CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週日 28 4月 24 09:52:44

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 79 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123456  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
文章發表於 : 週三 23 2月 05 01:38:59 
幹事
幹事

vincenthoy28 寫:
sing 寫:
章魚 寫:
sing 寫:
章魚 寫:
2.8F + SWC ... 諗起都開心到震 8) 8) 8)

你有哈仔80la...應該先買180 complete左個system, 跟住買2.8F做auxiliary...

其實180唔係咁夠tele... 應該平平地入支CF250 or CF350咁先夠complete :wink:

Sing 比較了解我 :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

yeah! :lol:

哈哈, 其實我一向buy 150+250 for 120system, 不過枝150f4質素一般...

唔不如你買部201F加150F2.8同CF250....咁就perfect

Quote返某大大名句: 玩200系列唔用110FE, 咁買200系列黎托呀? :twisted: :twisted: :twisted:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 23 2月 05 01:40:38 
幹事
幹事

章魚 寫:
sing 寫:
所以我諗都唔夠膽諗... :oops:

我不是夠膽,只係無知 .. MP 同 Noct .. 狂升後,唯有做鵪鶉仔。

唔怕, 我見到部全新咁濟既M3DS, 都係15k, 抵過買MP! 8)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 23 2月 05 01:44:26 
事務局長
事務局長

sing 寫:
sing 寫:
章魚 寫:
sing 寫:
章魚 寫:
2.8F + SWC ... 諗起都開心到震 8) 8) 8)

你有哈仔80la...應該先買180 complete左個system, 跟住買2.8F做auxiliary...

其實180唔係咁夠tele... 應該平平地入支CF250 or CF350咁先夠complete :wink:

Sing 比較了解我 :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

哈哈, 其實我一向buy 150+250 for 120system, 不過枝150f4質素一般...

唔不如你買部201F加150F2.8同CF250....咁就perfect

Quote返某大大名句: 玩200系列唔用110FE, 咁買200系列黎托呀? :twisted: :twisted: :twisted:

做人呢, 一步步黎, 先買150F2.8同CF250, 跟住就更係110F2!

Damn, my Calon Segur heart fall in love with Haut Brion

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 23 2月 05 01:47:28 
幹事
幹事

sing 寫:
sing 寫:
章魚 寫:
sing 寫:
章魚 寫:

做人呢, 一步步黎, 先買150F2.8同CF250, 跟住就更係110F2!

大師所言甚是... :D 希望章施主能參透固中道理... 早登極樂 :lol: :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 23 2月 05 01:51:27 
事務局長
事務局長

sing 寫:
sing 寫:
sing 寫:
章魚 寫:
sing 寫:
章魚 寫:

大師所言甚是... :D 希望章施主能參透固中道理... 早登極樂 :lol: :lol:

還有章魚師主有SWC, CF60更加要買...想一想905SWC + CF60 + CFE80 + 110FE + 150FE + CF250. Perfect system呀!

Damn, my Calon Segur heart fall in love with Haut Brion

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 23 2月 05 01:55:29 
CONTAX CLUB 會員

超級傻瓜機, rolleiflex TLR 比較就手 D

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 23 2月 05 01:59:54 
幹事
幹事

sing 寫:
sing 寫:
sing 寫:
章魚 寫:
sing 寫:
章魚 寫:

還有章魚師主有SWC, CF60更加要買...想一想905SWC + CF60 + CFE80 + 110FE + 150FE + CF250. Perfect system呀!

仲有少少美中不足...
最好當然係要有埋支傳奇100/3.5 Planar同500/8 TELE-TESSAR 啦... :wink:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 23 2月 05 02:01:13 

我想 ..

SWC + CF/CB/CFi60 + CFE80 + Rolleiflex 2.8 + ????

長火未有定案,不過肯定無錢入 200 系。入 200 系就生枝節,不夠簡約。我根本無會長咁多錢,"齊"字是寫不成,唯有寫個 "精" 字。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 23 2月 05 02:01:26 
幹事
幹事

章魚 寫:

係喎, 我都迷上2.8F... 太毒了 :cry: :cry:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 23 2月 05 02:03:08 
幹事
幹事

章魚 寫:

我想 ..

SWC + CF/CB/CFi60 + CFE80 + Rolleiflex 2.8 + ????

長火未有定案,不過肯定無錢入 200 系。入 200 系就生枝節,不夠簡約。我根本無會長咁多錢,"齊"字是寫不成,唯有寫個 "精" 字。

要"精"既話就, 賣左支80佢, 再SWC, 60, 100, 180, 350SA, 簡而精! :roll:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 23 2月 05 02:03:19 
事務局長
事務局長

章魚 寫:

第一, 201F冇測光, 冇auto exp mode
第二, 玩過阿華同阿勇o既202FA/201F, 個shutter平均震動比500series機細
所以201F絕對唔係"超級傻瓜機"

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 23 2月 05 02:08:56 

第二, 玩過阿華同阿勇o既202FA/201F, 個shutter平均震動比500series機細

嘩,原來冇測光,另外我好怕粗手粗腳 "界" 花快門。E12 , E24 ,又要洗一筆,都係 Rolleiflex 算了。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 23 2月 05 02:10:48 
幹事
幹事

章魚 寫:

嘩,原來冇測光,另外我好怕粗手粗腳 "界" 花快門。E12 , E24 ,又要洗一筆,都係 Rolleiflex 算了。

係啦.... 都係2.8F算數... 2.8F影黑白真係.. :oops:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 23 2月 05 02:13:10 

sing 寫:
要"精"既話就, 賣左支80佢, 再SWC, 60, 100, 180, 350SA, 簡而精! :roll:

100/3.5 不是沒有諗過,不過就不會賣 80,佢根本不值錢,但就幾愛用。

60 就好想用

350SA .. 就真係沒有諗過,一日未買 180 ,一日都會諗下支 250SA 有沒有可能 ... o既 ..

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 23 2月 05 09:05:54 

章魚 寫:

唔好再提哈蘇傻瓜機, 你又令我諗起vincent部傻瓜機同埋個viewfinder... :oops:

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 79 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123456  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 43 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :