CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週五 29 3月 24 00:12:23

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 15 篇文章 ] 
發表人 內容
文章發表於 : 週四 20 10月 05 18:41:39 
幹事
幹事

整輯相簿

分區精華區
志賀高原
白馬山(第一部)
白馬山(第二部)

上高地
白川鄉(第一部)
白川鄉(第二部)
白川鄉(第三部)

高山市
高山祭(第一部)
高山祭(第二部)
高山祭(第三部)
高山祭(第四部)

其他垃垃雜雜野
日本妹!

這頁的捷徑 :o
http://ngn2005.lofan.net

http://www.lofan.net

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 20 10月 05 23:48:20 
幹事
幹事

Post 完新相後,成晚在自己 Album 出出入入,又睇返北海道 d 相,
睇完幾轉,始終有個感覺,長野 d 相始終好過客 Feel,但北海道有半個鄉下的感覺,唔睇冇乜野,一睇就好掛住 :?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 21 10月 05 00:58:03 
CONTAX CLUB 會員

LOFAN, 不如攪黎個票選,睇下我地第一二三個會CLICK入去睇的LINK係邊三個丫 :D

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 21 10月 05 01:03:15 
幹事
幹事

Henry 寫:
LOFAN, 不如攪黎個票選,睇下我地第一二三個會CLICK入去睇的LINK係邊三個丫 :D

未 Click 入去之前連圖都冇張,睇地方名嫁咋喎  :?: :roll:

但係好肯定日本妹一早已經超越其他同期對手,我都唔知好嬲定好笑  :lol:

但係又忽然間由此萌生怪念頭,到我本戀影北海道見街果日,我响 forum 推出 2004-05 北海道影女全篇 + 從未 upload 版,保証一定有人 Click :roll: :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 : 長野縣 看紅葉:
文章發表於 : 週一 25 9月 06 00:31:32 
討論區新手

網主:

2005秋D紅葉相好靚!

我想在十月底遊以下四個地方:-- 松本城, 輕井澤, 妻龍 和 馬籠. 有無行程建議??
(1) 應該由東京起始還是大板起始?
(2) 步行妻龍和馬籠之間的中山古道應由妻龍鎮開始還是由馬籠鎮開始. 行畢單程之後有無巴士載我由起始點?
(3) 有關長野還有什麼好介紹??

謝謝指教!
Rick

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 24 10月 06 11:00:30 
討論區會員

Rickleigh 寫:
網主:

我想在十月底遊以下四個地方:-- 松本城, 輕井澤, 妻龍 和 馬籠. 有無行程建議??
(2) 步行妻龍和馬籠之間的中山古道應由妻龍鎮開始還是由馬籠鎮開始. 行畢單程之後有無巴士載我由起始點?

謝謝指教!
Rick

剛從長野回來.我回答你第一條.如果去長野, 最方便由東京坐長野新幹線, 不過車費好貴, 小弟則喜歡坐高速巴士,平成半有多. 長野是一個多山之國, 旅遊行山熱點勁多,最多人去的立山黑部, 及 上高地都可以考慮. 去一去 yahoo.co.jp, 打 "長野観光案内"大把資料可以找到的. 軽井沢反而只有幾間 factory store, 對於討厭shopping的我反而不太喜歡去. 而且有一位日本朋友告訴我軽井沢的民宿及旅館
一般只招待日本人或懂日語的外國人. 如果不懂日語住在 軽井沢 就有可能發生雞同鴨講.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 25 10月 06 22:00:08 
討論區新手

非常謝謝您及時的回覆. 亦羡慕您剛從長野回來.

有關您最后的提點--即不懂日語者在輕井澤的民宿會有溝通困難--這點我明白, 亦有心理準備. 但照計除了東京大坂之外, 在日本到那裏如果唔講日文到處都有語言困難啦, 不應只是輕井澤吧! 您為何只提輕井澤, 是否輕井澤跟別處的民宿還有些不同之處 ?? 請再詳細說明一下, 提醒一下大家要留意的地方.

Rick

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 26 10月 06 00:28:38 
討論區會員

hi Rickleigh 兄

日本一般在離開大城市 (東京,大阪,名古屋等 ), 去到偏遠的地方 (如: 九州, 秋田, 長野, 富山等), 當地人一般只憧日語, 什致有一些老一點的人連日本全國通用的 東京話都不懂. 我試過一次在秋田坐火車去山形的時候, 一位住在秋田老婆婆用東北的方言跟我說了一大堆東東, 我一D都聽不懂, 之後只有用 "東京話"跟婆婆說, 我是由東京來的, 我只懂 東京話, 請用東京話, 婆婆只有用帶有東北口音的東京話跟我說"不好意思,我不懂東京話, 我以為你是東北人,". 從此事就可知日本偏遠地方的人, 真係只有 "日本語only".而部份軽い沢及九州一帶的旅館只招待懂日語的人士是一位在日本酒店工作的日本人朋友跟的說的. 主要原因只有怕因為語言不通而降低了服務的質素而已.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 26 10月 06 00:30:35 
討論區會員

主要原因只是怕因為語言不通而降低了服務的質素而已. 而予約之前最好先確認一下....

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 26 10月 06 09:30:28 
討論區新手

長野縣的民宿服務良莠不齊(特別係歐式民宿),小弟住過兩間,收費貴不過住到氣頂,而且長野縣交通都幾唔方便,去之前要有心理準備!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 26 10月 06 12:40:12 
幹事
幹事

blackberryT 寫:
長野縣的民宿服務良莠不齊(特別係歐式民宿),小弟住過兩間,收費貴不過住到氣頂,而且長野縣交通都幾唔方便,去之前要有心理準備!

長野去過一次冇咩特別好/唔好的印象,不過起碼未有衝勁再去下次亦係事實。

反而東北我一路都想再去多次

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 29 7月 07 01:16:13 

kanji 寫:
Rickleigh 寫:
網主:

謝謝指教!
Rick

剛從長野回來.我回答你第一條.如果去長野, 最方便由東京坐長野新幹線, 不過車費好貴, 小弟則喜歡坐高速巴士,平成半有多. 長野是一個多山之國, 旅遊行山熱點勁多,最多人去的立山黑部, 及 上高地都可以考慮. 去一去 yahoo.co.jp, 打 "長野観光案内"大把資料可以找到的. 軽井沢反而只有幾間 factory store, 對於討厭shopping的我反而不太喜歡去. 而且有一位日本朋友告訴我軽井沢的民宿及旅館
一般只招待日本人或懂日語的外國人. 如果不懂日語住在 軽井沢 就有可能發生雞同鴨講.

小弟對長野有丁點認識及經驗, 真的,立山黑部 及 上高地 不可不去, 但時間要預多一點, 車程太遠, 而月份...現在去, 似生態之旅,多點, 我建議秋天去拍多彩的樹葉,冬天則太冷,多雪, 四處封路,封山, 除此之外, 四,五月是理想季節, 去年我五月在立山還有雪下!花了4萬日元在立山上渡過浪漫的一夜, 上高地於五月的風景,如果天色好, 部份可比得上北美的國家公園景色, 喜歡風景照一定有好收穫

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 29 7月 07 11:51:03 
幹事
幹事

Bricks 寫:
小弟對長野有丁點認識及經驗, 真的,立山黑部 及 上高地 不可不去, 但時間要預多一點, 車程太遠, 而月份...現在去, 似生態之旅,多點, 我建議秋天去拍多彩的樹葉,冬天則太冷,多雪, 四處封路,封山, 除此之外, 四,五月是理想季節, 去年我五月在立山還有雪下!花了4萬日元在立山上渡過浪漫的一夜, 上高地於五月的風景,如果天色好, 部份可比得上北美的國家公園景色, 喜歡風景照一定有好收穫

我只係當年十月去過一次,早得太緊要, d 葉都未紅。
所以講真真係唔覺得好特別。

立山黑部就真係未去過啦,好多人去過都讚就真。

請問有冇相片可以分享呀?
(不過咁舊的 post 忽然有人 reply,真係嚇左我一跳 ^_^)

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 29 7月 07 16:44:29 

lofan 寫:
Bricks 寫:

我只係當年十月去過一次,早得太緊要, d 葉都未紅。
所以講真真係唔覺得好特別。

立山黑部就真係未去過啦,好多人去過都讚就真。

請問有冇相片可以分享呀?
(不過咁舊的 post 忽然有人 reply,真係嚇左我一跳 ^_^)

去年五月, 天色幻變, 全部在同一天拍, 因太忙, slide仍未scan, 只有digital, 部份拍攝地點是自己偷偷去, 實際是不容許自行走在馬路上的 :wink:

第二天一早想再拍日出, 其他景色, 已突然下起雨來, 大霧一片, 你現在所看見的什麼景象, 再也看不見

建議少帶行李上山(如不過夜), 如在山上住旅館, 記得先到旅館借雪靴, 我早上就因行李太重(相機), 跟隨一位日本伯伯攝影師, 不熟雪地, 而插到雪地裡, 只露出上半身, 伯伯不知而離我遠去, 幸好兩位好心, 又有八寶袋的老婆婆救我起來, 再找來相中小屋的職員將我一隻藏在雪地十多分鐘的鞋取出, 當時我看他的手都凍僵了...
後來老板還盛情的以暖爐招呼, 送上免費熱飲, 他們幾位好心人的幫助, 此生難忘...

圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 06 5月 08 02:01:37 
討論區會員

Hi, Lofan 兄、

我計画6月初去日本名古屋及高山、白川等、可否告之関交通、住宿等?
及一D 不可錯過的景色。 (e.g.照片中的地方等) :o
謝謝!

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 15 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 15 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章