CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週四 28 3月 24 20:09:23

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 135 篇文章 ]  前往頁數 12345 ... 9  下一頁
發表人 內容
 文章主題 : 天祥賣9900
文章發表於 : 週五 04 11月 05 14:44:29 
幹事
幹事

剛剛在天祥見到, zeiss ikon limited edition行貨只需$9900

好似唔係太多貨

http://www.lofan.net

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 04 11月 05 14:46:09 
CONTAX CLUB 會員

i have an impression that although many people here said ZI is too expensive, finally there would still be many ZI in our club. 8)

Fuji : X100
OM : EP2

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 04 11月 05 15:11:48 
幹事
幹事

我自己就覺得$9900 都算合理, 尤其只係剛剛出,到過多半年平返一大忽就仲抵

不過唔知cosina的貨會唔會同kyocera跌得一樣咁快呢...

http://www.lofan.net

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 04 11月 05 16:10:29 
資深討論區會員

引言回覆:
不過唔知cosina的貨會唔會同kyocera跌得一樣咁快呢..

如果佢自家做肯定會..... :evil:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 04 11月 05 16:21:17 
資深討論區會員

COSINX 自己出就肯定會....

你知唔知COSINX 啲QC 係幾咁"好" 係好屎嗰個好字

唔信你可以去買部ZI BODY 睇清楚....就知!

所以我開始相信支15 同 85 係德國造可能唔係COSINX 造唔到.....而係ZEISS 可能受佢地啲氣都受夠!

亦可以理解點解呢批BODY 會DELAY 咁Q 耐!

COSINX 去食屎罷!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 04 11月 05 16:31:28 
幹事
幹事

joe,
部Zeiss Ikon真係咁差? 好似Bessa咁? :roll:

Terry Shum
香港互聯網康泰時攝影會幹事
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 04 11月 05 16:45:45 
討論區新手

I just came back from Tin Cheng, and there was a guy buying the Zeiss body and some Zeiss lens. I have a MP and was looking for a second body with AE function. I placed an order for the Zeiss body limited edition last year on the Zeiss website, since its been delayed again and again, I finally gave up and bought a Hexar RF as my second body. If they launched the body sooner, I might bougt the Zeiss body already. I am very happy with the Hexar RF now. :D

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 04 11月 05 16:49:28 
資深討論區會員

引言回覆:
joe,
部Zeiss Ikon真係咁差? 好似Bessa咁?

非也.....呢部嘢真係唔錯....我同"康哥" 都二口同聲都係咁話....特別個VF...比LEICA 仲要好...反差高好多...易對焦好多....SHUTTER 手感好靚....你SET 去BULB... 手指一按一放好似直接係手按住個快門咁....自而快門聲幾靚....成部機手感好靚....好BALANCE....有AE LOCK, 且擺位非常之咁就手.......線框又有字樣DTSPLAY....個VF 好清好SHARP.....

以機論機...我覺得好過部LEICA.....不過依家言之尚早...因為唔知耐唔耐用.....

我指係COSINA 嘅ASSEMBLY 係有問題......所以買機時真係要CHECK 清楚啲...不過有依家有問題你都冇得選擇....印晒NUMBER....只此一部....你唔要下個要囉!

TERRY....佢耐用就真係可能比MP 好架....你睇天搶都係$9900.. LEICA CAN'T DO THAT!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 04 11月 05 16:53:47 
資深討論區會員

引言回覆:

其實BESSA 都唔係唔完全唔好嘅...起碼佢平丫麻....我覺得BESSA 最唔好都係佢對眼....生得太近....對焦,特別係75MM OR 大光圈鏡 就成日唔準....好煩!

其它都OK 丫..

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 04 11月 05 17:39:31 
討論區會員

joe 寫:
引言回覆:
joe,

非也.....呢部嘢真係唔錯....我同"康哥" 都二口同聲都係咁話....特別個VF...比LEICA 仲要好...反差高好多...易對焦好多....SHUTTER 手感好靚....你SET 去BULB... 手指一按一放好似直接係手按住個快門咁....自而快門聲幾靚....成部機手感好靚....好BALANCE....有AE LOCK, 且擺位非常之咁就手.......線框又有字樣DTSPLAY....個VF 好清好SHARP.....

以機論機...我覺得好過部LEICA.....不過依家言之尚早...因為唔知耐唔耐用.....

我指係COSINA 嘅ASSEMBLY 係有問題......所以買機時真係要CHECK 清楚啲...不過有依家有問題你都冇得選擇....印晒NUMBER....只此一部....你唔要下個要囉!

TERRY....佢耐用就真係可能比MP 好架....你睇天搶都係$9900.. LEICA CAN'T DO THAT!

容小弟說一些逆耳的說話
在下係一名 Zeiss fans
我很喜歡 contax 和蔡司鏡
亦有 leica, 在下一向都唔太喜歡 leica
只係買來玩玩和貪佢手感好

昨日去萬成諗住買支 Tessar
看見 Zeiss Ikon 出了, 立即把玩一翻

大失所望, 不論手感, 質感, 用料都全不及 leica
當然, 將價就貨是理所當然
不過, 價錢上差一倍, 但我覺得用料上不只差一倍
設計不順手, 機背鎖位塑料, 似開兩開就會爆開

Viewfinder 更差, 線框唔清晰
finder 亦唔清澈, contrast 底
係萬成到, 對住一堆黑色相機袋焦焦很吃力
立刻係袋中囉部 leica 出來一對, contrast 高很多
疊影極清楚, 絕不含糊, 對焦容易

快門沒試過, 無入電
但我想點都無可能及得上布廉...

整體連 G2 也不及
三千蚊我都不買

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 04 11月 05 17:51:17 
討論區會員

真係甘差???吳係下話??? :roll:
如果係的話,便買ZI 的鏡頭便算,機身買回徠卡便沒事啦。 :P

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 04 11月 05 17:55:54 
資深討論區會員

引言回覆:

話.....你嚇到我即係公司係個袋當住啲同事度攞部機出左望右望呀..人地以為我SHORT 咗添!

:lol:

各有所見啦!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 04 11月 05 18:00:50 

Detective story : WHO IS LYING ??!! :roll: :evil:

From Joe :
引言回覆:
.....呢部嘢真係唔錯....我同"康哥" 都二口同聲都係咁話....特別個VF...比LEICA 仲要好...反差高好多...易對焦好多....SHUTTER 手感好靚....你SET 去BULB... 手指一按一放好似直接係手按住個快門咁....自而快門聲幾靚....成部機手感好靚....好BALANCE....有AE LOCK, 且擺位非常之咁就手.......線框又有字樣DTSPLAY....個VF 好清好SHARP.....

From Qoo :
引言回覆:
失所望, 不論手感, 質感, 用料都全不及 leica
當然, 將價就貨是理所當然
不過, 價錢上差一倍, 但我覺得用料上不只差一倍
設計不順手, 機背鎖位塑料, 似開兩開就會爆開

係萬成到, 對住一堆黑色相機袋焦焦很吃力
立刻係袋中囉部 leica 出來一對, contrast 高很多
疊影極清楚, 絕不含糊, 對焦容易
快門沒試過, 無入電
但我想點都無可能及得上布廉...

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 04 11月 05 18:03:08 
資深討論區會員

引言回覆:
Detective story : WHO IS LYING ??!!

WHY NOT U GO TO TEST IT YOURSELF! MAYBE THERE WILL BE MORE STORIES AGAIN! :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 04 11月 05 18:09:46 

bro joe, i expect u ask me to buy one just to find out myself. :twisted: :twisted:

i just surprised that the comment are so extreme ... esp on the VF.

but no matter the truth is, i am sure there will still be many ZI in this club.

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 135 篇文章 ]  前往頁數 12345 ... 9  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 11 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :