CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週六 25 5月 24 00:04:20

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 4 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : 菲林VS數位
文章發表於 : 週一 20 6月 05 12:51:56 
討論區會員

其實大家對菲林同數位點睇呢....
依家數位谷得咁勁,咁多菲林機又話停產!!
人人都話有部DSLR啦,咁菲林會唔會沒落呀...
就算唔會.我怕第日可能晒相店唔再做film晒相
film以後可能要去lab做...仲可能勁貴.
以後買film又難買到,現時平均$20筒,第日可能成$50呀 :shock:
影一筒film平均消費可能要成$150~$200...點玩呀 :(

大家覺得有無可能呢???

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 20 6月 05 13:50:15 
討論區會員

咪自己嚇自己啦~ :?

鐘意玩咩咪玩咩囉, 駛咩考慮得咁長遠呢?
連影相都影到咁大壓力, 好辛苦喎~ :|

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: 菲林VS數位
文章發表於 : 週一 20 6月 05 14:07:19 
討論區管理員

Karl 寫:
...點玩....

IF you are in the hobby, then there's no sense complaining about the film cost. One should not expect material to be priced always in consumer's expectation. IN another word, you want that, you pay for it - simple and stright forth .......

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 20 6月 05 15:27:52 
資深討論區會員

所以話你丫.
香港都算喺全世界嘅樂土. 我地所接觸到好多嘢都係唔係最好都算第二好.
你咪以為人地其它國家都係咁富裕至得 0家. 好多東南亞國家或者其它國家,人地仲用緊FILM 機呀. 加上DIGI 嘅MARKET 都好睇嗰個人電腦佔有RATING 多少.
再講丫, 你估依家啲FDI 呀或者其它咩嘢DIGI 冲相呀真係同 FILM 冲相部機相差好遠呀!你睇吓你張相最後個張都係一張"顯影相" 就知一其二啦 唔同只係射晒嗰前嗰啲STAGE.
不過FILM MARKET 到最後就一定會好細就己知嘅預言.講到底佢真係唔環保同唔夠人地方便.

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 4 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋: