CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週一 20 5月 24 22:27:44

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 343 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 567891011 ... 23  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
文章發表於 : 週四 17 8月 06 08:13:07 
事務局長
事務局長

Lofan, 我估你唔明白我exactly o既想法. 我quote 上面果d case, 而係你o既respond你會睇到每一樣唔同"market value" o既野都有佢o既unique feature, 值唔值咁o既價錢係由市場決定. 情況就好似我無啦啦羅隻"吉"o既CD-R出黎跟手用100蚊買比你, 你跟本唔會買, 因為market會話俾你知隻碟只值1蚊. 如果你真係同我買, 咁就好明顯你我揾你笨同你會變成正笨蛋...當然, 個market value某情度上係會受個brand value影響...

所以係你o既question A, 係我個人o既角度跟本唔係"揾笨"!

同埋好似case1, 你又點知一架"大發"係冇咁安全? 點解你又咁很定benz安全d? 如果換架camary replace架大發, 你又有冇100% sure benz安全過camary? 某情度上就係因為佢係benz所以你認為佢安全d. 好明顯你o既conclusion係受brand name影響. 而正如我之前所講, market value某情度上係會受個brand value影響, 因此benz某情度上可以賣貴d...

重有係你第一個case其實絕對唔fair, 如果我apply你個concept:
1. 一隻街邊買o既電子錶, 我話同你隻seiko一樣咁accurate買20蚊 (唔好睇小香港造o既鐘錶!!!!)
2. 你隻seiko買1000蚊
如果我apply你個concept, 好明顯你seiko買係比人揾笨. 可能你回話"唔係wor, seiko襟用好多, 同埋係你話item1 accurate jar wor". 咁點解係冇一個好solid o既proof 情況下, 你會信seiko accurate d, 襟用d? 好明顯係因為你信seiko同佢o既口碑. 口碑其實都係brand value o既一部分....名牌某情度係由口碑整出黎....

其實, 我個人作為一個"有sence"o既成年人, 要懂得欣賞點解d一件product佢可買咁o既價錢. 因為好多時候一件貴野值咁o既價錢好可能係因為佢o既歷史背景, 工藝, 技術, 外形, 材料...組成. 同時都要去欣賞一件平價o既點解可以做到c/p ratio咁高...

Damn, my Calon Segur heart fall in love with Haut Brion

最後由 vincenthoy28 於 週四 17 8月 06 10:19:45 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 17 8月 06 09:34:27 
資深討論區會員

話明"玩物喪志",係越"喪"o既就o岩啦 :twisted:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 17 8月 06 11:05:49 
事務局長
事務局長

Jesse 寫:
話明"玩物喪志",係越"喪"o既就o岩啦 :twisted:

exactly! :lol: :lol: :lol: :lol:

Damn, my Calon Segur heart fall in love with Haut Brion

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 17 8月 06 13:42:58 
幹事
幹事

vincenthoy28 寫:
同埋好似case1, 你又點知一架"大發"係冇咁安全? 點解你又咁很定benz安全d? 如果換架camary replace架大發, 你又有冇100% sure benz安全過camary? 某情度上就係因為佢係benz所以你認為佢安全d. 好明顯你o既conclusion係受brand name影響.

我以為係由細睇新聞睇到大話俾我聽,有真憑實據o既添。
你見邊次交通意外架 Benz 會同一般大路日本車一樣會全架變廢鐵嫁?
RR 小弟都有幸坐過一段時間(老豆公司車),如果講好坐,真係好坐你條命!
話說小弟當年考會考,部分日子都係公司司機車到去試場  :lol:

[quote="vincenthoy28"]1. 一隻街邊買o既電子錶, 我話同你隻seiko一樣咁accurate買20蚊 (唔好睇小香港造o既鐘錶!!!!)
如果我apply你個concept, 好明顯你seiko買係比人

http://www.lofan.net

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 17 8月 06 13:45:28 
幹事
幹事

Jesse 寫:

exactly! :lol: :lol: :lol: :lol:

咁都要睇睇係鬥志,定係理智先得嫁~
而家講緊玩物喪智多過玩物喪志喎  :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 17 8月 06 14:27:26 
幹事
幹事

借問一聲, 以上各位為咩咁鐘意用zeiss? 而又唔太喜歡cosina呢? 咁contax同yashica為咩又會係各位心目中差一截既? (<--- 我真係唔明架喎~ 嘰嘰嘰 :lol: :lol: :lol: )

[二人同行 送你上路]

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 17 8月 06 14:38:25 
事務局長
事務局長

lofan 寫:
同埋好似case1, 你又點知一架"大發"係冇咁安全? 點解你又咁很定benz安全d? 如果換架camary replace架大發, 你又有冇100% sure benz安全過camary? 某情度上就係因為佢係benz所以你認為佢安全d. 好明顯你o既conclusion係受brand name影響.

我以為係由細睇新聞睇到大話俾我聽,有真憑實據o既添。
你見邊次交通意外架 Benz 會同一般大路日本車一樣會全架變廢鐵嫁?
RR 小弟都有幸坐過一段時間(老豆公司車),如果講好坐,真係好坐你條命!
話說小弟當年考會考,部分日子都係公司司機車到去試場  :lol:

我真係親眼見過Benz撞到變廢鐵嫁! :shock: :shock: :shock:

[quote="lofan"][quote="vincenthoy28"]1. 一隻街邊買o既電子錶, 我話同你隻seiko一樣咁accurate買20蚊 (唔好睇小香港造o既鐘錶!!!!)
如果我apply你個concept, 好明顯你seiko買係比人

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 17 8月 06 14:44:18 
事務局長
事務局長

jason.lau 寫:
其實, 我個人作為一個"有sence"o既成年人, 要懂得欣賞點解d一件product佢可買咁o既價錢. 因為好多時候一件貴野值咁o既價錢好可能係因為佢o既歷史背景, 工藝, 技術, 外形, 材料...組成. 同時都要去欣賞一件平價o既點解可以做到c/p ratio咁高...

ummm......

If you are talking about 歷史背景, 工藝, 技術, 外形, 材料.. etc, I think JLC is not your choice lah. You should go to AHCI :wink:

I know nothing about watch. But I think too many people talk about brandnames, too few people really talk about watches. I still like watches from F.P.Journe and clocks from Jutzi. But Journe already becomes a brandname now... ai.

:lol: :lol: I am just a beginner on watch too!!!

Anyway, IMO, JLC is quite good in 技術 & 工藝. :wink:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 17 8月 06 14:47:59 
幹事
幹事

我真係親眼見過Benz撞到變廢鐵嫁! :shock: :shock: :shock:

咁你想講買 Benz 果然都真係俾人搵笨乎?  :shock:
其實輪到我想問,咁同場其他車輛係冇咁傷,定係一樣咁傷,定係仲傷?

[quote="vincenthoy28"]"...時差同天文台的原子鐘一樣.."基本上係同testing condition絕對有關, 任可mechanical都會受vibration, impact影響! 所以, seiko所quote出黎o既時差只會apply係lab上! 如果你信以上statement可以apply日常生活, 咁你好明顯比人

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 17 8月 06 14:55:32 
幹事
幹事

咁當然啦,一個人明知隻錶超貴仲要唔準(*1),但係覺得只要我戴左 lee 隻錶上身我就會好威(*2),咁 lee 個自然係一個個人選擇(*3)啦。

*1: 廠商搵佢笨
*2: 自己搵自己笨
*3: *1 同 *2 同時產生作用的結果

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 17 8月 06 14:57:27 
幹事
幹事

jason.lau 寫:
井 寫:
借問一聲, 以上各位為咩咁鐘意用zeiss? 而又唔太喜歡cosina呢? 咁contax同yashica為咩又會係各位心目中差一截既? (<--- 我真係唔明架喎~ 嘰嘰嘰 :lol: :lol: :lol: )

I like cosina ga... hahahaha :lol: :lol: :lol:

未話出 Zeiss Ikon 之前,我連有 lee 個牌子都唔識。
而同一個笑話係,我玩 Contax 之前連咩叫 C/Y mount 都未知,咁就唔使講更加唔會知道原來 Yashica 同 Contax 係共同系統啦  :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 17 8月 06 15:08:40 
事務局長
事務局長

lofan 寫:

咁你想講買 Benz 果然都真係俾人搵笨乎?  :shock:
其實輪到我想問,咁同場其他車輛係冇咁傷,定係一樣咁傷,定係仲傷?

我o既問題最本身就係我唔覺賣benz or 大發 or what ever唔係比人搵笨!

[quote="lofan"][quote="vincenthoy28"]"...時差同天文台的原子鐘一樣.."基本上係同testing condition絕對有關, 任可mechanical都會受vibration, impact影響! 所以, seiko所quote出黎o既時差只會apply係lab上! 如果你信以上statement可以apply日常生活, 咁你好明顯比人

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 17 8月 06 15:16:56 
幹事
幹事

我o既問題最本身就係我唔覺賣benz or 大發 or what ever唔係比人搵笨!

唔係喎,一齊都係變哂廢鐵的話,佢仲賣貴過人咁多,仲唔係証明佢搵人笨?

lofan 寫:
香港收唔收到個RF signal?

Lee 個關乎兩個問題:
1. 我將一隻唔係外銷的錶買返香港用,lee個係我自己搵自己笨,唔係佢本身搵我笨
2. 香港收唔收得到,你大可以問下個鐘夜晚識自己倒轉黎行的 Nelson 大大

Remarks: 如果香港收唔到,如果我在香港買,如果舖頭冇話我知收唔到,咁我就係俾舖頭搵笨啦

[quote="lofan"]但係好似係去買mobile用半年, 跟住trade in冇左一半同買rolex用3年分分鐘原價收返, 又或者我2002年左個LV袋, 今時今日二手價同我當年新買個價一樣我算唔算俾人

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 17 8月 06 15:19:17 
事務局長
事務局長

lofan 寫:
咁當然啦,一個人明知隻錶超貴仲要唔準(*1),但係覺得只要我戴左 lee 隻錶上身我就會好威(*2),咁 lee 個自然係一個個人選擇(*3)啦。

*1: 廠商搵佢笨
*2: 自己搵自己笨
*3: *1 同 *2 同時產生作用的結果

個問題出左係"我就會好威"同"廠商搵佢笨"上面....
1. 我就會好威 - 出發點有問題, 買名牌貴野唔一定係因為"我就會好威", again有d人會係欣賞歷史背景, 工藝, 技術, 外形, 材料...

2. 廠商搵佢笨 - 你要明白乜野叫做cost! 如果任何事情只從最大C/P ratio 入手, 你只可以用100%第三世界direct manfurturing with no additional handle ga 野....

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 17 8月 06 15:33:39 
事務局長
事務局長

lofan 寫:
Lee 個關乎兩個問題:
1. 我將一隻唔係外銷的錶買返香港用,lee個係我自己搵自己笨,唔係佢本身搵我笨
2. 香港收唔收得到,你大可以問下個鐘夜晚識自己倒轉黎行的 Nelson 大大

Remarks: 如果香港收唔到,如果我在香港買,如果舖頭冇話我知收唔到,咁我就係俾舖頭搵笨啦

Technically, 如果你隻錶要每要"re-synchonize"天文台個clock, 咁seiko又sell而你信"so-call時差同天文台的原子鐘一樣", 你就1000000%比seiko揾左笨 :lol: :lol: :lol:

要造到"時差同天文台的原子鐘一樣"=每一時每一分每一刻都要同天文台的原子鐘同步, 但係你隻錶要每日cal (雖然係automatically), 只不過=隻錶只會係cal果一下同天文台的原子鐘同步, 極其量你只可以話隻錶好accurate但係唔可以話"時差同天文台的原子鐘一樣"... :lol: :lol: :lol:

[quote="lofan"][quote="vincenthoy28"]但係好似係去買mobile用半年, 跟住trade in冇左一半同買rolex用3年分分鐘原價收返, 又或者我2002年左個LV袋, 今時今日二手價同我當年新買個價一樣我算唔算俾人

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 343 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 567891011 ... 23  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :