CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週六 27 4月 24 17:25:11

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 24 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12
發表人 內容
 文章主題 :
文章發表於 : 週六 23 7月 05 14:06:05 
CONTAX CLUB 會員

cheese323 寫:
yualbert 寫:
nothing is perfect....千祈唔好因小失大,盡量唔好去抹....呢方面我受過好多教訓.... :(

:?: 咁係咩教訓?
即係要我當見唔到??

教訓係試過越抹越衰,最後要揾師父抹....
有一次抹到個UV filter甩coating,仲係Nikon 77mm架....真肉痛! :x

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 23 7月 05 14:39:41 
資深討論區會員

你好大力喎,膜都甩埋。 而家新果D coating無咁易甩架喎。以前果d就差d。

咁我點算好? 見住D粒粒塵,粒粒毛唔好理?

風吹雞蛋殼

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 23 7月 05 16:29:00 

你好大力喎,膜都甩埋。 而家新果D coating無咁易甩架喎。以前果d就差d。

咁我點算好? 見住D粒粒塵,粒粒毛唔好理?

我果次唔大力架! 我估係枝鏡頭水有關,忘記了是用Kodak定係7X% or 9X%酒精了....

我去買了枝用呢畫畫的幼筆,有時用筆尖掃走鏡/filter上的塵等,在天氣乾噪,靜電特勁,吹都吹唔郁D塵時極有用! 8)

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 23 7月 05 16:51:57 
資深討論區會員

引言回覆:
我果次唔大力架! 我估係枝鏡頭水有關,忘記了是用Kodak定係7X% or 9X%酒精了......

我都係用Kodak 抹Lens , 見個成份得D carbonate 果類,無Alcohol成分,不過無理由格,而家D 鏡頭水話明唔會傷鍍膜,同D成份都唔係會傷膜或腐蝕性

引言回覆:
我去買了枝用呢畫畫的幼筆,有時用筆尖掃走鏡/filter上的塵等,在天氣乾噪,靜電特勁,吹都吹唔郁D塵時極有用! 8)

你指既係LensPen 定係 傳說既 "神筆" ?

風吹雞蛋殼

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 23 7月 05 17:26:47 

引言回覆:
我果次唔大力架! 我估係枝鏡頭水有關,忘記了是用Kodak定係7X% or 9X%酒精了......

我都係用Kodak 抹Lens , 見個成份得D carbonate 果類,無Alcohol成分,不過無理由格,而家D 鏡頭水話明唔會傷鍍膜,同D成份都唔係會傷膜或腐蝕性

引言回覆:

你指既係LensPen 定係 傳說既 "神筆" ?

Of course, the Zeiss Cleaning Kit will be much much better that it will not leave 殘餘物 on the lens....

Regarding the pen, it is just a 普通用來 painting 的畫筆.... 我買的是筆好幼,毛也很軟的....Stanley Street書局買的...

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 23 7月 05 18:11:13 
資深討論區會員

其實你見到啲塵係咪真係好大粒姐, 唔好燈照睇唔睇到姐? 係咪係面姐?
係咪抺囉, 唔通支鏡汚糟咗唔抺咩?

相機/鏡係一件精品工具, 唔係要嚟粗用嘅始終. 所以要小心啲用. 咁當然有人話粗用先至MAN, 先至型, 係每個人有唔同嘅想法. 有啲真情話唔粗用點影到靚相呀真係.. 咁你又唔係到咗人地嗰種LEVEL, 唔通専登粗用咩真係.

小心啲抺就無事啦. 然後再加番個filter 咪得囉.
加個FILTER 所損失嘅光學質素其實非常之少, 咁當然買個好啲嘅啦.
話加個FILTER 會影响到佢啲傑作嘅人咁就真係睇吓佢影啲咩嘢咁利害啦....
你咪以為啲PRO 友唔加FILTER 係有咩嘢特別意思, 最大嘅原因都係錢同埋對於佢地嚟講個FILTER 跟本幫唔到佢地太多.因為佢地地呢啲人用鏡太密, 就算有FILTER 都會入塵, 到時變咗要抺兩次咪仲煩, 加上一般(其實係"實用")都會用HOOD, HOOD 嘅好處比FILTER 仲要多, 而且己經可以保護鏡片, 所以啲PRO 友好少用保護性嘅FILTER.
但我地唔係丫麻.....所以加番塊FILTER 用好啲.
粗用喎, 你睇吓有機會啲PRO 友放鏡, 你睇吓佢支鏡你會唔會買.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 23 7月 05 18:21:34 
事務局長
事務局長

joe 寫:
小心啲抺就無事啦. 然後再加番個filter 咪得囉.
加個FILTER 所損失嘅光學質素其實非常之少, 咁當然買個好啲嘅啦.
話加個FILTER 會影响到佢啲傑作嘅人咁就真係睇吓佢影啲咩嘢咁利害啦....

That true...I found most of the lens are non-sensitive to filter. I did play around approx. 100 lens in my camera life but only 2 lens I did play are sensitive to filter...else, I don't find any different in most of the time!

Damn, my Calon Segur heart fall in love with Haut Brion

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 23 7月 05 19:09:17 

[quote="vincenthoy28"][quote="joe"]小心

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 23 7月 05 20:11:19 
事務局長
事務局長

[quote="Henry"][quote="vincenthoy28"][quote="joe"]小心

Damn, my Calon Segur heart fall in love with Haut Brion

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 24 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 78 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :