CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週四 25 4月 24 20:59:00

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 71 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12345
發表人 內容
 文章主題 :
文章發表於 : 週四 01 9月 05 23:56:03 
幹事
幹事

lofan 寫:
章魚 寫:
1500 低玩 wor ...

器材技術顧問:樺叔
策劃銷售:Lofan
序言:巫山會長
總編輯:V 大大
編輯委員會 == HKICC 幹會

:lol: :lol:

器材顧問:太多,不能盡錄
文字編輯及校對:口水多多冇乜實力的 Lofan
序言:香港荒木經惟
公關:聯絡出版社、搵廣告,亞 Wah
排版: Hello Kit

喂,我地真係不假外求嫁喎其實可以!

郵購 : 請聯絡 Erik :wink:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 02 9月 05 00:00:39 
幹事
幹事

Erik 寫:
lofan 寫:
章魚 寫:

火車車身廣告呢?  :D

又或者我地可以叫章魚駕駕下車嗌 mic,叫人買書  :lol: :twisted: :shock:

http://www.lofan.net

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 02 9月 05 00:32:31 
幹事
幹事

lofan 寫:
Erik 寫:
lofan 寫:
章魚 寫:

火車車身廣告呢?  :D

又或者我地可以叫章魚駕駕下車嗌 mic,叫人買書  :lol: :twisted: :shock:

最近成日聽到有人講 "你好, 我係蝦嫂", 好驚 :oops: :shock:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 02 9月 05 00:41:10 
幹事
幹事

Erik 寫:
最近成日聽到有人講 "你好, 我係蝦嫂", 好驚 :oops: :shock:

好彩我唔係蝦叔,你班蝦叔睇到個廣告,見到蝦嫂仲唔留哂口水扯哂旗

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 02 9月 05 02:36:17 
會計
會計

lofan 寫:
Erik 寫:

好彩我唔係蝦叔,你班蝦叔睇到個廣告,見到蝦嫂仲唔留哂口水扯哂旗

好好彩,講左咁耐我都仲未睇過呢個廣告,否則當晚就會 :x

如果真係搞新書咁我自薦做睇色啦,有些微實際經驗 :lol:

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 03 9月 05 01:33:04 
幹事
幹事

Clifford 寫:
lofan 寫:
Erik 寫:

好好彩,講左咁耐我都仲未睇過呢個廣告,否則當晚就會 :x

會點? 好似 lofan 所講咁? :shock:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 15 9月 05 00:02:29 
討論區新手

我是於印刷廠做印刷,點解要用150gsm紙?請問是粉紙定係啞粉紙

lofan 寫:
嘩,我睇 lee 個 reply 睇到呆左  :shock:

Anyway, 已經搵到出版社肯合資出版,一人俾半,我大約$15000以內可以甩到身,而且最好笑係可能會用 150g 紙,成為全港用紙最靚的粗用旅遊書  :lol:

今日搵到果間出版社都真係幾幫得手,同埋佢地正值開拓緊主題較特別的旅遊書市場,所以各位西藏高手呀、雲南高手呀,如果想俾些少錢出黎試下,我諗都可以搵佢地傾傾。(玩下手我地會可以包起佢個旅遊系列!)

今日同個朋友講起,原來佢有個朋友曾經幫襯過同一間出書,都 OK 喎

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 15 9月 05 11:18:08 
幹事
幹事

Monet90 寫:
我是於印刷廠做印刷,點解要用150gsm紙?請問是粉紙定係啞粉紙

最主要有兩個原因,一個係因為厚度,另一個係因為 d 相,
art paper 係唔係即係粉紙呀?

其實都未 100% firm 一定係,因為後來加左約十幾頁在後面,所以有機會會變

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 15 9月 05 22:59:50 
討論區新手

Glossy Art Paper = 光粉紙
Matt Art Paper = 啞粉紙
我建議用日本啞粉,因為紙面平滑d
如無buget, 可用韓國紙
如你有印刷上的問題,唔好客氣,請發問

lofan 寫:
Monet90 寫:

最主要有兩個原因,一個係因為厚度,另一個係因為 d 相,
art paper 係唔係即係粉紙呀?

其實都未 100% firm 一定係,因為後來加左約十幾頁在後面,所以有機會會變

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 17 9月 05 00:50:04 
幹事
幹事

Monet90 寫:

好野!
多個專家可以問!
Thank you!

我星期二會上去簽埋張約,到時出版社會俾紙 sample 我,有冇咩特別要留意嫁請問?

日本紙價錢係唔係會超貴嫁?
同埋你知唔知 DO 或者 Contax Club 年鑑係用邊隻紙的?
年鑑 d 紙好係係高檔野喎

同埋想問點解會揀啞粉唔揀光粉呀,非常謝謝!!!!!!  :D :o

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 17 9月 05 23:17:30 
討論區新手

lofan 寫:
Monet90 寫:

好野!
多個專家可以問!
Thank you!

我星期二會上去簽埋張約,到時出版社會俾紙 sample 我,有冇咩特別要留意嫁請問?

日本紙價錢係唔係會超貴嫁?
同埋你知唔知 DO 或者 的Contax Club 年鑑係用邊隻紙?
年鑑 d 紙好係係高檔野喎

同埋想問點解會揀啞粉唔揀光粉呀,非常謝謝!!!!!!  :D :o

-----------------------------------------------------------------------------------

注意印刷廠慣常用光粉或啞粉紙係無150gsm,以下係常用的gsm及紙的線數表,牌子還有很多,不能全列出,請見諒:

雙粉紙 中國金東 韓國三樹 日本白A
105G   8 8
113G   9 8.5
115G 10    
128G 11 10 10
140G   11 11

啞粉紙 中國金東 韓國三樹 日本白A
95G   9 8
105G   10 9
113G   11 10.5
115G      
128G 11.5 12.5 12.5
140G   13.5 13.5
157G 16 15.5 15.5

線數代表每張紙的厚度,一線代表0.01mm,有一種紙卡表可以度出每張紙的線數,例如157gsm日本白A啞粉紙,每張約為15.5線,意思為15.5 x 0.01mm=每張厚度約為0.155mm,你可以問他給你sample紙的線數,從而推算到此紙的gsm,留意此點,因為好多印刷廠都偷磅,意思係話說是157gsm,但實際用140gsm來充

日本紙唔係超貴,係貴少少,但係依家中國金東都好正,當然如可選舉,當然係日本紙

Contax Club年鑑我唔知用邊隻紙,因為我一本都無

我建議用啞粉紙,只係個人喜好,因為粉紙有少少反光,而我之前幫人印的攝影書通常都係啞粉紙

請問你打算出平裝或精裝書?

切記你一到印刷廠唔好話我教你或識我,以免有殺生之禍…..

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 71 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12345

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 40 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :