CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週日 28 4月 24 01:03:52

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 43 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123
發表人 內容
 文章主題 : Re: ZF + Canon ??
文章發表於 : 週三 21 2月 07 17:18:37 
CONTAX CLUB 會員

dikko 寫:
我曾經買個中國制Nikon to EOS EF mount $140
有扣,有無限遠,
在Canon 300D有測光...(點解Nikon D40,50m70,80無測光?點解呀?)

因為個body唔同囉!! :lol:

以我有限的知識, 一般人話nikon無測光係指無matrix測光, 所以我估佢地可能還會有點測或中央權衡/平均, 但若真的連這兩個都無, 原因就只會係因為個body太低檔, 所以測光時要求鏡頭提供資料, 由於無接點, 所以就不能啟動測光系光掛... :roll:

圖檔
Billy Ting
http://billyting.fotop.net/

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週五 23 2月 07 02:14:48 
資深討論區會員

billyting 寫:
dikko 寫:
我曾經買個中國制Nikon to EOS EF mount $140
有扣,有無限遠,
在Canon 300D有測光...(點解Nikon D40,50m70,80無測光?點解呀?)

因為個body唔同囉!! :lol:

以我有限的知識, 一般人話nikon無測光係指無matrix測光, 所以我估佢地可能還會有點測或中央權衡/平均, 但若真的連這兩個都無, 原因就只會係因為個body太低檔, 所以測光時要求鏡頭提供資料, 由於無接點, 所以就不能啟動測光系光掛... :roll:

Nikon digital body有測光only D200 and D2x and D2xs
其餘一律欠奉

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週五 23 2月 07 04:34:15 

dikko 寫:
contax only 寫:
我都想知邊間呀 please PM me if not to post here. thanks thanks

想請教各位師兄ZF鏡係唔係可以加adaptor用落Canon 400D or 30D到呢

引言回覆:
同埋應該邊到有adaptor 賣 同幾錢呀

有扣,有無限遠,

咁仲有冇adaptor可以用落其他機? :twisted:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週五 23 2月 07 13:57:09 
資深討論區會員

shanpark 寫:
dikko 寫:
我都想知邊間呀 please PM me if not to post here. thanks thanks

想請教各位師兄ZF鏡係唔係可以加adaptor用落Canon 400D or 30D到呢

引言回覆:

有扣,有無限遠,

應該無la. :cry:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 28 2月 07 17:35:38 
討論區會員

今日收到 e-mail 話我個 MP 50 order (Map Camera) cancel 左 :cry: 但之前佢又 confirm 左倨 order 喎 ... 通常響咩情況下佢地會 cancel order??? 又會唔會係 .... 又延期????

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 28 2月 07 17:36:45 
討論區會員

呀應該係 Mitsuba, 唔係 Map Camera

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 02 3月 07 01:05:00 
會計
會計

原來 ZF/ZM 的包裝盒係同 Zeiss 電影鏡的盒設計相近的........

圖檔
Source: Zeiss website

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 06 3月 07 22:35:12 
理事
理事

ZF 50/2 將會在 3 月 22 日出貨! 8)

http://www.cosina.co.jp/

www.flickr.com/dicksonlau

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 06 3月 07 22:39:50 
幹事
幹事

wah 寫:

準備好Extension Tube未? :wink:

Terry Shum
香港互聯網康泰時攝影會幹事
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 07 3月 07 16:41:40 

Terry Sham 寫:
wah 寫:

準備好Extension Tube未? :wink:

唔怕, cosina的未ready, 但nikon的到位啦
圖檔

over!!

圖檔
Billy Ting
http://billyting.fotop.net/

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 24 3月 07 11:44:00 
討論區新手

dikko 寫:
Nikon digital body有測光only D200 and D2x and D2xs
其餘一律欠奉

試過50/1.4 + D2X, 但光圈值讀數會大左一級 ... :x

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 24 3月 07 12:22:59 

sorry 寫:
dikko 寫:
其餘一律欠奉

試過50/1.4 + D2X, 但光圈值讀數會大左一級 ... :x

Not quite sure what you mean by 光圈值讀數會大左一級. One can set thr lens data in the menu, and once this is properly set, the aperture value should be read correctly, not one stop larger...

??? Did you set the lens data correctly?

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 07 4月 07 00:38:21 
討論區會員

dikko 寫:
shanpark 寫:
dikko 寫:

引言回覆:

有扣,有無限遠,

應該無la. :cry:

Where can I buy F to EOS mount? :wink:

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 43 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 58 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :