CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週二 21 5月 24 07:43:00

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 9 篇文章 ] 
發表人 內容
文章發表於 : 週六 08 12月 07 01:11:54 
資深討論區會員

發現佢的Plastic Parts都同A100一樣咁雞!
人地Showroom的機可能人流沒有咁多,但係Sony DSLR的真係十足玩具。
今天看是甩皮甩骨...........勁唔耐用。
Canon同Olympus的都未見過有咁的問題。
金工又唔得.........就算有zeiss我都完全唔會考慮。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 08 12月 07 10:59:47 

sony :!:

http://www.dchome.net/viewthread.php?ti ... a=page%3D1

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 08 12月 07 23:07:46 
討論區會員

G2 Lover 寫:
人地Showroom的機可能人流沒有咁多,但係Sony DSLR的真係十足玩具。
金工又唔得.........就算有zeiss我都完全唔會考慮。

sony倒緊自己米 一係就唔jow比人睇 show就要show最好
:x

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 08 12月 07 23:35:40 
討論區新手

G2 Lover 寫:

post a photo??

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 09 12月 07 04:04:16 
CONTAX CLUB 會員

PLANAR@T* 寫:

要得就唔好浪費,
養大隻小動物拎去賣. :twisted:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 09 12月 07 14:15:18 
討論區管理員

G2 Lover 寫:

Well, I am not sure about this, but even in previous incarnation, Minolta's SLR is pretty bad for their exterior finish in term of those covering. With only 1 or 2 models its simply to me too early to tell how the whole Alpha would go about.

ON the other hand, I think Sony's Metal work is quite good, providing you are paying for it. much like Canon / Nikon's lens lineup. The economy choice is well, economy, and mid range can only be termed so so .... ( in term of construction ), this had been similar with Minolta, and I would wager with Sony also. I had handle the new Sony both body and lens and I had to say for their current retail price, the lens is comparable with competitions, and the body also.

The Only company I know of that actually deliver quality construction in reasonable price bracket is neither one of them ...

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 11 12月 07 01:25:27 
資深討論區會員

我看的都係最Cheap的鏡.......所以唔可以作準。
不過金工(Low profile lens)感覺好單薄好似係一Hit就會有Dent(都係主觀感受)。我地用開Contax Lens 同Hood的對金工係有些要求。

反為一些其他Cheap Cheap用Plastic Lens有時手感唔好但基本唔會出現Dent的問題。

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 15 12月 07 05:17:34 

G2 Lover 寫:

依加有唔少人買dslr當係玩具 :lol:
數碼機唔洗耐用,好多人用唔夠2年就買過部.
$ony睇得出依加0既dslr市場係,
名牌相機同鏡頭係身份象徵,(睇0下紅圈鏡幾好賣就知啦)
買機0既人大多係"玩玩具"多過研究攝影技巧.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 12 2月 08 15:09:45 
幹事
幹事

如果A900都係咁, Sony alpha都幾難突圍.

Terry Shum
香港互聯網康泰時攝影會幹事
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 9 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 5 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題