CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週二 19 3月 24 18:48:27

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 1332 篇文章 ]  前往頁數 12345 ... 89  下一頁
發表人 內容
 文章主題 : Red Wine
文章發表於 : 週一 02 10月 06 03:43:50 
事務局長
事務局長

有無人鐘意飲red wine?如果有睇漫畫 "神之水滴"就一定會見過佢講這個枝酒 - Ch. Calon-Segur.

今日行過cellar, 見到有2001年small bottle賣, 睇RP mark佢無2000年咁高分(95 vs 90), 但係見佢唔算太貴, 咁就買左枝. 其實自己都唔係好識飲酒, 但係覺得枝酒真係好好飲....有d sweet, 啱晒d情侶飲
圖檔

P.S. 我一路飲枝酒, 一路聽住章魚大大推介o既女歌手 - 張懸所唱o既寶貝, 真係甜到入心.. :lol:

Damn, my Calon Segur heart fall in love with Haut Brion

最後由 vincenthoy28 於 週二 03 10月 06 12:49:04 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 02 10月 06 03:52:02 
幹事
幹事

神之水滴連citysuper個經理都介紹我睇.... 哈... :lol:

[二人同行 送你上路]

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 09 10月 06 23:21:37 
討論區會員

幾多錢一支呀?

我最近想買果香味重(i.e. 甜, 易入口), 價錢平的紅酒(<$100),
比我阿爸每日飲一少杯, 有無好推介?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 10 10月 06 01:24:36 
幹事
幹事

george 寫:
幾多錢一支呀?

我最近想買果香味重(i.e. 甜, 易入口), 價錢平的紅酒(<$100),
比我阿爸每日飲一少杯, 有無好推介?

買port...

[二人同行 送你上路]

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 24 10月 06 00:42:55 
討論區會員

其實我 post 左個問題之後, 好似覺得同 Vincent 兄原本想談談 VCh. Calon-Segur. 有離題, 所以唔敢再答嘴, 不過見都過左一段時間, 應該都無乜問題, 所以想再問 井兄及各位, Port 酒我都聽過, 其實好似係加左brandy, 同紅酒的營養價值係唔係會有唔同? 我主要係想我爸飲左後健康好的同埋好訓的

坊間流傳紅酒加洋蔥比紅酒更加對身體好, 唔知呢度有無人試過? 會唔會好難飲?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 24 10月 06 00:46:35 
事務局長
事務局長

george 寫:
幾多錢一支呀?

我最近想買果香味重(i.e. 甜, 易入口), 價錢平的紅酒(<$100)

Half bottle...3XX...

Btw...most of Austrialia wine is not too bad..you may go to find Penfold in 百佳 which is not too bad..around 100..

FYI, you may consider those wine made by Melot....which is more "sweet"...

Damn, my Calon Segur heart fall in love with Haut Brion

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 24 10月 06 00:48:38 
事務局長
事務局長

george 寫:
其實我 post 左個問題之後, 好似覺得同 Vincent 兄原本想談談 VCh. Calon-Segur. 有離題, 所以唔敢再答嘴, 不過見都過左一段時間, 應該都無乜問題, 所以想再問 井兄及各位, Port 酒我都聽過, 其實好似係加左brandy, 同紅酒的營養價值係唔係會有唔同? 我主要係想我爸飲左後健康好的同埋好訓的

坊間流傳紅酒加洋蔥比紅酒更加對身體好, 唔知呢度有無人試過? 會唔會好難飲?

I am not really sure...but I think just red wine is good already...just not too much....is good for health..(of course you have to make sure your father is in healthy status first...)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 24 10月 06 00:49:44 
幹事
幹事

Merlot

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 24 10月 06 00:54:11 
幹事
幹事

我唔 confirm 紅酒加洋蔥有冇益, 只係知道 d 味唔會好 match......
建議你飲完先食好過

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 24 10月 06 01:22:29 
幹事
幹事

george 寫:

營養我就唔識講, 但好多人都講餐後一小杯port對身體有益... 但記住每日只係一小杯, port alcohol始終高過紅白酒, 飲得多可能有反效果...

[二人同行 送你上路]

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 24 10月 06 01:30:28 
CONTAX CLUB 會員
CONTAX CLUB 會員

正.我喜歡國內長城(昌黎)干紅為多,味道及口感都不錯,特別是1986及1992. :D

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 26 10月 06 22:13:47 
幹事
幹事

本神之水滴仲晌你度嗎?

Henri Jayer passed away last month......

:cry:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 27 10月 06 00:18:30 
資深討論區會員

Erik 寫:
本神之水滴仲晌你度嗎?

Henri Jayer passed away last month......

我都有一套 神之水滴 可以借比你喎....

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 27 10月 06 00:26:51 
幹事
幹事

Hibiki 寫:
Erik 寫:
本神之水滴仲晌你度嗎?

我都有一套 神之水滴 可以借比你喎....

我第一次見人擺酒係飲靚次伯......

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 27 10月 06 00:40:22 
事務局長
事務局長

Erik 寫:
本神之水滴仲晌你度嗎?

nop...returned by today

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 1332 篇文章 ]  前往頁數 12345 ... 89  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :