CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週日 28 4月 24 14:52:17

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 135 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234567 ... 9  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
文章發表於 : 週日 06 11月 05 23:41:03 
討論區會員

joe 寫:
bessa 同zi 好唔同!

我都覺, 拎上手感覺太唔同, 個vf zi又好好多

我之前買左支二手zm 50 f/2, 以我個budget我曾經諗過買部r3a + zm 21
咁就齊章

但係去到天祥拎部zi同r3a比較, 都係忍唔住要買zi

:D

http://www.fotop.net/Cheerism

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 07 11月 05 00:00:42 
CONTAX CLUB 會員

so u will still buy zi21?

21 + 50 seems quite a good combination. maybe add a 28 or 35 in between. :twisted:

Fuji : X100
OM : EP2

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 07 11月 05 00:02:39 
討論區會員

joe 寫:
係度睇咗好多人嘅評論....來來去去都係話佢唔及MP呀..M系機呀....當中嘅主要論調,係攞上手嘅感覺:質感唔好, 當中主要係話唔夠重!

其實以客觀分析..以理立証...我地先要睇吓係咪重就有好質感, 係咪輕就無質感?

以M系機身而言, 全身銅製嘅M系機當然會重過大部份以ZI 以鎂機身加鋁合金同膠製嘅內部組件為重.....呢過唔使講嘅必然事實! 但係我地要睇吓點解人地要咁造呢...係咪省錢呢...定還係另有原因呢?

現今嘅生産技術同科技, 係機身造工上都一直追求高強/剛度, 更硬, 同最重要嘅係更輕....如果唔係無意思....好重而好硬就好多人都識...但好輕同好硬就唔係人人識!

但係輕而又高剛度, 組件裝配結合緊密, 再加上硬度高, 手工好...一切加埋就會有一種高"質感"...呢一種嘅"質感" 并唔係重量所帶來, 而係高物料應用同工藝結合而成....要做到輕而又高質感并不容易.....但係造到重而好質感就比較宜...當然亦有例外...就係我地嘅祖國PRODUCTS, 好多就係以重量蒙惼人....但質感亦好差, ,只係得過重字,但手工差, 組裝差同組件鬆, 成件PRODUCT 唔BALANCE,以至手感更差...

其實輕而又好質感嘅PRODUCT 比比皆是....VELBON 頭, SURE FIRE/ PELICAN 電筒, OAKLEY / BOLLE / RUDY PROJECT 眼鏡, C645, MIZUNO 跑鞋, 任何真正軍刀, 任何CARBON FIRBER 産品.........真係數都數唔晒!

其實我講咁多廢話...都係想講多一個論調而己......ZI BODY 係好係唔好....買者自然心中有數....唔使多講.......亦唔會要人認同.....因為實物己放在眼前....等你自己去衡量!

joe 兄
平心而論, 我覺得 ZI 真係差了幾皮
唔單只係覺得輕
當打開機背既時候, 就會覺得部機好弱不禁風
我唔敢想像部機跌落地時會有咩後果
但肯定 leica 跌落地 d 菲林都一定唔會走光
再講, viewfinder 真的無得比
RF 最重要係 viewfinder, ZI 真係做得很差
我不喜歡 leica, 但 leica 的確做得比較好

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 07 11月 05 00:04:19 

Joe 兄不要動氣,怪就怪我真係無錢買 :lol: :lol: :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 07 11月 05 00:07:43 

Raimondi 寫:

21 + 50 seems quite a good combination. maybe add a 28 or 35 in between. :twisted:

How can you miss ZM25? The best ZM lens.

http://www.rangefinderforum.com/forums/showthread.php?t=12413

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 07 11月 05 00:24:14 

I am still curious, why some people say the VF is good, some say is bad? How come it can be so extreme?

For the damage when drop to the floor, i am not too concern. this is coz the price for a leica is about double. so this allow me to drop the Zi onto floor for 1 time at least. what concern me more is the VF.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 07 11月 05 00:27:55 
資深討論區會員

Qoo牛 寫:

我以部m6 同部zi 係個vf 對比成晚...試過係同一個位互相對焦比較..包括逆光,順光, 好低反差嘅物件對焦.....發現m6 係對焦點內時有出現反白情形以致不能對焦, 相反但同一個位 zi 就無此情況...

另m6 對焦時除框線全移動外, 對焦點一併會移動, 但zi 則只會框線移動, 但對焦點係固定...唔使原本對對吓又要再對過!

除此之外正常下之對焦情形, vf內光亮度,之反差,框線亮度, 大家都係”發拉利” 對”林保” 好難話邊過好過邊個!

不過zi 框線底係有框線幾多mm指示..

所以我唔明zi 個vf 真係差係邊度?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 07 11月 05 00:34:33 
事務局長
事務局長

joe 寫:
Qoo牛 寫:

我以部m6 同部zi 係個vf 對比成晚...試過係同一個位互相對焦比較..包括逆光,順光, 好低反差嘅物件對焦.....發現m6 係對焦點內時有出現反白情形以致不能對焦, 相反但同一個位 zi 就無此情況...

另m6 對焦時除框線全移動外, 對焦點一併會移動, 但zi 則只會框線移動, 但對焦點係固定...唔使原本對對吓又要再對過!

除此之外正常下之對焦情形, vf內光亮度,之反差,框線亮度, 大家都係”發拉利” 對”林保” 好難話邊過好過邊個!

不過zi 框線底係有框線幾多mm指示..

所以我唔明zi 個vf 真係差係邊度?

I support what Joe said....

I don't know about MP. However, I think ZI view finder is better then my M4-2...

Damn, my Calon Segur heart fall in love with Haut Brion

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 07 11月 05 00:45:13 
資深討論區會員

zi 個vf 至今未見過佢反白......只係真喺係extreamly case 會淡淡少少......

相反m6 就先會變淡...而然後反白.....

唔知zeiss 係咪係個vf 度加咗T* COATING 呢 :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 07 11月 05 00:53:41 

引言回覆:
However, I think ZI view finder is better then my M4-2...

I never looked into MP, M6, M7, but i tried M4 ... same observation here. :roll: and ZI VF has very high eye-point wor. bro joe, thx. u have cleared my worry.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 07 11月 05 00:55:31 
討論區會員

joe 寫:
zi 個vf 至今未見過佢反白......只係真喺係extreamly case 會淡淡少少......

唔知zeiss 係咪係個vf 度加咗T* COATING 呢 :lol:

M4-2 至早期的 M7 VF 係有反射的情況
我用 MP finder verison 既 M7
和 ZI 對比, ZI 差反低很難對焦, 相反 M7 就易很多
唔知 ZI 有冇加到 T*
但 M7/MP 既 finder 就一定 multi-coated

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 07 11月 05 01:05:21 

mmm ... so

M7 (MP finder version) / MP VF > ZI VF > M6 VF

Am I correct? so again, it goes back to how much one is willing to spend for this ...

very interesting, with no RF experience, i learn a lot from u guys. My conclusion is still a very good buy at ITS PRICE.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 07 11月 05 01:32:03 
事務局長
事務局長

Qoo牛 寫:
joe 寫:

和 ZI 對比, ZI 差反低很難對焦, 相反 M7 就易很多
但 M7/MP 既 finder 就一定 multi-coated

Thanks Qoo牛 for your further clarification.

Again this is just as what Raimondi brother said about price problem. I would say, if M7 or MP sell in 13K & ZI sell in 9K, I will go for Leica...However, as what Jesse brother said, the current price of Leica is "貴得過份".

Damn, my Calon Segur heart fall in love with Haut Brion

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 07 11月 05 01:58:47 
討論區會員

vincenthoy28 寫:
Qoo牛 寫:
joe 寫:

Thanks Qoo牛 for your further clarification.

Again this is just as what Raimondi brother said about price problem. I would say, if M7 or MP sell in 13K & ZI sell in 9K, I will go for Leica...However, as what Jesse brother said, the current price of Leica is "貴得過份".

yes, that's the point

leica太貴, 退而求其次我一定係揀zi

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 07 11月 05 01:59:26 
討論區會員

Raimondi 寫:

我遲d應該會買埋支21

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 135 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234567 ... 9  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 58 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :