CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週日 28 4月 24 23:43:52

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 135 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123456789  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
文章發表於 : 週一 07 11月 05 09:38:35 
理事
理事

Raimondi 寫:
mmm ... so

M7 (MP finder version) / MP VF > ZI VF > M6 VF

Am I correct? so again, it goes back to how much one is willing to spend for this ...

very interesting, with no RF experience, i learn a lot from u guys. My conclusion is still a very good buy at ITS PRICE.

同意 Raimondi o既說法, 以 brightness 及 contrast 計, MP o既 viewfinder 我亦覺得係之 M3 以來最好, 在此以前, 應該是以 M4 的為最好 :o
以 Leica 廠方o既說法, MP o既 view 改良重點為 coating 及 一塊自 M4 後因成本而省去的 condenser lens 以改善 rangefinder patch flare 問題

http://www.imx.nl/photosite/leica/mseries/MP.html

萬八九蚊買一部 MP / M7, 點計都無可能唔係天下無敵啦 :lol:

以 MP 來說, 小弟亦覺得是 M4 以後 Leica 最有誠意o既一部 M 機, 如果有萬八九蚊閒錢o既, 買 MP 除o左係買一部 Mechanically 一流o既相機外, 本身亦都可以話係一部 modern classic 8)

所以我覺得如果 ZI o既 view 係好差好差, 其說法就真係可圈可點, 小弟亦係 M2 用家, 觀乎其他 M6, M4, M4-2 用家o既意見, 都係以 ZI o既為佳.................如果 ZI o既 view 同 MP 相比下係好差好差, 亦即係全部係 MP 之前 M 機o既 view 都係垃圾? :roll:

如果以 brightness 及 contrast 計:

M7 (MP finder version) / MP VF > ZI VF > M6 VF

以 Leica 做 M 係超過 50 年經驗, o甘 ZI 係咪應該係好叻? :lol:

如果以戴眼鏡o既用家來計...........ZI o既 high eye-point 個人覺得就絕對係比 M o既設計為佳[/url]

www.flickr.com/dicksonlau

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 07 11月 05 10:43:31 
事務局長
事務局長

jason.lau 寫:
不過,如果你一世人只買一部M機的話,我就真係會買番部MP.. MP係近代最好的M機 (仲要係新機wor,唔係二手),萬八蚊值唔值呢個問題真係好complicated. 我就話超值!!! 我無見過一個買左MP o既人唔承認MP真係一件藝術品。藝術品梗係priceless la!!

如果你budget有限,又想買一部M機的話,最好的選擇都唔係ZM,而係一部mint的M3。一部mint的M3一萬左右就ok了。唔計AE function,質素都在ZM之上。

咁咩人買ZM呀?
緊係果D自已有部M機嫌煩,又要玩AE的懶人啦 :twisted: :twisted:
(即係呢到好多大大law ) :lol:

對於MP個價, 最令我唔順氣就係, 同哈蘇一樣, 一下子起咁多價...由其當你見過一部M6TTL賣$10,500! 如果你話Eur exchange rate問題, 我比佢加30%, 再mark up d modification fee, 點計我都你覺得部機值15k only.....

還有, 自己覺得AE唔係為懶人設....如果你影off finder snap, 有光圈先決真係好正!

Damn, my Calon Segur heart fall in love with Haut Brion

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 07 11月 05 11:13:26 
幹事
幹事

vincenthoy28 寫:
還有, 自己覺得AE唔係為懶人設....如果你影off finder snap, 有光圈先決真係好正!

Off Finder關AE咩事? :roll:

Terry Shum
香港互聯網康泰時攝影會幹事
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 07 11月 05 11:30:24 
資深討論區會員

引言回覆:
Off Finder關AE咩事?

咁你咪可以SET 好光圈後..影深又夠COVER 到....咁咪可以亂咁射囉....都唔使再理個快門囉!

不過我要AE 嘅RF 機都係一個"懶"字OR "方便"二字....

如果唔係真係SET 嚟SET 去...再對焦....又再SET 嚟SET 嚟去......

我試過有次影啲太陽光射穿啲樹葉嘅光....就係因為咁SET 嚟SET 去..到可以影時己經無陽光LU.... :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 07 11月 05 13:01:08 
幹事
幹事

joe 寫:
引言回覆:

咁你咪可以SET 好光圈後..影深又夠COVER 到....咁咪可以亂咁射囉....都唔使再理個快門囉!

原來關個景深事, Thanks!! :wink:

Terry Shum
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 07 11月 05 19:02:36 
事務局長
事務局長

joe 寫:
引言回覆:

Exactly! In some occation which you are not always allow to looking at the view finder.. you are not able to check the exp value & adjust the camera except you use external light meter. If you got AE, you can just simplly off finder, adjust the aperture value & shoot without looking at the finder any more!

This is, to me, a very good function of snap shoot!

Damn, my Calon Segur heart fall in love with Haut Brion

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 07 11月 05 19:09:50 
事務局長
事務局長

不過,如果你一世人只買一部M機的話,我就真係會買番部MP.. MP係近代最好的M機 (仲要係新機wor,唔係二手),萬八蚊值唔值呢個問題真係好complicated. 我就話超值!!! 我無見過一個買左MP o既人唔承認MP真係一件藝術品。藝術品梗係priceless la!!

如果你budget有限,又想買一部M機的話,最好的選擇都唔係ZM,而係一部mint的M3。一部mint的M3一萬左右就ok了。唔計AE function,質素都在ZM之上。

咁咩人買ZM呀?
緊係果D自已有部M機嫌煩,又要玩AE的懶人啦 :twisted: :twisted:

對於MP個價, 最令我唔順氣就係, 同哈蘇一樣, 一下子起咁多價...由其當你見過一部M6TTL賣$10,500! 如果你話Eur exchange rate問題, 我比佢加30%, 再mark up d modification fee, 點計我都你覺得部機值15k only.....

我都係其中一個「懶人」呀 :lol: :lol:

係個人來講, 我覺得最好o既M機係M3/4, 唔係MP...所以如果話佢MP係藝術品真係有點兒.....

都係果句...如果 MP/M7 賣14k, ZM賣9k, 我一定叫人唔好買ZM......

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 07 11月 05 21:18:12 
討論區新手

joe 寫:
引言回覆:

Exactly! In some occation which you are not always allow to looking at the view finder.. you are not able to check the exp value & adjust the camera except you use external light meter. If you got AE, you can just simplly off finder, adjust the aperture value & shoot without looking at the finder any more!

This is, to me, a very good function of snap shoot!

唔知有無邊位試過下ZI個測光o既pattern呢, 因為如果好似XpanII咁偏重點的話就好難話"都唔使再理個快門亂咁射", 我成日都Lan野. 結果基本上每次都用manual.
我都唸住架ZI啊 ! 謝

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 07 11月 05 21:25:58 
CONTAX CLUB 會員

引言回覆:
如果 MP/M7 賣14k, ZM賣9k, 我一定叫人唔好買ZM......

x 2 ....

can't agree less ...

Fuji : X100
OM : EP2

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 07 11月 05 21:27:20 

o. should be can't agree more .... haha. :lol:

Fuji : X100
OM : EP2

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 07 11月 05 21:31:54 

咁咩人買ZM呀?

我都係其中一個「懶人」呀 :lol: :lol:

係個人來講, 我覺得最好o既M機係M3/4, 唔係MP...所以如果話佢MP係藝術品真係有點兒.....

都係果句...如果 MP/M7 賣14k, ZM賣9k, 我一定叫人唔好買ZM......

呢個先係正論 :wink: 所以ZI賣10K係OK嘅,個人覺得究竟邊部機好用、VF邊個光D等問題、係好睇個人喜好 :wink:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 07 11月 05 21:35:36 
會計
會計

部 Zeiss Ikon 一出就咁具爭議性 :shock:

因為佢係 M-mount ?係 Zeiss related ?抑或係好多人心中的一條刺?

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 07 11月 05 23:29:48 
幹事
幹事

Clifford 寫:
部 Zeiss Ikon 一出就咁具爭議性 :shock:

因為佢係 M-mount ?係 Zeiss related ?抑或係好多人心中的一條刺?

係一條鯨魚刺. :wink:

Terry Shum
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 07 11月 05 23:33:14 
資深討論區會員

可能因為佢攪咁耐...啲人咪睇吓佢攪成點囉!

其二, leica 友又可以鬆口氣啦! :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 08 11月 05 12:01:30 

A brand new product bearing the Zeiss name and limited edition at 1/2 the price of a M7 ... why are we complaining? I am very happy and proud to own a ZI togetehr with my MP, M6 & M4.

Of course, the build quality cannot quite match a Leica M but we all know this from Day 1. The shutter is a tiny bit noisier than M but is not a big deal. But on the good side, I find the VF is much nicer than M with the high eye-point and brighter as well. Changing film on ZI is also more convenient as well. The camera is light and more comfortable for travel. The exposure compensation, ISO selection and manual shutter speed all on the same dial which is also easier to use. It has a separate AE lock button that holds exposure value which M7 lacks.

Hey bros, Zeiss made a big decision and investment to produce this camera for the passion of photography - who on earth would spend so much money to design a new film camera nowadays? I think we should show our appreciation for what they have done for us - people have a passion in photography and camera gears.

Just my two cents ...

Cheers! :wink:

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 135 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123456789  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 73 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :