CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週五 29 3月 24 04:48:15

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 44 篇文章 ]  前往頁數 123  下一頁
發表人 內容
 文章主題 : 再見...MINI
文章發表於 : 週一 15 8月 11 01:09:35 
資深討論區會員

我架Classic Mini Cooper都算係多災多難,
1.四年多前買佢後, 冇耐就遇到"無良MINI車房"賣左D過期車呔比我, 搞到在高速公路爆呔, 我曾經在吹水區POST"爆呔驚魂"果單野,
2.到兩年前在屋企附近被5.5貨車倒後撞到, 整就整番, 由對方保險賠,
3.至今年年頭又在同一條路被另一架"盲毛"5.5貨車迎頭撞, 對方最後認罪不少心駕駛, 又等緊對方保險公司賠,
4......又又又至四月頭, 二佬結婚, 前往觀禮時, 在往大埔方向既吐露港無啦啦左前輪甩左一粒主要鏍絲, 整個左前輪向外傾, 左車頭向下傾, 又好彩HOLD得住堂呔, 更好彩係左邊線冇車, 我可慢慢向路肩流過去,

以上種種事故, 令到家人及女友都認為我架車極唔安全, 雖然多數都係比人連累, 但點講都係唔可以改變佢地對架車既睇法, 甚至今個月要續車保, 保險公司唔肯再保我架車, 認為我架車成日比人撞, 有潛在"賠償"風險, 近兩三個月開始留意有咩車款適合, 我只係作為代步車, 或開工多器材時駕車較方便, 萬事得M2...M3, 豐田RACTIC......日產MATCH...CUBE, 福士GOLF或POLO等等我都巧慮過, 咁多款以GOLF最理想, 到今日福士又有車展, 就走去睇下, 最後心郁郁地落左訂, 至於部MINI, 多數會賣返出去, 睇下可唔可以叫到三四萬呢個價啦. :cry: :cry: :cry:

My Album - http://www.fotop.net/grasscho
圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 15 8月 11 02:47:58 
討論區管理員

To be honest, I learn how to drive on my uncle's Classic Mini way back. The Mini sure is a classic, but its never really a good one. And certainly not quite a safe one ... :roll:

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: 再見...MINI
文章發表於 : 週一 15 8月 11 13:11:58 
CONTAX CLUB 會員

Grass844 寫:
我架Classic Mini Cooper都算係多災多難,
1.四年多前買佢後, 冇耐就遇到"無良MINI車房"賣左D過期車呔比我, 搞到在高速公路爆呔, 我曾經在吹水區POST"爆呔驚魂"果單野,
2.到兩年前在屋企附近被5.5貨車倒後撞到, 整就整番, 由對方保險賠,
3.至今年年頭又在同一條路被另一架"盲毛"5.5貨車迎頭撞, 對方最後認罪不少心駕駛, 又等緊對方保險公司賠,
4......又又又至四月頭, 二佬結婚, 前往觀禮時, 在往大埔方向既吐露港無啦啦左前輪甩左一粒主要鏍絲, 整個左前輪向外傾, 左車頭向下傾, 又好彩HOLD得住堂呔, 更好彩係左邊線冇車, 我可慢慢向路肩流過去,

以上種種事故, 令到家人及女友都認為我架車極唔安全 , 雖然多數都係比人連累, 但點講都係唔可以改變佢地對架車既睇法, 甚至今個月要續車保, 保險公司唔肯再保我架車, 認為我架車成日比人撞, 有潛在"賠償"風險, 近兩三個月開始留意有咩車款適合, 我只係作為代步車, 或開工多器材時駕車較方便, 萬事得M2...M3, 豐田RACTIC......日產MATCH...CUBE, 福士GOLF或POLO等等我都巧慮過, 咁多款以GOLF最理想, 到今日福士又有車展, 就走去睇下, 最後心郁郁地落左訂, 至於部MINI, 多數會賣返出去, 睇下可唔可以叫到三四萬呢個價啦. :cry: :cry: :cry:

我老婆同大女坐我架supra,都乍晒型,d女人係麻煩d.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 15 8月 11 22:29:04 
幹事
幹事

Fiat 500 大家點睇?

Terry Shum
香港互聯網康泰時攝影會幹事
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 15 8月 11 22:56:53 

Terry Sham 寫:
Fiat 500 大家點睇?
Terry你揸會幾型。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 16 8月 11 14:16:59 
討論區管理員

Fiat 500 looks is fine, but humbly I think the VW new Beetle is even better. But If I would be asked to go small, I go for the like of Renault Twingo

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 17 8月 11 01:28:12 
資深討論區會員

FR 寫:
Fiat 500 looks is fine, but humbly I think the VW new Beetle is even better. But If I would be asked to go small, I go for the like of Renault Twingo

New Beetle 足足2000CC, 但馬力好似冇GOLF既120匹喎??? 扭力就唔知呢? 我先決條件係要慳油, M2 或 MARCH都超慳, 但外型似女士車多D, 而電車又未流行及貴, 認過等TOYOTA果架最新既PRIUS plus-in, 三十幾萬超出我既預算.

Classic Mini既性能肯定比唔上現代絶大部份既車仔, 但渣MINI既路面感及簡單直接既渣車感覺相信好難在現代車中找到

My Album - http://www.fotop.net/grasscho
圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 17 8月 11 18:43:45 

jason.lau 寫:
I like Prius, though it is more expensive. But you help to save environment 8)
also, probably you will spend less on gas in the future too :wink:

prius我覺得都ok, 始終價錢唔算離譜同埋油電混合真係慳到下油(如果唔轟)
後座夠寬落
純電車, 係香港賣緊個d, 得tesla叫做正正常常
(三菱/日產個兩架電動小車, 賣緊42萬, 同級汽油小車只需16萬)

beetle 2000cc得115ps/172nm, golf絕對好力過佢, even 1.4TSI

FIAT好似比轉左太古做代理, AFTER SALES SERVICES可能比以前跟得好D卦, 不過....整佢D車都幾係野

GOLF係一個好選擇來的, ENJOY!

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: 再見...MINI
文章發表於 : 週三 17 8月 11 18:44:54 

kin 寫:
我老婆同大女坐我架supra,都乍晒型,d女人係麻煩d.

做乘客, 如果但求舒舒服服, 你主力個架完全無得輸 XDDD
SUPRA, 留黎自己享受駕駛樂趣用的.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 17 8月 11 22:44:20 
資深討論區會員

雖然落左訂, 但今晚才正式試車, 感覺幾好, 反應比想像中快, 坐足四人上大斜都都唔覺"立", supercharger + turbo 在低轉時輸出唔錯, 但坐落司機位, 眼見面板呔盤加車門成佰幾二佰粒制, 渣開MINI冇乜電子野, 呢方面要慢慢適應

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 17 8月 11 23:51:35 
幹事
幹事

Grass844 寫:
雖然落左訂, 但今晚才正式試車, 感覺幾好, 反應比想像中快, 坐足四人上大斜都都唔覺"立", supercharger + turbo 在低轉時輸出唔錯, 但坐落司機位, 眼見面板呔盤加車門成佰幾二佰粒制, 渣開MINI冇乜電子野, 呢方面要慢慢適應

唔使驚喎, 平時對住個 keyboard 都已經 104粒啦

http://www.lofan.net

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 18 8月 11 00:36:51 
資深討論區會員

Grass844 寫:

開得車多有時真係想出番部電單車玩下!
5-6萬可以出倒部幾好的二沖車,無嫁喇,再唔玩無新車了。
看中了部Aprilia RS125!跑到爆!仲係萬幾轉咁上。
不過低轉無力,塞車就..........不過灣路、上山勁好玩。
高轉加速反應快到你唔信。
加上0-60KM 3.4s..........法拉李你要比幾百萬先有呢個Feel!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 18 8月 11 09:00:33 
事務局長
事務局長

Grass844 寫:

You bought GT instead of GTI...

I am also interested on how is perform...Anyway interference problem when the changeover happened between supercharge and turbo?!

Damn, my Calon Segur heart fall in love with Haut Brion

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 18 8月 11 09:40:31 
理事
理事

vincenthoy28 寫:
Grass844 寫:

You bought GT instead of GTI...

I am also interested on how is perform...Anyway interference problem when the changeover happened between supercharge and turbo?!

I guess no need special mechanism for change over as by theory supercharge works better at low rpm and then gradually pick up with turbo at higher rpm? (assume that the boosting effect to be linear.......)

www.flickr.com/dicksonlau

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 18 8月 11 14:18:13 

家陣新車如果行twin turbo, 其實好多都已經好順, 一開波千幾轉已經有最大扭力輸出, supercharge/turbo轉換應該都順, 應該唔會話好突兀, 同埋一開車已經行緊supercharge, 起步/反應/上斜之類一定快, 如果唔係點會做到1400cc都可以0-100 8.0s完成(比著舊式NA引擎個D, 無10-12秒都唔得)

新GOLF GT 連稅243000, 其實係抵買

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 44 篇文章 ]  前往頁數 123  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 11 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :