CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週五 29 3月 24 01:05:24

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 7 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : 維修ZM-PART2
文章發表於 : 週一 26 5月 08 16:48:48 
資深討論區會員

上回講到SENT 支鏡去代理度整俾埋錢飛機速遞去日本原廠整, 等左個多月終有消息話[支鏡係可以整嘅同報價俾你之後....]今日終於去攞番之鏡.....

收到鏡CHECK 吓支鏡原本成支鬆咗依家收緊番....再CHECK 咗LENS 無入到塵同好干淨之后以為終於可以告一段落......點知再睇真啲......死火....支鏡后面做對焦個內筒有兩條原本係黑色但俾嘢刮到咗銅仲幾深吓嘅刮㾗, 仲刮手添....於是乎同個人兄講....又係一貫愛理不理仲話都無嘢呀!....唔影响嘅....想你收貨就算......

後嚟我叫佢叫番上次個經理出嚟, 等我同佢講仲好....先至有個似番個正常人嚟同你跟進.......

仲有又話支鏡係SENT 番日本廠整, 但日本廠嘅REPAIR CHECK LIST 都冇張....但我話因為係你地話支鏡一定要番日本廠整所以一定要收日本速遞CHARGE至得,由於我係俾咗錢係呢個SERVICES 上,所以我要求佢地一定要俾番日本廠嘅REPORT 我去証明你地真係SENT 咗支鏡去日本整至得.....而唔係好似依家咁話當住我面拆個膠袋就話係日本原裝番嚟......當時我睇佢地嘅表情好似有啲古怪........一時又話有但係公司內部 文件唔可以OPEN, 一時又話冇..........都唔知流定堅! :x

再咁落去......真係唔知以時先至搞得掂! :roll:

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: 維修ZM-PART2
文章發表於 : 週一 26 5月 08 17:00:38 
討論區會員

Would you be able to contact Cosina Japan directly and then arrange for service (ship it yourself) directly?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 26 5月 08 17:29:11 
CONTAX CLUB 會員
CONTAX CLUB 會員

Such a bad and terrible experience! Good luck!

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 26 5月 08 18:07:47 
資深討論區會員

引言回覆:
Would you be able to contact Cosina Japan directly and then arrange for service (ship it yourself) directly?

呢個問題我係成個月前第一次攞支鏡去佢地度時己問過, 因為反正代理依家做法都係真係"代理"[代你辦理], 仲要俾人大大聲講明[嗱....我地幫你攞過去家咋...佢地點做我地唔理家....] 而且過程全部用費都係要你支付, 但過程無得你去想點做, 而係要跟佢想去點做......做完亦咁會俾番啲証明你睇真係做過........如果唔係就唔會出現好似我依家個CASE 咁又要俾錢飛機速遞去日本都要成一個月先至到啦! :x

所以如果你話自己做得唔得......可能得嘅.....反正佢地都係答過我......但你買行貨但最後都要自己嚟.....咁買行有乜意思! :?:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 26 5月 08 21:32:08 
討論區會員

joe 寫:
引言回覆:
...但你買行貨但最後都要自己嚟.....咁買行有乜意思! :?:

What to do... consider yourself unlucky. I can feel your pain. Paying $$ but yet still have to look at people's "face-color".

Maybe you should write a letter/email to Carl Zeiss with detail description chronologically (plus photos) and complain the hell out of Cosina (even if it's their local HK dealer's fault).

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 18 6月 08 19:39:52 
資深討論區會員

搞咗3個月....終於整好今日攞鏡!

去到又係個條友...我見到個PACKING 無拆過, 問佢你地自己今次CHECK 過OK家啦....條友又係一貫無感情且話帶枯干話[你自己CHECK丫~~~ :? ]

自己CHECK咪自己CHECK! 睇完, 俾錢(成1500)...條友理都唔理你, 你自己打開就自己PACK 番 亦無打算想或意圖去幫你! 之前問佢張原廠維修REPORT 亦無下文, 直情當無咗件事就算!

算!
知道你係咁下次仲上當 :!:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 18 6月 08 20:22:24 
幹事
幹事

其實可唔可以自行寄去日本維修?

Terry Shum
香港互聯網康泰時攝影會幹事
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 7 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 17 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題