CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週日 28 4月 24 07:37:55

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 343 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 45678910 ... 23  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
文章發表於 : 週三 16 8月 06 15:58:33 
事務局長
事務局長

jason.lau 寫:
But I think many watches are simply TOOO expensive la.

Let's face it. It is nothing about accuracy nor even craftmanship. It is all about PRICE!

The point of wearing a tourbillon is just to tell others that you can afford it!!

no method, 你淨係睇下rolax hk係香港o既sales volume...佢利害到可以年年加價, 一家可以家5~10%, 但係都係大把人買...都係果句 - 市場主導.... :?

Damn, my Calon Segur heart fall in love with Haut Brion

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 16 8月 06 16:03:34 
資深討論區會員

引言回覆:
哈哈, purely討論, high tech野當然唔係"平常人"可以抄到, 但係睇下我地偉大o既祖國.....

SO....如果你有買過大陸啲A 貨老番....你會知只係表面似係錶....但骨子裏只係啲金屬廢料而己!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 16 8月 06 16:05:05 
幹事
幹事

joe 寫:
引言回覆:
哈哈, 高技術野又唔係一定抄唔到, 不過你去抄所用o既engineering hr分分鐘重貴過你start from zero...

:lol: ...非也...非也....就以切割同打礳為例(例如手錶齒輪...汽車缸內VALVE...飛機噴射ENGINE 內壁打礳.....金工精細切割......之類) 先唔好理佢要幾多成本嚟抄......而係根本以平常人無咁嘅能力去抄或者可以SUPPORT 去發展咁嘅技術......就算你依家開始去開發....到你做到呢一個STAGE 時....人地以經去到另一嗰STAGE 了.....根本跟唔到!

不過問題始終係如果係真值得去發展, 始終要搵人去開始就真!

it's just a time issue...

[二人同行 送你上路]

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 16 8月 06 16:10:12 
事務局長
事務局長

joe 寫:
引言回覆:
哈哈, purely討論, high tech野當然唔係"平常人"可以抄到, 但係睇下我地偉大o既祖國.....

SO....如果你有買過大陸啲A 貨老番....你會知只係表面似係錶....但骨子裏只係啲金屬廢料而己!

有d唔同意, 我近來買左隻seagull, 手工同個 cal 都唔差! (TL, 我知你想講乜野...咪玩啦~~) :lol: :lol:

同埋家下大陸連tourbillion都造到, 再望一望大陸o既air space technology... :lol:

Damn, my Calon Segur heart fall in love with Haut Brion

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 16 8月 06 16:25:05 
討論區會員

vincenthoy28 寫:
joe 寫:
引言回覆:

有d唔同意, 我近來買左隻seagull, 手工同個 cal 都唔差! (TL, 我知你想講乜野...咪玩啦~~) :lol: :lol:
同埋家下大陸連tourbillion都造到, 再望一望大陸o既air space technology... :lol:

家下到我唔知我講左乜? :roll: :roll: :roll:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 16 8月 06 16:27:58 
事務局長
事務局長

TL 寫:
joe 寫:
引言回覆:

家下到我唔知我講左乜? :roll: :roll: :roll:

你隻錶vs我隻seagull... :lol: :lol: :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 16 8月 06 16:30:58 
討論區會員

TL 寫:
joe 寫:
引言回覆:

你隻錶vs我隻seagull... :lol: :lol: :lol:

你講緊Wah少?!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 16 8月 06 16:53:50 
幹事
幹事

Seagull Vs. Seagull?? :lol: :lol: :lol:

Terry Shum
香港互聯網康泰時攝影會幹事
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 16 8月 06 23:38:48 
幹事
幹事

lofan 寫:
(a) 咁意思係唔係即係佢有心搵你笨....丫唔係,搵顧客笨,而你又...丫唔係,顧客又甘心俾佢搵笨?  :lol:

(b) 哈哈, 好似你成日讚你買果隻seiko ga wor.... :lol: :lol: :lol:

(c) 你要明白係自由經濟社會, product o既value係市場主導, 有demand一就有market. 一隻幾佰s蚊o既seiko有佢o既market, 一隻幾皮野o既seiko有佢o既market, 一隻成佰萬o既seiko有佢o既market. 幾貴手錶都係有人買, 你可唔可以話人人都比佢地(d廠)搵笨?? 同埋, Toyota & Honda 都係用這一招 (i.e. Lexus & Acura), 咁你又可唔可以話買Toyota,Honda, Acura同Lexus 既人比人搵笨?

1. 我想知道乜如果 (c) 成立,就證明到 (a) 係錯嫁啦咩?  :shock:
 以字面理解,(c) 只係用更詳細文字說明 (a) 的實際情況咋喎

2. 有關 (b) 點,或者我可以進一步澄清,與其話我話我隻精工好,應該係話隻乜叉 Rolex 在作為計時器的基本功能上都竟然仲差過我隻精工,憑咩值咁貴?

http://www.lofan.net

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 16 8月 06 23:43:42 
幹事
幹事

Terry Sham 寫:
產量少除了是市場策略外, 製作工序太複雜和材質太罕有都係原因.
再加上, 機械錶有好多工藝成份係入面, 好難跟手機這些通訊工具相提並論. :wink:

1. 如果涉及工藝成份,你 treat 佢為一件藝術品黎睇的話,咁冇得好講,你o岩,你大(雖然我會唔服氣,lee個世界邊有量產幾千幾萬隻一模一樣的東東會叫做藝術品)

2. 製作工序和材質罕有當然可以係貴的原因,而且起碼我會接受因為咁樣貴,多過因為個爛鬼臭牌子貴。不過同時我都要加返個 remarks: 做左咁多野,佢係準過我隻爛鬼精工先好叫自己做隻錶

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 17 8月 06 00:03:11 
事務局長
事務局長

lofan 寫:
lofan 寫:
(a) 咁意思係唔係即係佢有心搵你笨....丫唔係,搵顧客笨,而你又...丫唔係,顧客又甘心俾佢搵笨?  :lol:

(b) 哈哈, 好似你成日讚你買果隻seiko ga wor.... :lol: :lol: :lol:

(c) 你要明白係自由經濟社會, product o既value係市場主導, 有demand一就有market. 一隻幾佰s蚊o既seiko有佢o既market, 一隻幾皮野o既seiko有佢o既market, 一隻成佰萬o既seiko有佢o既market. 幾貴手錶都係有人買, 你可唔可以話人人都比佢地(d廠)搵笨?? 同埋, Toyota & Honda 都係用這一招 (i.e. Lexus & Acura), 咁你又可唔可以話買Toyota,Honda, Acura同Lexus 既人比人搵笨?

1. 我想知道乜如果 (c) 成立,就證明到 (a) 係錯嫁啦咩?  :shock:
 以字面理解,(c) 只係用更詳細文字說明 (a) 的實際情況咋喎

2. 有關 (b) 點,或者我可以進一步澄清,與其話我話我隻精工好,應該係話隻乜叉 Rolex 在作為計時器的基本功能上都竟然仲差過我隻精工,憑咩值咁貴?

係回答你o既問題之前, 請講一下乜情叫做"搵笨"? 如果我用so call "market price"去買一件product, 咁我算唔算俾人"搵笨"?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 17 8月 06 00:12:34 
幹事
幹事

Terry Sham 寫:
為什麼Lofan的實際和理智沒有半點反映到他對女性的睇法上?我覺得如果可以平衡一點就好了。 :wink:

咁你又搞錯哂啦喎。
好明顯係 apply 同一個標準

It's the inside together with the outside that count.
I had never mentioned a word about her brand name, had I?

Especially if we focus on the money-issue here.
Those stupid brand names are money suckers.
Instead, when talking about my uninstallable 3.0,
she (sorry, I modified this part because I disclosed too much of her personal data)

It's really both the inside and the outside that count, that keeps me from giving up until now. Believe me, it's not the brand, she hasn't a brand behind her, if you ask me, she herself is the brand.

最後由 lofan 於 週四 17 8月 06 07:04:43 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 17 8月 06 00:15:47 
幹事
幹事

係回答你o既問題之前, 請講一下乜情叫做"搵笨"? 如果我用so call "market price"去買一件product, 咁我算唔算俾人"搵笨"?

你去搵個小學生黎問,我買左兩個計時器返屋企,
一個值兩千
一個值三十萬
兩千蚊果個準過三十萬果個

你問佢邊隻錶係搵笨

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 17 8月 06 00:39:27 
事務局長
事務局長

lofan 寫:

你去搵個小學生黎問,我買左兩個計時器返屋企,
一個值兩千
一個值三十萬
兩千蚊果個準過三十萬果個

你問佢邊隻錶係搵笨

你o既問題就等如:
case1. 買兩架新車返黎:
一個值十萬 (大發)
一個值一佰萬 (benz)
2架車都可以車人, 十萬果架又省油, 咁買benz係唔係俾人揾笨?

case 2. 買兩部電話返黎:
一個值4佰 (old version nokia)
一個值5千 (n80)
2部mobile都可以打電話, 4佰果部又輕dwor, 咁買N80係唔係俾人揾笨?

case 3. 買兩件polo shirt返黎:
一件值50(佐記)
一件值500(burberrys)
兩件polo shirt都可以wear, 50蚊果件可以粗用, 咁買burberrys係唔係俾人揾笨?

case 4, 5, 6.......

咁你話呢....

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 17 8月 06 07:15:47 
幹事
幹事

case1. 買兩架新車返黎:
一個值十萬 (大發)
一個值一佰萬 (benz)
2架車都可以車人, 十萬果架又省油, 咁買benz係唔係俾人揾笨?

case 2. 買兩部電話返黎:
一個值4佰 (old version nokia)
一個值5千 (n80)
2部mobile都可以打電話, 4佰果部又輕dwor, 咁買N80係唔係俾人揾笨?

case 3. 買兩件polo shirt返黎:
一件值50(佐記)
一件值500(burberrys)
兩件polo shirt都可以wear, 50蚊果件可以粗用, 咁買burberrys係唔係俾人揾笨?

case 4, 5, 6.......

咁你話呢....

Case 1: 起碼我諗得到安全程度會有幾明顯分別,其他我唔識車答唔到你。如果架 Benz 俾架貨車迫到跌落深井橋而保到我條命,咁 lee 個係實際作用。

Case 2:

1. 我用我部 N80 上網多過講電話  :lol:
2. 日本用得,對我黎講係選擇電話的 keypoint

Case 3:

1. 冇錯,買名牌衫的確係得個名,超唔抵,絕對係搵笨中之搵笨
2. 果輪成日俾個鍾意買名牌野的朋友話,買 lee 樣又話唔得,買果樣又話唔好,咁若干程度上我都搞到有些少心理殘障,「超,我買唔起呀?得你買得起呀?」
3. 好啦,咁咁多貴夾唔好的牌子可以買,點解係要買 Burberry 呢?主因呢,就係因為 uninstallable 的 3.0 姐姐幫我揀 lee 個眼鏡框啦,因為個框係 burberry o既,而又係人地幫我揀o既,咁我就識都唔識理都唔理的情況下鍾入去求其買幾件野出返黎啦

補充:

拖到我落水,大不了只係証明我都係俾人搵笨之流,
而證明唔到咁樣樣賣野,咁樣樣買野法唔係搵笨同俾人搵笨,
又一次我覺得你反而係幫緊我詳解我個 point啦喎  :lol:

Anyway, 朝早要坐 counter,一定 online 唔到

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 343 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 45678910 ... 23  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 52 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :