CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週日 28 4月 24 15:07:36

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 37 篇文章 ]  前往頁數 123  下一頁
發表人 內容
 文章主題 : 點分?
文章發表於 : 週五 18 11月 05 11:01:31 
資深討論區會員

ZEISS 嘅鏡分HOLOG0N ....DISTAGON....BIOGON.....TESSAR.....PLANAR....SONNAR...

就好多都知係FOR 咩焦距多.....但點解有啲同焦距或接近焦距會有用唔同DESIGN....例如:

ZM21----->BIOGON, 但 C/Y 21---->DISTAGON,

PLNNAR 有85MM....SONNAR 都有85MM....

TESSAR 有35MM.....DISTAGON....BIOGON 都有.....

到底唔同DESIGN 係各成象方面有冇嘢唔同?

THX! :D

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 18 11月 05 12:56:20 
資深討論區會員

依喂......唔係問得太白痴無人答呀! :oops: :roll:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 18 11月 05 13:44:26 
資深討論區會員

joe 寫:
依喂......唔係問得太白痴無人答呀! :oops: :roll:

:roll: :roll: :roll:
I'm 白痴... I don't know !!!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 18 11月 05 14:48:27 
CONTAX CLUB 會員

不是 for 焦距,是 for 光學設計

可以出枝 400mm planar ,不過冇幾多個有力揹佢出街

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 18 11月 05 15:23:53 
討論區新手

唔知呢度幫唔幫到你呢?
http://www.panix.com/~zone/photo/czlens.htm/[/url]

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 18 11月 05 15:27:31 
討論區新手

呢度至係
http://www.panix.com/~zone/photo/czlens.htm#designs

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 18 11月 05 15:36:58 
資深討論區會員

引言回覆:
不是 for 焦距,是 for 光學設計

可以出枝 400mm planar ,不過冇幾多個有力揹佢出街

以依家鏡片嘅用料....想信就算係用PLANAR 都唔成問題....!

我相信都係係唔同鏡片組合上有佢嘅一定優勢....你唔好講到400咁極端....

咁21MM....35MM.....50MM....85MM....又點解釋?[/quote]

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 18 11月 05 15:53:51 
資深討論區會員

引言回覆:

都只係提及DESIGN 由來.....我想知嘅係同焦距但唔同DESIGN時會係成像同照片QUALITY 有乜嘢變化.....

好似21MM......BIOGON 同 DISTAGON 會有咩嘢不同....

你睇支ZM15...佢都有講用HOLOGON 鏡片DESIGN 係變型控掣係好.....但由於鏡組DESIGN 令佢冇可能做到TTL 測光....相對DISTAGON 就可以.....但之後呢....成像又會係點呢.....解像度同清析度邊個DESIGN 有優勢呢?

我反而想知呢啲嘢!....如果唔係...咩嘢時候用DISTAGON....咩時候用BIOGON? :roll:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 18 11月 05 16:26:18 
討論區管理員

Suggest you read the book " History of photgraphic lens " by late Dr. Rudolf Kingslake, properly the easiest text ref on lens design so far ...

There are loads of this kind of ref at the library

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 18 11月 05 22:24:23 
資深討論區會員

Distagon 係retro focus 設計,是專為廣角鏡用在單鏡機上.
Biogon是對稱式設計,變形控制極好,但最後的鏡片很接近菲林平面,所以常用在Range finder相機或類似SWC的相機上

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 18 11月 05 22:26:17 
資深討論區會員

Planar最長焦距在135系统上只能去到135mm.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 19 11月 05 00:07:42 

The basic lens design (e.g. Planar, Biogon) is only one of the factors which affect the image quality. Other than that, there are so many other factors:

1. Different implementation (5 lens 4 group, 7 lens 5 group, etc.)
2. Different max f-stop (50/1.4 vs 50/1.7)
3. Different glass material (MMJ vs AEG)
4. Different coating
5. Floating element
6. Ultra-low dispersion glass
7. ASPH
8. ....

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 19 11月 05 00:15:38 
會計
會計

8. 市場決定

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 19 11月 05 00:23:35 

Clifford 寫:
8. 市場決定

9. Target selling price. (50/1.4 vs 55/1.2 vs ARRI 50/1.3) :twisted: :twisted:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 19 11月 05 00:27:26 
會計
會計

除咗某些天生限制外 (e.g. Biogon vs Distagon), market determines everything!

否則我地而家應該有部 SWC with Hologon 玩梗......

圖檔

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 37 篇文章 ]  前往頁數 123  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 49 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :