CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週五 29 3月 24 00:10:10

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 16 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
 文章主題 : ZE vs ZF
文章發表於 : 週二 07 4月 09 10:31:18 
討論區新手

小弟遊覽許多網站,眾人對ZF有讚冇彈,但對ZE卻是有彈冇讚,請問各位大大、是否ZE真的比ZF差很多?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 07 4月 09 21:39:30 
資深討論區會員

會唔會只係因為 canon vs nikon 咋?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 07 4月 09 21:53:46 
理事
理事

lofan0 寫:
會唔會只係因為 canon vs nikon 咋?

因為 Nikon 用家比較心胸廣闊? :o

www.flickr.com/dicksonlau

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 07 4月 09 22:58:00 
討論區會員

因為 CANON 友恨佢太遲出?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 07 4月 09 23:21:05 
CONTAX CLUB 會員

According to my informal research and non-scientific generalisation ... Canon fans are less rich fast shooter ... they appreciate electronics and speed more than optics and colours, so expensive manual focal lens can hardly attract them.

Fuji : X100
OM : EP2

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 07 4月 09 23:21:43 
幹事
幹事

好似 nikon 比較多鍾意用舊機舊鏡的人, canon 則較少

即係話 canon 社群入面比較多一拿枝 MF 鏡上手就舉手投降的人

咁講唔知通唔通呢?

http://www.lofan.net

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 08 4月 09 04:31:32 

lofan 寫:
好似 nikon 比較多鍾意用舊機舊鏡的人, canon 則較少

即係話 canon 社群入面比較多一拿枝 MF 鏡上手就舉手投降的人

咁講唔知通唔通呢?

都可以咁講.
另外,紅圈鏡早就比班友當正神咁拜,
有D人係接受唔到其他鏡仲勁過佢拜緊果D鏡GA.
我自己就覺得C記CMOS色水好灰,依加新機都係,
菜頭用係C機發揮唔到. :evil:

更多我就唔講啦,費事得罪人啦.

對我來講邊D機/鏡0岩我用就買,任何牌子都有可能有好鏡,
仲加唔會要來拜.
我係消費者,點解要好似宗教信仰咁"只要信不要問"?有D人真係當0左係宗教GA.
對某牌子太狂熱+盲目,但有咩回報?咪又係D鏡越出越貴,
自己又係咁比大舊錢去買!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 08 4月 09 04:47:07 

lofan 寫:

咁講唔知通唔通呢?

C記DSLR可以用到好多牌子0既鏡,
不過唔係C記0既鏡就大多都係要MF.
唔一定係多人怕用MF鏡.
我係見太多人對"新菜"帶住有色眼鏡去睇,
一味話舊菜至得.
就算有高手出相,都仲係有人話新菜唔得,
真係死都要話新菜唔惦.

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: ZE vs ZF
文章發表於 : 週三 08 4月 09 04:55:23 

rthtmf 寫:
小弟遊覽許多網站,眾人對ZF有讚冇彈,但對ZE卻是有彈冇讚,請問各位大大、是否ZE真的比ZF差很多?

光學上應該係一樣/分別唔大,
主要問題係ZE外型 :?
同埋C牌果D紅圈定焦上0左神"木台",
反而泥坑上0左神"木台"0既主要係大光圈變焦鏡.
我咁講唔知你明唔明啦.主要係睇用咩鏡去比較0即.
同埋C記鏡頭係SOFT D0既,用家睇慣SOFT,
見到利到界手0既相就未必0岩口味啦.
評枝鏡好唔好都同當事人0既口味有好關係.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 08 4月 09 07:03:05 
資深討論區會員

不過馬後炮講返轉頭,zeiss 一出就出 nikon,仲要隔咁多年先出 canon,其實可能顯示佢地一早知道兩個市場存在好大差異喎

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 08 4月 09 10:33:00 
資深討論區會員

shanpark 寫:
lofan 寫:

咁講唔知通唔通呢?

都可以咁講.
另外,紅圈鏡早就比班友當正神咁拜,
有D人係接受唔到其他鏡仲勁過佢拜緊果D鏡GA.
我自己就覺得C記CMOS色水好灰,依加新機都係,
菜頭用係C機發揮唔到. :evil:

>>C記CMOS色水好灰,依加新機都係<<
C記CMOS色水好灰,依加新機都係,我唔覺...看你用什

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 08 4月 09 19:41:10 
討論區管理員

jason.lau 寫:
lofan0 寫:
不過馬後炮講返轉頭,zeiss 一出就出 nikon,仲要隔咁多年先出 canon,其實可能顯示佢地一早知道兩個市場存在好大差異喎

i think it is patent issue law

Its also much a matter of the electronic and interface needed when ZF is but all mechanical only ..

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 08 4月 09 19:45:00 
討論區管理員

MC 寫:
C記CMOS色水好灰,依加新機都係,我唔覺...

Me neither, I guess its about what kind of imaging parameter one used and how one control .. I think many people today still cannot switch from their film operating mode to a digital ones. Color in Digital is but only computed, and how the image is being computed is controlled by the photographer in most case. One had to take control and use, and utilize all those imaging parameter and also tailor for different situation. Where in film those are not there ( or rather not possible, as once a film is loaded, its fixed already )

In fact, as far as color goes, most Canon ( except 1 series ) are pretty oversaturated when compared to Nikon , their main rival ..

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 08 4月 09 21:47:06 
資深討論區會員

FR 寫:
MC 寫:
C記CMOS色水好灰,依加新機都係,我唔覺...

Me neither, I guess its about what kind of imaging parameter one used and how one control .. I think many people today still cannot switch from their film operating mode to a digital ones. Color in Digital is but only computed, and how the image is being computed is controlled by the photographer in most case. One had to take control and use, and utilize all those imaging parameter and also tailor for different situation. Where in film those are not there ( or rather not possible, as once a film is loaded, its fixed already )

In fact, as far as color goes, most Canon ( except 1 series ) are pretty oversaturated when compared to Nikon , their main rival ..

So how to cope with it? For Grey........maybe White Balance and let it a bit over exposure.

But for colour.........what can we do, tone the curve every picture by picture........I am very tired of those Post-processing.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 09 4月 09 01:33:32 

lofan 寫:

咁講唔知通唔通呢?

另外, 有心想玩 MF 鏡的.....老早已用 adaptor 係 C機上用 CY/M42/F mount 鏡了....
見到 ZE 沒左個光圈環....都係 ZF @ 5D 好過...

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 16 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 16 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :