討論區會員

G2 Lover 寫:
畢特 寫:
Thanks all!

如你喜歡Natural tone用Provia or Kodak. 要拍人建議用番Long Contrast Negative,正片拍人比較好的係Artia,而且唔知仲有沒有得賣。
如你喜歡高Saturation and Fine Grains and Details go Velvia.

By Velvia:

I mean LOW contrast!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 28 5月 08 18:35:34 

G2 Lover 寫:
G2 Lover 寫:
畢特 寫:
Thanks all!

By Velvia:

Thanks a lot!
你講緊Astia100F of Fujifilm? 如果係,我好似有d印象見過下,去搵搵先~~~
影人既話,我都諗緊好唔好拎negative,定係索性拎隔離位部D300黎影算
不過今日聽茶會個陣,個講解既都話家陣大家都應該會拎緊DC,DV去旅行,應該無咩人仲會拎菲林之類,除非好專業個D
我聽完之後好大滴汗..........

BTW,聘珍樓D點心幾好食......

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 28 5月 08 23:36:47 
資深討論區會員

畢特 寫:
G2 Lover 寫:
G2 Lover 寫:
畢特 寫:
Thanks all!

By Velvia:

Thanks a lot!
你講緊Astia100F of Fujifilm? 如果係,我好似有d印象見過下,去搵搵先~~~
影人既話,我都諗緊好唔好拎negative,定係索性拎隔離位部D300黎影算
不過今日聽茶會個陣,個講解既都話家陣大家都應該會拎緊DC,DV去旅行,應該無咩人仲會拎菲林之類,除非好專業個D
我聽完之後好大滴汗..........

BTW,聘珍樓D點心幾好食......

唔重要!以前未有Digital人人去旅行都十筒二十筒咁影嫁啦!
邊有話Pro唔Pro. :roll:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 24 6月 08 00:54:27 

G2 Lover 寫:

唔重要!以前未有Digital人人去旅行都十筒二十筒咁影嫁啦!

結果影左十一筒,今日拎番菲林同埋CD
一開隻CD睇,爭D激到爆血管,無論影象,顏色都差到好似一劈野咁
之前SCAN咁多鑊都未試過衰到呢個程度(荃灣路德圍恆X)
再睇下D底片,又唔係真係咁差,
睇下都係要畫定幾廿格拎去第二度多鑊睇下咩事
(全部用緊PROVIA 100/400X, SCAN完好似用緊800/1600咁粗)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 24 6月 08 07:34:41 
資深討論區會員

Buddy,

If U live in TW, try one in Ling Sang Mall.
Call before U go.

93837595.

Much better than yr shop :wink:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 24 6月 08 12:39:59 

Chung 寫:
Buddy,

If U live in TW, try one in Ling Sang Mall.
Call before U go.

93837595.

Much better than yr shop :wink:

thanks a lot for your help and info~!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 25 6月 08 00:15:02 
資深討論區會員

畢特 寫:
G2 Lover 寫:

一開隻CD睇,爭D激到爆血管,無論影象,顏色都差到好似一劈野咁
(全部用緊PROVIA 100/400X, SCAN完好似用緊800/1600咁粗)

Slide 最好用番出名的Pro Lab,沖錯了沒有得救!
東亞、Colour Six都唔錯。東亞在灣仔,Colour Six 在中環

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 25 6月 08 00:17:05 

G2 Lover 寫:
畢特 寫:
G2 Lover 寫:

Slide 最好用番出名的Pro Lab,沖錯了沒有得救!
東亞、Colour Six都唔錯。東亞在灣仔,Colour Six 在中環

片已經沖了出來,好彩佢地都係比出面沖,就咁睇都未死得.........
下次真係搵番有d料到既做番,唔敢再搏
如果淨沖,我會搵彩六,可以一大清早過完去再番工都仲得

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 27 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 13 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :