CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週五 29 3月 24 18:43:54

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 88 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123456  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
文章發表於 : 週二 04 7月 06 13:32:55 
幹事
幹事

joe 寫:
引言回覆:
得! Thanks!!!

過兩日我番到hK 即SENT 俾你!

感激! :cry:

Terry Shum
香港互聯網康泰時攝影會幹事
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 07 7月 06 18:10:48 
資深討論區會員

TERRY 兄....收MAIL...己SEND 咗PHOTO 俾你! :o

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 08 7月 06 08:14:09 
幹事
幹事

joe 寫:
TERRY 兄....收MAIL...己SEND 咗PHOTO 俾你! :o

Dear Joe,

It is very kind of you to sending me the detailed photos of the viewfinders. I know which one should I buy now. However, will the Zeiss's one block the shutter dial indicator on Leica?

Terry Shum
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 08 7月 06 10:26:33 
討論區會員

Yes, Zeiss will block the shutter dial indicator on Leica

Leica vs Zeiss viewfinder

圖檔

Behind
圖檔

Leica
圖檔

Zeiss
圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 08 7月 06 10:43:18 
幹事
幹事

Qoo牛 寫:
Yes, Zeiss will block the shutter dial indicator on Leica

Leica vs Zeiss viewfinder

圖檔

Behind
圖檔

Leica
圖檔

Zeiss
圖檔

Thanks Qoo牛, Zeiss的成像真的很強, 見到Zeiss的viewfinder身上旁邊亦有indicator, 但位置能正確指著Leica的Shutter Dial嗎? 使用上有不便嗎?

Terry Shum
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 08 7月 06 13:15:07 
討論區會員

Terry Sham 寫:
Thanks Qoo牛, Zeiss的成像真的很強, 見到Zeiss的viewfinder身上旁邊亦有indicator, 但位置能正確指著Leica的Shutter Dial嗎? 使用上有不便嗎?

位置是不正確的
有時我都比比佢影響到 select 錯了 shutter speed
佢個 indicator 係指後左一格
eg 你而家既 speed 係 1/1000
但 Zeiss 個 indicator 會指左係 1/500 個位

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 08 7月 06 13:31:38 
幹事
幹事

Qoo牛 寫:

位置是不正確的
有時我都比比佢影響到 select 錯了 shutter speed
佢個 indicator 係指後左一格
eg 你而家既 speed 係 1/1000
但 Zeiss 個 indicator 會指左係 1/500 個位

唉, 原來有個咁大的缺點. :?

Terry Shum
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 10 7月 06 09:37:25 
討論區會員

其實問題都不大
小心 d 就 ok
而我亦打算將個 indicator 的白油鏟掉
以減少影響

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 13 7月 06 15:10:23 
資深討論區會員

引言回覆:
以減少影響

點解唔用黑油蓋咗白色部份? :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 13 7月 06 15:42:45 
討論區會員

joe 寫:
引言回覆:
以減少影響

無咁靚

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 13 7月 06 15:43:30 
討論區會員

Qoo牛 寫:
joe 寫:
引言回覆:
以減少影響

無咁靚

同埋其實好易
囉支牙籤刮幾下就甩

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 13 7月 06 15:46:11 
幹事
幹事

Qoo牛 寫:
Qoo牛 寫:
joe 寫:
引言回覆:
以減少影響

無咁靚

同埋其實好易
囉支牙籤刮幾下就甩

始終都係日本水準. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Terry Shum
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 13 7月 06 16:10:11 
討論區會員

Qoo牛 寫:
Qoo牛 寫:
joe 寫:
引言回覆:
以減少影響

無咁靚

同埋其實好易
囉支牙籤刮幾下就甩

始終都係日本水準. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

錯了, 我未刮個 ZM finder
我之前是刮 Leica 的 logo

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 13 7月 06 16:17:51 
幹事
幹事

Qoo牛 寫:
Qoo牛 寫:
Qoo牛 寫:
joe 寫:
引言回覆:
以減少影響

無咁靚

同埋其實好易
囉支牙籤刮幾下就甩

錯了, 我未刮個 ZM finder
我之前是刮 Leica 的 logo

一樣始終都係日本水準. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Terry Shum
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 14 7月 06 11:51:22 
資深討論區會員

其實你可以去大家X 試吓過COSINA 21VF 先。。。。

COSINA 嘅VF 一樣好鬼光, 絶唔會比ZEISS 個差得去邊, 而且仲輕啲。。。但可能變型制無ZEISS 嗰咁好, 會大好多!

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 88 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123456  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 19 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :