CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週二 19 3月 24 15:23:22

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 5 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : 中國移動4G Plan? OK?
文章發表於 : 週一 17 12月 12 00:31:37 
資深討論區會員

有無師兄用緊。
我合約期完左,身痕想轉會。
用Smartone都用得好OK,非必要都唔想轉。
但成日帶兩部電話都好煩......
我有幾個考慮︰-
1. 只有移動可以一咭兩號同時可以Keep both HK & China nos.
2. 好似得中移動包中國數據
3. 呢個最重要,在港用OK否,係咪好多地方佢得2G.......
4. Smartone無4G Physical Network......會唔會過兩年後係死路一條?
我家在紅磡灣,有無師兄用開邊過台好D?Smartone在這區都唔係好得,好多時係龜速。
Thanks!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 17 12月 12 08:15:59 
資深討論區會員

人仔台有 $15x 無限數據,但所謂無限係 5GB 前 full speed(大部分情況下約 40mb/s,講真 4G 嚟講唔算快) ,之後非常嚴格地限速 (試過三個 4G 台,得佢限得咁嚴)

我當初出俾阿媽用,諗住一個老人家邊用到 5GB data,點知我阿媽 8 日時間就幫我打爆咗嗰 5GB。

至於 coverage 方面,建議你買部 4G 機返嚟, lock 死 4G 之後,去哂所有你會出沒的地方, check 哂邊個台收得到同收得好先,唔係簽錯約就煩。 (至於點 lock 4G 試,android我識,蘋果牌我就唔識啦)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 17 12月 12 12:47:10 
資深討論區會員

lofan0 寫:
人仔台有 $15x 無限數據,但所謂無限係 5GB 前 full speed(大部分情況下約 40mb/s,講真 4G 嚟講唔算快) ,之後非常嚴格地限速 (試過三個 4G 台,得佢限得咁嚴)

我當初出俾阿媽用,諗住一個老人家邊用到 5GB data,點知我阿媽 8 日時間就幫我打爆咗嗰 5GB。

至於 coverage 方面,建議你買部 4G 機返嚟, lock 死 4G 之後,去哂所有你會出沒的地方, check 哂邊個台收得到同收得好先,唔係簽錯約就煩。 (至於點 lock 4G 試,android我識,蘋果牌我就唔識啦)

Thanks Lofan!
4G一日未成熟都係唔洗咁急去送死吧......
現在無約,用住Smartone先,起馬唔洗媽媽聲。
我只係怕佢無4G牌,遲早會被邊緣化。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 17 12月 12 23:23:54 
幹事
幹事

Smartone 係無 2600MHz 牌照(原本在港撥作 4G 的頻譜),但佢最後用返 2G 的 1800 MHz 嚟做 4G,你驚佢唔夠頻譜,以及 1800MHz 本身唔夠容量所以快唔得去邊好過

http://www.lofan.net

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 18 12月 12 14:07:51 
資深討論區會員

lofan 寫:
Smartone 係無 2600MHz 牌照(原本在港撥作 4G 的頻譜),但佢最後用返 2G 的 1800 MHz 嚟做 4G,你驚佢唔夠頻譜,以及 1800MHz 本身唔夠容量所以快唔得去邊好過

其實有幾何可以用倒佢Full Speed,咁鬼多人Share......
到4G全世界都用最大那三家台,會唔會少人用左Smartone,佢反然快左。LOL
會唔會水喉大無用,比幾多你用先重要.......

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 5 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋: