CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週日 28 4月 24 12:13:48

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 343 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 3456789 ... 23  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
文章發表於 : 週三 16 8月 06 12:41:06 
事務局長
事務局長

lofan 寫:
咁除非你搵 d 超雜廠去比,叫做冇得好比,如果搵個正正常常信得過牌子,以上所述斷估都一樣咁齊,但係價錢又會差幾多呢?(即係返返老問題,其他野乜都一樣,只係差個牌子咁大把)

如果, 記住係"如果", 隻設錶用同樣o既man hour去設計, manufacturing, test & commissioning, 宣傳同造同樣數量, 我就算seiko造, 我估起碼過15萬...

你要記住個價錢同product lot絕對有關係. 假設出一隻錶佢o既R&D + marketing + mangement + profit 係 $5M, 如果我要mainten 一樣o既profit, 出100隻, 每隻起碼要mark-up $50,000, 如果我出 10,000隻, 每隻只要mark-up $500 only....

Damn, my Calon Segur heart fall in love with Haut Brion

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 16 8月 06 12:52:51 
幹事
幹事

vincenthoy28 寫:
你要記住個價錢同product lot絕對有關係. 假設出一隻錶佢o既R&D + marketing + mangement + profit 係 $5M, 如果我要mainten 一樣o既profit, 出100隻, 每隻起碼要mark-up $50,000, 如果我出 10,000隻, 每隻只要mark-up $500 only....

咁係唔係即係佢冇鬼用,出到咁好都只係賣得咁少?  :lol:

http://www.lofan.net

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 16 8月 06 13:02:55 
事務局長
事務局長

lofan 寫:

咁係唔係即係佢冇鬼用,出到咁好都只係賣得咁少?  :lol:

咁又唔係wor....

有陣時佢地出咁小(唔係賣得咁小)係因為物以稀為貴,supply & demand問題, 從此提高gross profit margin, 同埋希望提高佢地自己o既brand value. 好似seiko都有grand seiko series, 出GS我估係net profit應該唔會比一般seiko series多好多, 但係係brand value就一定有所提昇從而可以令ordinary o既seiko series mark-up得更貴....

Damn, my Calon Segur heart fall in love with Haut Brion

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 16 8月 06 13:16:42 
幹事
幹事

有陣時佢地出咁小(唔係賣得咁小)係因為物以稀為貴,supply & demand問題, 從此提高gross profit margin, 同埋希望提高佢地自己o既brand value. 好似seiko都有grand seiko series, 出GS我估係net profit應該唔會比一般seiko series多好多, 但係係brand value就一定有所提昇從而可以令ordinary o既seiko series mark-up得更貴....

咁意思係唔係即係佢有心搵你笨....丫唔係,搵顧客笨,而你又...丫唔係,顧客又甘心俾佢搵笨?  :lol:

http://www.lofan.net

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 16 8月 06 14:26:09 
CONTAX CLUB 會員
CONTAX CLUB 會員

Terry Sham 寫:
How can JLC produce a tourbillion at such a low price??
Just a little bit higher than Beijing Tourbillion. :shock:

據我所知, 鋼版北京陀飛輪皮帶的二手價, 一皮人仔有找... :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 16 8月 06 14:33:28 
事務局長
事務局長

lofan 寫:

咁意思係唔係即係佢有心搵你笨....丫唔係,搵顧客笨,而你又...丫唔係,顧客又甘心俾佢搵笨?  :lol:

哈哈, 好似你成日讚你買果隻seiko ga wor.... :lol: :lol: :lol:

同埋講真, 乜野叫做搵笨? 提高profit 係每一間商業機構o既既定目標, 商業機構唔係善堂, 讚錢都係天公地道! 等如你出人工我會唔會話你搵我笨? 你加人工我會唔會話你搵我笨? (當然你返工乜都唔做o既話我就可以講你搵我笨.. :lol: :lol: )

你要明白係自由經濟社會, product o既value係市場主導, 有demand一就有market. 一隻幾佰s蚊o既seiko有佢o既market, 一隻幾皮野o既seiko有佢o既market, 一隻成佰萬o既seiko有佢o既market. 幾貴手錶都係有人買, 你可唔可以話人人都比佢地(d廠)搵笨?? 同埋, Toyota & Honda 都係用這一招 (i.e. Lexus & Acura), 咁你又可唔可以話買Toyota,Honda, Acura同Lexus 既人比人搵笨?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 16 8月 06 14:39:32 
幹事
幹事

產量少除了是市場策略外, 製作工序太複雜和材質太罕有都係原因.
再加上, 機械錶有好多工藝成份係入面, 好難跟手機這些通訊工具相提並論. :wink:

Terry Shum
香港互聯網康泰時攝影會幹事
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 16 8月 06 14:53:59 
資深討論區會員

引言回覆:
產量少除了是市場策略外, 製作工序太複雜和材質太罕有都係原因.
再加上, 機械錶有好多工藝成份係入面, 好難跟手機這些通訊工具相提並論.

Agree!

都係嗰句......人家賣得俾你就預咗你會拆開嚟睇(OR 抄)......如果咁簡單就俾人抄到或學到嘢有得著....咁嗰啲就唔係叫高技術....!

做錶又好....做鏡頭又好...做汽車部ENGINE 都好.....技術之高唔係你話想抄就抄到.....有時真係技術高到人地就算話埋俾你知點做好未.....以你依家嘅料你都無法做到出嚟!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 16 8月 06 15:05:09 
事務局長
事務局長

joe 寫:
引言回覆:
再加上, 機械錶有好多工藝成份係入面, 好難跟手機這些通訊工具相提並論.

Agree!

都係嗰句......人家賣得俾你就預咗你會拆開嚟睇(OR 抄)......如果咁簡單就俾人抄到或學到嘢有得著....咁嗰啲就唔係叫高技術....!

做錶又好....做鏡頭又好...做汽車部ENGINE 都好.....技術之高唔係你話想抄就抄到.....有時真係技術高到人地就算話埋俾你知點做好未.....以你依家嘅料你都無法做到出嚟!

哈哈, 高技術野又唔係一定抄唔到, 不過你去抄所用o既engineering hr分分鐘重貴過你start from zero... :lol: :lol: :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 16 8月 06 15:27:52 
事務局長
事務局長

jason.lau 寫:
lofan 寫:

To a certain extent, you are right!!

What is price? Any econ text book will tell you that price is the highest value a customer is willing to pay! Price has no relationship with cost!!! Thefore, price is determined by the market, NOT the cost of the product.

That's why there is a economist's joke about bread can be cheaper than flour!

So, one can say that it is 搵你笨. Basically, all economic activities today are 搵你笨!!

What you buy is not just the watch of a JLC, but the LIFESTYLE of owning a JLC. That is the part makes it that expensive.

Therefore, so many "office ladies" in Hong Kong love Louis Vuitton. They want to be associated with the LV lifestyle, though, personally, I think most Louis Vuitton products today are simply lack of taste!

好!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 16 8月 06 15:31:24 
幹事
幹事

joe 寫:
引言回覆:

Agree!

哈哈, 高技術野又唔係一定抄唔到, 不過你去抄所用o既engineering hr分分鐘重貴過你start from zero... :lol: :lol: :lol:

this is the point to tell why there is many fake or copy products (nice quality) in china nowaday, the same happened in japan 50 years ago. you know my man hour is not same as your man hour...

[二人同行 送你上路]

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 16 8月 06 15:38:48 
資深討論區會員

引言回覆:
哈哈, 高技術野又唔係一定抄唔到, 不過你去抄所用o既engineering hr分分鐘重貴過你start from zero...

:lol: ...非也...非也....就以切割同打礳為例(例如手錶齒輪...汽車缸內VALVE...飛機噴射ENGINE 內壁打礳.....金工精細切割......之類) 先唔好理佢要幾多成本嚟抄......而係根本以平常人無咁嘅能力去抄或者可以SUPPORT 去發展咁嘅技術......就算你依家開始去開發....到你做到呢一個STAGE 時....人地以經去到另一嗰STAGE 了.....根本跟唔到!

不過問題始終係如果係真值得去發展, 始終要搵人去開始就真!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 16 8月 06 15:41:56 
幹事
幹事

為什麼Lofan的實際和理智沒有半點反映到他對女性的睇法上?我覺得如果可以平衡一點就好了。 :wink:

Terry Shum
香港互聯網康泰時攝影會幹事
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 16 8月 06 15:47:04 
事務局長
事務局長

joe 寫:
引言回覆:
哈哈, 高技術野又唔係一定抄唔到, 不過你去抄所用o既engineering hr分分鐘重貴過你start from zero...

:lol: ...非也...非也....就以切割同打礳為例(例如手錶齒輪...汽車缸內VALVE...飛機噴射ENGINE 內壁打礳.....金工精細切割......之類) 先唔好理佢要幾多成本嚟抄......而係根本以平常人無咁嘅能力去抄或者可以SUPPORT 去發展咁嘅技術......就算你依家開始去開發....到你做到呢一個STAGE 時....人地以經去到另一嗰STAGE 了.....根本跟唔到!

不過問題始終係如果係真值得去發展, 始終要搵人去開始就真!

哈哈, purely討論, high tech野當然唔係"平常人"可以抄到, 但係睇下我地偉大o既祖國..... :lol: :lol: :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 16 8月 06 15:48:50 
事務局長
事務局長

Terry Sham 寫:
為什麼Lofan的實際和理智沒有半點反映到他對女性的睇法上?我覺得如果可以平衡一點就好了。 :wink:

:lol: :lol: :lol: Terry大大出手啦~~ :lol: :lol: :lol:

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 343 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 3456789 ... 23  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 56 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :