CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週四 28 3月 24 16:16:55

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 59 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
文章發表於 : 週三 30 7月 08 12:14:33 
資深討論區會員

King 寫:
會唔會係PRICE SET得太低
賺唔番??

A350,A300,A700三部機我覺得係賣大包咁滯!
(不過機身超化學 :lol: :lol: :lol: )

真係化學到你唔信。都唔明,OM又係MIC, 佢又係MIC,OM的QC真係好好多。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 30 7月 08 12:55:37 
資深討論區會員

DCHOME有個巴打話
佢部A700用左半年
就咁正常用下用下
機身四隻角都可以磨到光光滑滑!!

或者果位C兄練成左大力金剛指啦

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 30 7月 08 14:39:23 
討論區管理員

For real, too early to tell. Sony's performance is not really indicative as there is little to isolate the Alpha performance on the market vs their DC lineup.

Just like Pentax , and Olympus, the issue with all of them is a lack of full lineup. Pentax can probably stay that way and be niche ( and in any case they are making profit that way ). So do Olympus. Not so for Sony. Sony need the volume and the lineup to fill, and this is yet being done.

I think their strategy and marketing about the A900D also hurt them as everyone who might be wanting might as well wait !! And waiting also mean they are not buying yet ..

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 30 7月 08 16:22:26 
幹事
幹事

G2 Lover 寫:
King 寫:
賺唔番??

真係化學到你唔信。都唔明,OM又係MIC, 佢又係MIC,OM的QC真係好好多。

Sony所有DSLR同大部份DC都係MIJ. :wink:

Terry Shum
香港互聯網康泰時攝影會幹事
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 30 7月 08 19:11:11 
資深討論區會員

Terry Sham 寫:
G2 Lover 寫:
King 寫:
賺唔番??

REALLY? 佢D DCAM同電話大部份在中國做個Bor........
而且出錯又唔Q認,但到最後又係要死死氣氣回收!
所以我已經死心好耐,對這個我Walkman年代最喜歡的品牌列入BAD LIST

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 30 7月 08 20:49:27 
幹事
幹事

G2 Lover 寫:
G2 Lover 寫:
King 寫:
賺唔番??

REALLY? 佢D DCAM同電話大部份在中國做個Bor........
所以我已經死心好耐,對這個我Walkman年代最喜歡的品牌列入BAD LIST

部部機底都寫明係MIJ, 實質就唔知喇.

圖檔

圖檔

圖檔

Terry Shum
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 30 7月 08 21:44:21 
資深討論區會員

made in jena??? No wonder!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 30 7月 08 22:20:07 
資深討論區會員

話說 h_ri 係我初出茅蘆第二份工的其中一個 client,果陣時好多人買黎打 sfc sf2 的 _ori joystick 係我當時少數力作 (我自己果枝仲要係 Hor_ 送的)

個笑話係,由造模到生產到裝嵌都係大陸廠房製造,但唔知點解枝野寫住 made in japan

說明書?我地冇印刷機喎!判上判 Lor, 返到我地廠已經印埋 printed in japan 添!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 31 7月 08 00:39:34 
會計
會計

"Exported from Japan"......?

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 31 7月 08 03:35:33 
CONTAX CLUB 會員
CONTAX CLUB 會員

G2 Lover 寫:
我反然覺得Pentax會行先!
SONY 都唔企得好耐,佢唔Keep Minolta個名差好遠。

AGREE!!!!! :twisted:
笨記死先,跟到SONY都差唔多時間GA LA. :!:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 31 7月 08 13:14:51 
資深討論區會員

咁就阿門 :?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 31 7月 08 14:54:35 
幹事
幹事

shanpark 寫:
G2 Lover 寫:
我反然覺得Pentax會行先!
SONY 都唔企得好耐,佢唔Keep Minolta個名差好遠。

AGREE!!!!! :twisted:
笨記死先,跟到SONY都差唔多時間GA LA. :!:

我剛剛昨日收到個青綠色信封,Pentax 改組成為 Paytax 啦 :x :( :oops: :cry: :evil:

http://www.lofan.net

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 31 7月 08 15:58:35 
幹事
幹事

G2 Lover 寫:
G2 Lover 寫:
King 寫:
賺唔番??

部部機底都寫明係MIJ, 實質就唔知喇.

圖檔

答案就係SKD呢三個字上... :lol:

[二人同行 送你上路]

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 31 7月 08 16:07:21 
幹事
幹事

井 寫:

What is it?

Terry Shum
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 31 7月 08 17:53:58 
幹事
幹事

井 寫:

What is it?

SKD = Semi Knock Down...

that's a rule that if your product has 5 to 6 subassemble assembly in one location (diff. requirement in diff place), you can label it "made in XXX"...

take an example, if Sony assembly the main unit (completed in China), keypad, button set, labels, stroke key and other component (if applicable) in Japan, then this product is Made in Japan instead of MIC.

[二人同行 送你上路]

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 59 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 18 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :