CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週五 29 3月 24 20:51:37

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 13 篇文章 ] 
發表人 內容
文章發表於 : 週日 21 9月 08 00:04:04 
資深討論區會員

近排買左龍仔A001 70-200 f2.8
BODY up上K20D

機同鏡都好夠玩
但仲爭支中距離人像鏡

原廠計,FA77mm LE係不二之選
副廠計,ZK 85mm f1.4絕對係正

價錢係4K尾VS 7.4K(今日將軍的報價)
二者我只選其一

本來我都唔急住要
但岩岩日本傳來消息
HOYA會將日本的生產線搬去越南
意味以後唔會再有MIJ的賓得鏡

FA鏡會唔會乘機停產真係未知數
搞到家陣心大心細
買唔買埋支77LE返屋企

定等遲下先買支ZK 85 f1.4呢? :x :x :x :x

各位大大可唔可以比D意見?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 21 9月 08 00:07:26 
幹事
幹事

買FA 77mm LE先, 再買ZK 85mm f1.4. :wink:

Terry Shum
香港互聯網康泰時攝影會幹事
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 21 9月 08 00:50:31 
資深討論區會員

Terry Sham 寫:
買FA 77mm LE先, 再買ZK 85mm f1.4. :wink:

我冇咁多銀兩呀!你估我係盧凡盧公子咩!!
而且同時有兩支鏡
好似重疊左咁

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 21 9月 08 08:06:45 
資深討論區會員

King 寫:
而且同時有兩支鏡
好似重疊左咁

你認錯人啦,我阿哥先係“盧公子”,我係佢細佬,亦即“盧公子弟”

講返你枝鏡,pentax 唔會一時三刻賣哂,唔使趕住決定,你大可以睇埋我今日的試鏡相再決定

仲有點解唔諗諗 100 F2 呢?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 21 9月 08 12:55:41 
資深討論區會員

lofan0 寫:
King 寫:
而且同時有兩支鏡
好似重疊左咁

你認錯人啦,我阿哥先係“盧公子”,我係佢細佬,亦即“盧公子弟”

講返你枝鏡,pentax 唔會一時三刻賣哂,唔使趕住決定,你大可以睇埋我今日的試鏡相再決定

手上已經有福仔支125 f2.5啦
100 f2唔會諗

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 22 9月 08 04:33:55 
CONTAX CLUB 會員

King 寫:
lofan0 寫:
King 寫:
而且同時有兩支鏡
好似重疊左咁

100 f2唔會諗

福仔支125 2枝0既價錢=100 f2?????

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 22 9月 08 04:42:44 

lofan0 寫:
King 寫:
而且同時有兩支鏡
好似重疊左咁

就算公布摺埋,市面上仲有好多77e 賣.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 22 9月 08 14:57:31 
資深討論區會員

shanpark 寫:
King 寫:
lofan0 寫:
King 寫:
而且同時有兩支鏡
好似重疊左咁

100 f2唔會諗

我意思係,手上已經有支唔錯的微距鏡
唔會再想其他啦

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 22 9月 08 21:36:29 

King 寫:
shanpark 寫:
King 寫:
lofan0 寫:
King 寫:
而且同時有兩支鏡
好似重疊左咁

100 f2唔會諗

唔會再想其他啦

我知你想講呢句,加上枝100 f2等如2枝福仔 1250既價錢 :twisted:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 22 9月 08 23:00:19 
資深討論區會員

shanpark 寫:
King 寫:
shanpark 寫:
King 寫:
lofan0 寫:
King 寫:
而且同時有兩支鏡
好似重疊左咁

100 f2唔會諗

唔會再想其他啦

我知你想講呢句,加上枝100 f2等如2枝福仔 1250既價錢 :twisted:

但家陣想搵支全新福仔都幾難!
舊年咁岩將軍有入貨
先搶到水尾咋!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 24 9月 08 14:14:02 
討論區會員

我有ZK84, DA70及FA43, 分享個人家庭相片經驗。
買DA70是因為細、輕和AF較快, 仲有支DA70能全時間用手動對焦, 正好補償Pentax的死穴。

我想支FA77和FA43發色都相似, 發色比較原色, 人像唔化妝膚色會唔夠白。(BB或者化晒妝則不會有些問題)

買ZK85是因為Zeiss人像鏡頭的發色, 白且滑, 柔中帶利;仲有無敵大光圈。

人像鏡,我還是喜歡Zeiss或Canon。

另外我反而覺得pentax搬去越南是一條出路, 留在日本會只會死路一條。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 21 11月 08 22:59:55 
幹事
幹事

要買趁手, 09年2月加價: :twisted:

http://www.pentax.jp/japan/news/announc ... 121-01.pdf

http://www.pentax.jp/japan/news/announce/20081121.html

Terry Shum
香港互聯網康泰時攝影會幹事
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 21 11月 08 23:49:38 
資深討論區會員

Terry Sham 寫:

買左啦!
仲要買黑魂版 :twisted: :twisted: :twisted:

岩岩又響EBAY BID左支FA24-90MM OLD SHOCK NEW LENS返黎

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 13 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 18 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋: