CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週日 28 4月 24 17:44:55

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 53 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234
發表人 內容
 文章主題 :
文章發表於 : 週日 11 2月 07 01:01:57 
會計
會計

dikko 寫:
F100後蓋菲林位易壞,(buy second hand carefull)

wow! really?
i'm just considering to buy a 2nd hand F100 for my main camera body with ZF lenses instead of F3T

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 11 2月 07 01:08:53 
資深討論區會員

Clifford 寫:
dikko 寫:
F100後蓋菲林位易壞,(buy second hand carefull)

i'm just considering to buy a 2nd hand F100 for my main camera body with ZF lenses instead of F3T

即係後蓋黑色個塊板,
同埋F100快門簾當年我有個friend
捉雀時由上追向下按快門時咁就"抄"左.
可能係個別事件.....
總之我firend部F801s
同我部F90X就真係上山下海都no problem.
唯獨我部F90X脫皮就幾嚴重下

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 11 2月 07 01:11:53 
會計
會計

dikko 寫:
Clifford 寫:
dikko 寫:

即係後蓋黑色個塊板,

嘩!咁都得?
咁就有問題 la
我唔係玩開 Nikon,根本唔識 check 機 :(

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 11 2月 07 01:27:28 
資深討論區會員

Clifford 寫:
dikko 寫:
Clifford 寫:
dikko 寫:

即係後蓋黑色個塊板,

嘩!咁都得?
咁就有問題 la

所以我推介F601就係咁解.
幾舊水又好玩,
唔信去東昇睇下,
佢地都係用F601.
收係櫃下面,
加支marco flash
用來影passport相.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 11 2月 07 01:33:48 
討論區會員

dikko 寫:
Clifford 寫:
dikko 寫:
Clifford 寫:
dikko 寫:

即係後蓋黑色個塊板,

嘩!咁都得?
咁就有問題 la

幾舊水又好玩,
唔信去東昇睇下,
佢地都係用F601.
收係櫃下面,

我估二手 F601 同 F801 價錢應該唔會相差太遠, 咁點解唔買 F801 呢?
我仲有部在防潮箱差唔多十年無影過, 最近拿出來試試, 依然操作正常, 乜事都無

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 11 2月 07 01:41:49 
資深討論區會員

midastouch 寫:
dikko 寫:
Clifford 寫:
dikko 寫:
Clifford 寫:
dikko 寫:

即係後蓋黑色個塊板,

嘩!咁都得?
咁就有問題 la

幾舊水又好玩,
唔信去東昇睇下,
佢地都係用F601.
收係櫃下面,

我估二手 F601 同 F801 價錢應該唔會相差太遠, 咁點解唔買 F801 呢?
我仲有部在防潮箱差唔多十年無影過, 最近拿出來試試, 依然操作正常, 乜事都無

F601--$500
F801--$900
F801s-$1200
差幾舊水,
同埋市面上比較企理的801索價都幾高下,
但企理的601,
肯定500到一定買到.
同埋601有機頂燈,
801無.
當然801用2A電又係另一個賣點.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 12 6月 07 14:03:31 
討論區新手

Terry Sham 寫:
dikko 寫:
在覺得最遺憾的是五年前把Nikon F3, F4, F5全部賣了......
咁就應該買部F6 lor.......
如果可以的話,
我會放F4 和F5,
F3太型了.
F4太樣衰,
F5太重

反而我覺得:
F3太難握
F4最型最靚仔
F5最Perfect
F6因為買唔到全新F3, F4, F5所以先買...... :wink:

FE2夠handy
F5最Perfect (x2) :wink:
其他都冇用過,不好說。 :oops:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 16 6月 07 22:20:39 
討論區管理員

Personally I prefer the F4 , it certainly not the prettiest, nor the most performing, but in usage its where it excel ....

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 53 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 62 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :