CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週五 29 3月 24 22:58:46

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 10 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : 駛唔駛咁貴呀???
文章發表於 : 週五 24 7月 09 15:47:11 
討論區會員

事緣小弟上兩個月行山時因意外令 ZI 重創 (Rangefinder window 爆裂 + 機物括花), 上個月拎去石利洛維修部, 佢地話幫我 send 返去 consina check + 報價. 到今日石利洛回覆, 報價 5XXX .... 嘩使唔使咁貴呀??? 簡直就係掠水, 就算解釋話每件 parts double 計都唔駛五千幾蚊呀??? 哩個價錢我不如買過部 Bessa R 好過啦!!! :evil:

想請問有冇大大試過自己 AIR MAIL 部機過 COSINA 修理?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 24 7月 09 16:07:35 
理事
理事

很多時候回日本修理, 基本上以廠方角度看 (尤其是日本人精益求精的態度.....)可能有很多只有輕微損壞的部件都會一概更換, 再加上日本人工, 速遞及日元高企下........

若是如此.......看來係 ebay 當 for parts only 賣左佢再補錢買新機 / 二手 / 其他機仲有 so...........

www.flickr.com/dicksonlau

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 25 7月 09 00:04:03 
討論區會員

報價單話要成組 finder unit 換 .... 5xxxx yen ....

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 25 7月 09 00:06:24 
理事
理事

DYNP 寫:
報價單話要成組 finder unit 換 .... 5xxxx yen ....

o甘一定貴啦..........

rangefinder unit 係全部機最貴o既 parts......... :x

同埋返原廠整一定係以最好方法修理..........就係乜都換晒新! :lol:

www.flickr.com/dicksonlau

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 25 7月 09 00:15:46 
討論區會員

唉...同買多部機冇分別

唯有同自己講, 換機殼唔收錢已經慳左一筆 .......

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 25 7月 09 14:14:07 
資深討論區會員

石利洛保養下嘅維修真係特別貴, 之前我支ZM25 成支內胆鬆脱, 剛過二年, 收1800, 無原廠維修証明, 只係SENT 過EMAIL 俾你証明佢曾經同原廠某日本人有EMAIL 來往過而己!
但有人同樣CASE 買水貨攞番去天X 做人地SEND 番去日本只收800, 仲有原廠維修紀録一同付上!
你大可以試吓問其它有買水貨地方報吓價!
如果你個CASE 真係只得塊VF玻璃難咗, 其它地方只係花咗, 試吓去面LOCAL 師傳維修都可以考慮!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 26 7月 09 01:27:06 
討論區會員

你係咪我講個 case?
唔係 $800
係 $200

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 27 7月 09 15:16:42 
資深討論區會員

引言回覆:
你係咪我講個 case?
唔係 $800
係 $200

唔係你, 不過你$200 就仲離普! :x :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 27 7月 09 15:25:28 
討論區會員

石利洛根本係搶錢
有咩囉上去整
有心理準備要比原價一半價錢

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 27 7月 09 18:00:19 
資深討論區會員

引言回覆:
石利洛根本係搶錢
有咩囉上去整
有心理準備要比原價一半價錢

唔貴呀! 邊貴呀~~~
我上次支鏡話坐飛機運番日本整, 45日後終於到咗廠, 之後又整咗1個月, 又坐番30日飛機番嚟番港, 咁淨係空運費佢拆咗俾我之後都係900蚊之麻! 坐咁耐飛機喎!計落都唔知幾平呀~~~~真係!

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 10 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 15 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋: