CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週日 28 4月 24 21:27:38

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 203 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 567891011 ... 14  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
文章發表於 : 週四 11 9月 08 22:51:27 
討論區會員

偽菜 :lol:
老實講cz既 za zf zs zk 個d.......唉只係個logo而且
好多人接受到日本做的cy zf zs zk 就係接受唔到sony za
佢地同其他如135比如 nikon canon 個d鏡皇比一d都唔差
唔知點解 好多師兄對sony都好反感 而忘記左佢幾支za既質素
不過唔睇佢個logo佢地依然 都係好出眾既鏡頭

在我眼中 佢地都係Carl Zeiss 既正統產品 志於係唔係各位師兄
心目中既Carl Zeiss 就各有標準

Carl Zeiss 一直都在變 工藝在變 味道在變 企業態度亦在變 但會否變成您
心目中既女神就唔知啦:D

我一路用開minolta 但慢慢覺得sony開始似minolta
大家都有住自己既實力同埋特質 有潛力
不過總比人睇低一線 己前用minolta比人輕視 而家用sony直頭比人鄙視
真攪笑:lol: (唔係講笑 真係係 個人親身經歷:cry: )

ps : 純粹係個人感受 無意攪品牌鬥爭 德系鏡普遍比日系好係公認的 :wink:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 11 9月 08 23:30:26 
幹事
幹事

isvh5 寫:
ps : 純粹係個人感受 無意攪品牌鬥爭 德系鏡普遍比日系好係公認的 :wink:

唔使擔心,lee 度唔係抵死凶  :lol:

http://www.lofan.net

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 11 9月 08 23:49:48 
資深討論區會員

lofan 寫:
isvh5 寫:

唔使擔心,lee 度唔係抵死凶  :lol:

抵死飛花更甚。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 12 9月 08 10:23:38 
幹事
幹事

如果要我揀Zeiss Design同Zeiss Standard, 我一定揀Zeiss Design. :wink:
如果要我揀Nikkor同Rokkor, 我一定揀Rokkor. :wink:

Terry Shum
香港互聯網康泰時攝影會幹事
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 12 9月 08 10:47:18 
資深討論區會員

Terry Sham 寫:
如果要我揀Zeiss Design同Zeiss Standard, 我一定揀Zeiss Design. :wink:
如果要我揀Nikkor同Rokkor, 我一定揀Rokkor. :wink:

其實 Consumer product 係唔係冇 Zeiss made lee 枝歌仔唱嫁啦?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 12 9月 08 18:37:02 
討論區會員

內心偽,乜都係(菜)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 14 9月 08 01:07:37 
幹事
幹事

colinpklam 寫:
內心偽,乜都係(菜)

:?: :?: :?: :?: :?:

係唔係要開多個佛偈討論區 :lol:

http://www.lofan.net

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 14 9月 08 01:40:46 
資深討論區會員

我都好喜歡Rokkor..........

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 14 9月 08 06:27:06 
CONTAX CLUB 會員

isvh5 寫:
偽菜 :lol:

我一路用開minolta 但慢慢覺得sony開始似minolta
不過總比人睇低一線 己前用minolta比人輕視 而家用sony直頭比人鄙視
真攪笑:lol: (唔係講笑 真係係 個人親身經歷:cry: )

我覺得sony 0既鏡頭,影人真係幾好.

http://hk.myblog.yahoo.com/chanwaihan72 ... e?mid=6544
留言有人po0左好多相,我唔知係用a350定係a700影.
300mm 2.8:twisted:
我鐘意sony鏡頭多過za.
前幾日我用e3+1260影佢0既相,唔敢放上去 :twisted:
如果比女主角睇埋原大size,有可能佢想打我 :lol:
佢塊有d咩我都睇到晒 :twisted:好在佢保養得好.................

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 14 9月 08 06:54:24 

isvh5 寫:
真攪笑
:lol: (唔係講笑 真係係 個人親身經歷:cry: )

用咩機有咩好鄙視,都相機都係鏡頭,都係要來影相.
最緊要係影到靚相.
依加好多人都係器材先決,玩玩具唔係問題,點同其他人相處就係重點問題,
唔係睇相去評人0地識唔識影相,係"以機取人" :evil: 睇人0地用咩器材就知人0地識唔識影相.
我用開冷門0野,可能我係女仔,加埋我好彩,人0地見我用笨機,om機,冇串我,鄙視我.
d人會好奇點解我唔用c/n.

sony係有潛力,暫時我見sony dslr就真係麻麻 :x
長炮又貴到.....................
不過日後如果我買sony dslr,好有可能唔會買za.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 14 9月 08 18:17:24 
幹事
幹事

官方搵笨Samples:

1.
1/2000s
F5.6
ISO 200
Vario-Sonnar T* 24-70mm F2.8 ZA SSM
http://www.sony.jp/products/Consumer/ds ... 900_01.jpg

2.
1/90s
F4.5
ISO 200
Planar T* 85mm F1.4 ZA
http://www.sony.jp/products/Consumer/ds ... 900_02.jpg

Terry Shum
香港互聯網康泰時攝影會幹事
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 15 9月 08 05:53:40 

官方搵笨Samples:

1.
1/2000s
F5.6
ISO 200
Vario-Sonnar T* 24-70mm F2.8 ZA SSM
http://www.sony.jp/products/Consumer/ds ... 900_01.jpg

2.
1/90s
F4.5
ISO 200
Planar T* 85mm F1.4 ZA
http://www.sony.jp/products/Consumer/ds ... 900_02.jpg

真係搵笨 :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 15 9月 08 12:59:17 
討論區會員

無錯sony既dslr真係唔係太完善

noise同埋af system都同c/n差好遠

a700既對焦速度/準確性我覺得只及
好幾年前minolta出既d7 d5 d9 個代機
d5d d7d 個af系統真係唔掂 慢+迷焦
不過好彩都仲幾準 呢個係我用我部d5同我部d7d比

noise就攪來攪去都係唔好得幾多咁

鏡頭真係比已前minolta時代貴左好好多 不過我估鏡頭最貴一定唔係SONY
:roll:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 15 9月 08 12:59:56 
討論區會員

何以見得佢揾笨???? :shock:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 15 9月 08 13:05:22 
討論區會員

shanpark 寫:
isvh5 寫:
真攪笑
:lol: (唔係講笑 真係係 個人親身經歷:cry: )

....問題,點同其他人相處就係重點問題,
唔係睇相去評人0地識唔識影相,係"以機取人" :evil: 睇人0地用咩器材就知人0地識唔識影相.
我用開冷門0野,可能我係女仔,加埋我好彩,人0地見我用笨機,om機,冇串我,鄙視....

我當時同個朋友都打個突 點解會有D咁既人........
我仲記得佢用同我個朋一樣NIKON :roll:

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 203 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 567891011 ... 14  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 59 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :