CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週二 19 3月 24 12:04:44

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 9 篇文章 ] 
發表人 內容
文章發表於 : 週三 06 3月 13 09:18:30 
幹事
幹事

哈哈,勁耐無做過呢 d 無謂分享,重出江湖一下先~

早前我阿(女麻)o係屋企暈低左幾次,經同我老豆商量後,決定o係老人家屋企裝個 webcam ,方便睇佢有無出事。

始終因為未做過呢 d o野,所以撞左好多次板,先終於搵到完美o既解決方案

撞板方案一
好啦,裝 webcam 就自然要有 Internet connection,但 90 歲老人家屋企鬼會有呢 d o野呢,結果諗左一輪之後,決定開張幾十蚊月費o既限速 3G data sim ,插落個舊電話度,要o黎做 tethering share data 出黎。

點知呢,原來絕大部分 webcam 都係要用真 IP 運作,而電訊公司派俾手機o既,原來全部都係假 IP,結果揀 cam 陣時,搵左一輪,只係搵得好少隻可以 support 假 IP,最後揀左隻 Philips 出的

set 好哂一次,以為得啦... 點知 Philips 個 server 成日都會無端端死(三日唔埋死一日!),每次一死,我老豆就鬼咁唔放心要仆入去睇佢阿媽,結果呢個方案失敗告終 <--- 死因係 Philips 信唔過

撞板方案二

後來諗起,反正要黎做 modem 個手機都有 cam o架啦,點解唔直接用佢個 cam 黎做 monitoring 呢,結果,搵左一輪,又係因為無 real IP o既原因,可以選擇o既 app 唔多,最後揀左一個 free app 叫 web of cam,又易 set 畫面又靚,以為揀o岩啦今次 ... 點知又係成日死 server 一死就入唔到!結果又係放棄

臨時方案

o係方案二撞左板,又未諗到新方案之際,臨時整左個方法,搵到有 app 可以令部手機收到指定 SMS 之後,啟動影相/拍片,然後將有關影像直接 send 去指定的 email address。煩係煩左 d ,又要等,但起碼 so far so good 到而家都仲 work 到未試過唔得

撞板方案三

後來 back to basic 再諗點搞之下,諗起,手提電話本身就有 video call 功能,如果有得 set auto answer,咁隨時打入去隨時o個面自動接聽咪已經可以達到視像監察的目的囉

搵左一輪邊個類似 app 有 auto answer 功能之後,揀左 Skype,測試左 3 日都無問題之後,就去老人家屋企 set 好左,set 完初期亦好正常,起碼好過方案一同方案二... 之但係用左幾日之後... run run 下o既 Skype force close 左!一 force close 要人手著返,即係... 又衰左....

撞板方案三....點一

為左解決方案三 force close 就冇得玩o既問題,輪到又諗左方法,可以靠其他 app 用 schedule 的形式,指定某個時間 run 某個 app,簡而言之,我設定左每日日間 auto run Skype 多次,咁就可以確保到即使 force close 左,隔一陣個 app 都會自動再 run 返

而家測試緊上述方案 3.1 ,暫時仲未再出事,希望今次唔會再出問題啦!

唉,未整之前真係估唔到搞咁多次先搞得件事掂!

(其實呢個 topic 應該唔會太多人有興趣/需要,不過既然諗到可以用 Skype 加舊電話o黎做 webcam,即管 share 下俾有需要o既人士知)

http://www.lofan.net

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 07 3月 13 12:17:41 
資深討論區會員

Thanks for sharing!
This is very useful!
You know as time goes; this Video thing is becoming necessary for Granddad and Grandmom then Father and Mother.
Some will need for babies......
I am now looking for one for tracking traffic; too many crazy drivers in Hong Kong now.
Thinking Rollei or GoPro; GoPro name is BIG! But as Camera lover I like Rollei brand; but Rollei is famous for BAD electric control in 6008 age.
仲記得N年前用Visual Basic寫個Programme,由於要Reset 一D野,仲要係Remote咁,所以加左個時鐘入去,每一分鐘開關Application一次!哈哈!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 05 4月 13 01:54:59 
CONTAX CLUB 會員
CONTAX CLUB 會員

真係有人問,我share咗這條post出去。

http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1934183&extra=page%3D1

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 05 4月 13 07:34:28 
資深討論區會員

冇所謂呀!希望幫到人啦

反而係,經過兩頁紙討論,我見觀眾們都未了解到 ISP 冇派真 IP 俾牛機先係全件事最有難度之處

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 06 4月 13 13:10:11 
資深討論區會員

lofan0 寫:
冇所謂呀!希望幫到人啦

反而係,經過兩頁紙討論,我見觀眾們都未了解到 ISP 冇派真 IP 俾牛機先係全件事最有難度之處

無Fix IP一直都係Remote Control的Programming問題吧?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 06 4月 13 13:10:49 
資深討論區會員

G2 Lover 寫:
lofan0 寫:
冇所謂呀!希望幫到人啦

無Fix IP一直都係Remote Control的Programming問題吧?

I mean not a "UNIQUE" problem for remote video control.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 07 4月 13 00:00:45 
幹事
幹事

唔係 static IP / dynamic IP 的問題,係 mobile service provider 根本就冇派一個真 IP 俾你部手機,全部都係 virtual o既。既無真 IP ,外界又從何可以駁得到入去呢。

http://www.lofan.net

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 09 4月 13 16:25:08 
資深討論區會員

lofan 寫:
唔係 static IP / dynamic IP 的問題,係 mobile service provider 根本就冇派一個真 IP 俾你部手機,全部都係 virtual o既。既無真 IP ,外界又從何可以駁得到入去呢。

我唔係專家,只係N年前用Visual Basic寫過下一D網related的Application
我想問呢個Virtual IP問題只在香港流動網絡有定係worldwide?
又,有無CAM或 Device 係Support Hyperlink 來Link up and transfer data (so video is a form of data only).
最後係可唔可以Request ISP比個Fix IP你咁呢,或加錢又可唔可以有咁的Service(要呢個Service Fee平過固網先得)?

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 25 11月 15 12:04:59 

版主,你好,你嘅分享好有用,我正好頭痛緊網個webcam 俾老人家,請問你係用咩 app autorun skype 架 ? Thanks a lot!

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 9 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋: