CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週六 27 4月 24 17:44:02

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 24 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
 文章主題 : 有關清潔鏡頭
文章發表於 : 週五 22 7月 05 09:11:47 
資深討論區會員

前兩日用支ZM35/2 出去試機,試唔用UV鏡,原汁原味啦,點知返屋企見到有多左粒粒響個鏡面,吹又吹唔走。後尾無計啦,用鏡頭紙濕少少鏡頭水抹一抹,D粒粒就無晒,但係就發覺係個尾度,開晒個光圈葉,對住支燈望返出去發覺仲衰,發覺有鏡頭紙既小毛毛係度,請問有咩方法清左佢??

但係如果唔係係尾望出去,又唔係太覺,靠燈反射咁望,唔留意都唔覺有既,咁問題大唔大呢?

同埋如果想試原味,唔落UV鏡,有無方法無咁多塵黐係個面呢? 因為係一期雜誌見過話越靚既coating就會越易黐塵

唔該晒~

風吹雞蛋殼

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 22 7月 05 11:54:14 
討論區會員

ignore it! 8)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 22 7月 05 15:37:12 
資深討論區會員

唔理有無事架??? :?:

風吹雞蛋殼

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 22 7月 05 16:15:32 
資深討論區會員

如果啲塵唔係係入面, 咪再用鏡紙, 用手"初" 到張紙軟晒先, 再吹走紙上啲毛毛, 再干慢慢抺走佢囉!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 22 7月 05 16:23:36 
資深討論區會員

[quote="joe"]如果

風吹雞蛋殼

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 22 7月 05 16:36:35 
資深討論區會員

引言回覆:
用手"初" 到張紙軟晒先
引言回覆:
乾抹?

你驚呀! :twisted: :twisted:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 22 7月 05 16:47:02 
資深討論區會員

你驚呀! :twisted: :twisted:[/quote]

如果你有試過無事無花,我又點會驚。你講一句,我今晚就試 :evil:

P.S 請問你會用邊隻鏡頭紙?

風吹雞蛋殼

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 22 7月 05 17:30:08 
資深討論區會員

緊記先'初" 到張紙軟晒為止, 初個時會有毛毛出嚟, 用手"樣" 走佢就得.
然後用時對摺張紙一次便可, 慢慢用用指抺. 如果真係太干, 用放係杯熱水上面等佢吸少許蒸氣, 再抺.
仲有, 緊得洗手呀.
仲有呀........"麼西"咁嘅手"呀! 千其咪大力呀...
仲仲有呀......千其咪開風扇吹, 開冷氣呀!....
仲仲仲有呀......開住支燈照住嚟抺呀!........
仲仲仲有呀......張鏡頭紙咪周環放, 唔係"痴"咗塵,到時你一抺就HIGH 嘢呀!....
仲仲仲仲有呀! 抺幾抺後, 用手風泵吹吓, 再CHECK 吓, 再抺呀!...
仲仲仲仲仲有呀! 唔好係食飯張枱度抺, 攞個安靜啲嘅地方做呀!.......

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 22 7月 05 17:47:16 
資深討論區會員

實在太詳細喇,唔該晒你先,或者聽晚我會試下呢個方法。

但另外有個問題,點解唔用鏡頭水呢? 濕抹咪仲安全?

風吹雞蛋殼

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 22 7月 05 18:31:59 
資深討論區會員

濕 FOR CLEANING.
干 FOR 抺清, 好似抺玻璃咁.
一齊做. 唔好今日做濕, 聽日做干.
就算你用完鏡頭水, 干咗多多少少都會留有少許水印, 故此時就用干抺同抺清佢.
[/quote]

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 23 7月 05 00:56:36 
CONTAX CLUB 會員

nothing is perfect....千祈唔好因小失大,盡量唔好去抹....呢方面我受過好多教訓.... :(

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 23 7月 05 00:59:45 

我寧願用 filter :cry: :cry: :cry:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 23 7月 05 01:01:48 

章魚 寫:
我寧願用 filter :cry: :cry: :cry:

x2 8)

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 23 7月 05 01:31:01 
資深討論區會員

yualbert 寫:
nothing is perfect....千祈唔好因小失大,盡量唔好去抹....呢方面我受過好多教訓.... :(

:?: 咁係咩教訓?
即係要我當見唔到??

風吹雞蛋殼

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 23 7月 05 11:34:52 
資深討論區會員

引言回覆:
章魚 寫到:
我寧願用 filter
[/code]

x10 :o

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 24 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 72 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :