CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週五 29 3月 24 08:21:56

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 59 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
文章發表於 : 週二 05 8月 08 18:54:31 
幹事
幹事

Sony點都開發唔到如此精彩的銘機. :cry:

圖檔

Terry Shum
香港互聯網康泰時攝影會幹事
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 05 8月 08 20:45:57 
CONTAX CLUB 會員

Terry Sham 寫:
Sony點都開發唔到如此精彩的銘機. :cry:

圖檔

Although I only had a very old Minolta manual SLR before, I find their models design very attractive. 8)

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 05 8月 08 21:03:51 
資深討論區會員

就咁講過左時的D7D同D5D已經夠精彩!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 05 8月 08 21:33:02 
討論區會員

King 寫:

不過 D7D, 同 D5d 既電力真係 bull shit
用一日已經無電, 長鏡推兩推得返半格電

其實 Sony 接手之後, 改善左d 機身電池用量問題
真係值得一讚

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 05 8月 08 21:59:21 
資深討論區會員

stevelaw 寫:
King 寫:

真係值得一讚

04年的產品,係咁上下啦!

講操控,我認為D7D非常之好
係LCD冇D5D咁準
又有黑相問題.........講真啦
SONY出番部同D7D一樣的機,加強番像素同連拍等細節已經好好

可惜部A700........枉有高科技
但造型居然差過D7D咁多

我成套KM SYSTEM放棄左
到家陣都冇後悔過

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 05 8月 08 23:07:40 
資深討論區會員

stevelaw 寫:
King 寫:

真係值得一讚

電其實點會係問題呢!Minolta用的電雞.........SONY只係用番佢地Laptop的技術已經OK..........唔係SONY特別好,係Minolta差......

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 06 8月 08 01:36:53 
討論區會員

King 寫:

係LCD冇D5D咁準
SONY出番部同D7D一樣的機,加強番像素同連拍等細節已經好好

到家陣都冇後悔過

Sony...只係得 A100 個外型手感仲保持 Minolta 既傳統
Dynax 7 / D7D 手感真係一流....我相信好多機都無咁既手感
Sony 新出既 A700, A350, A200 手感真係好差.....

我都放棄晒成套 Minolta/Sony 轉玩 Nikon 算

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 06 8月 08 01:39:34 
討論區會員

G2 Lover 寫:
電其實點會係問題呢!Minolta用的電雞.........SONY只係用番佢地Laptop的技術已經OK..........唔係SONY特別好,係Minolta差......

Minolta 電量問題係菲林時代已經出現
Dynax 系列既機都係用 CR123A, 同 AA 電
但成日都無電/唔夠電....
我估計可能同佢部機本身電路設計有關

不過認同"唔係SONY特別好,係Minolta差"

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 06 8月 08 11:02:43 
幹事
幹事

stevelaw 寫:
King 寫:

真係值得一讚

咁講慳電上的技術,sony 由以前開始已經有一手o既,其中有 d 仲會貼埋張stamina 貼紙,代表品牌中最慳電

http://www.lofan.net

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 06 8月 08 11:14:33 
幹事
幹事

G2 Lover 寫:

Sony 電!?  :shock:

圖檔

(是日 8 月 6 日,廣島 63 年目原爆忌)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 06 8月 08 16:05:14 
資深討論區會員

lofan 寫:
G2 Lover 寫:

圖檔

我深信出問題係因為QC同Design無關!而且係MIC先出事。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 06 8月 08 16:05:55 
資深討論區會員

lofan 寫:
G2 Lover 寫:

圖檔

63周年,中國有代表去,唔通係你?哈............

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 06 8月 08 16:21:51 
幹事
幹事

G2 Lover 寫:
63周年,中國有代表去,唔通係你?哈............

去攞景? :lol: :lol: :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 14 8月 08 18:22:32 
討論區會員

stevelaw 寫:
King 寫:

係LCD冇D5D咁準

到家陣都冇後悔過

Sony...只係得 A100 個外型手感仲保持 Minolta 既傳統
Dynax 7 / D7D 手感真係一流....我相信好多機都無咁既手感
Sony 新出既 A700, A350, A200 手感真係好差.....

我都放棄晒成套 Minolta/Sony 轉玩 Nikon 算

minolta 每一代slr個款都唔多同 差異都幾大 而且
唔係每個設計都咁好睇 可能個個年代d人口味唔同
而家sony既dslr 其實都保留左好多minolta dynax7 dynax9
既外型設計 況且我覺得a700 a350 a300個外型都唔錯 係只得單轉盤有d可惜

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: alpha能活下去嗎?
文章發表於 : 週六 23 8月 08 00:47:05 

Terry Sham 寫:
Sony的數碼相機業績向下, alpha能活下去嗎?
http://www.sony.co.jp/SonyInfo/IR/finan ... 1_sony.pdf

It's seems main problems cause from Electronics Category "Sony Errision" wor.....
By the way, Sony was strong in electronics components in before but now, only the entertaiment; PS etc. still can earn some GP.....

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 59 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 18 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :