CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週日 12 5月 24 13:47:16

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 22 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
文章發表於 : 週六 24 12月 05 01:40:48 
討論區新手

why many many contax user with happy at ZF.?
why many many contax c/y user; still c/y lens on DC?
C/Y lens life over 20-30 years; why need to change ZF?

i feel lens just equiment; same as mobile phone, we not need usually buy now mobile phone, so we not need change camera system, special as contax user, because it is great system.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 24 12月 05 01:46:56 
CONTAX CLUB 會員

因為我仲未有數碼
因為我 C/Y 未夠齊

Nikon DSLR + ZF .. 給我一個機會,我不會放過佢。 :twisted: :twisted: :twisted:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 24 12月 05 02:03:24 

因為我鍾意Contax
因為我鍾意Zeiss
因為我有Nikon Digital

所以用 Nikon Digital + ZF 令我不至於放棄現有的Nikon,更可享受Zeiss。

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 24 12月 05 03:23:09 
幹事
幹事

Johnson Wong 寫:
why many many contax user with happy at ZF.?
why many many contax c/y user; still c/y lens on DC?
C/Y lens life over 20-30 years; why need to change ZF?

i feel lens just equiment; same as mobile phone, we not need usually buy now mobile phone, so we not need change camera system, special as contax user, because it is great system.

因為c/y 比人炒到唔合理 8)

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 24 12月 05 09:38:38 

因為我未用過nikon
因為我喜歡新事物
因為我敗家

所以, zeiss + nikon....給我一個 買新玩具 的理由. :lol:

圖檔
Billy Ting
http://billyting.fotop.net/

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 24 12月 05 11:04:32 
討論區會員

billyting 寫:

因為我未用過nikon
因為我喜歡新事物
因為我敗家

所以, zeiss + nikon....給我一個 買新玩具 的理由. :lol:

totally agree..wait for your Nikon DSLR+ZF :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 24 12月 05 11:05:02 
討論區會員

因為c/y 比人炒到唔合理 8)[/quote] ==>

我想也不要對ZF的價格有太大的期望, 看看福記和ZM幾支標準鏡的
價格差距,可看不同代理商的營商理念。

在實用上也有疑問,還要等進一步的消息:
廣角鏡加上APS sensor(1.6x)==>除D18/D21外,也沒有幾多支再是廣角鏡
人像鏡85+APS ==>還是否人像鏡,真的見人見智
Tele+MF==>我想只會有少數人會買

AF化ZF我不想要等n年, 未來2~3年FF size的Sensor還是很貴(對我來說)!
我想我還是專心於CY+Hass吧!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 24 12月 05 12:26:20 
事務局長
事務局長

The fact to me is.....

Unless Nikon have full frame body but sell it in cheap price or ZF produce some crazy lens, I think I will only get a ZF50f1.4 & Nikon DSLR. Currently, I have some nice CY lens. Ok, CY body is not perfect but at least I am ok for that....

Damn, my Calon Segur heart fall in love with Haut Brion

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 24 12月 05 14:03:16 
幹事
幹事

我會先恢復 Nikon body 再配搭當時已推出並合用的 ZF lenses,
至於幾時再買 Nikon DSLR body 就睇定 d 先算,基本上都係等價錢合理品質合格的 full frame,如果 digital 長此下去都未合格,就無謂買件野返黎鬧啦

http://www.lofan.net

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 24 12月 05 14:25:46 
討論區會員

vincenthoy28 寫:
The fact to me is.....

Unless Nikon have full frame body but sell it in cheap price or ZF produce some crazy lens, I think I will only get a ZF50f1.4 & Nikon DSLR. Currently, I have some nice CY lens. Ok, CY body is not perfect but at least I am ok for that....

個人同意 vincenthoy28
無 full frame 根本無意思, 我用 zeiss 係因為對光學的終極要求
如果買左支 ZF21mm 番黎變左 30mm, 無論從光學上抑或攝影創作上都係欺騙自己

就算有 full frame, 都要睇睇o的鏡如何
影像質素出自 zeiss 唔使擔心, 只係擔心無菜味, 這很難確定
而重新買過一批 ZF 的投資是確定大的
所以除非 ZF 鏡超勁, 否則好難吸引 contax user 去買

我會再加多樣 AF, 如果只係 MF, 都唔會捨棄 RXII 換 F100
其實上面三樣如果有兩樣成真 , 都可能會考慮下
呢個 ZF 消息都係 Nikon user 比較開心

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 24 12月 05 14:32:41 
事務局長
事務局長

lofan 寫:
我會先恢復 Nikon body 再配搭當時已推出並合用的 ZF lenses,
至於幾時再買 Nikon DSLR body 就睇定 d 先算,基本上都係等價錢合理品質合格的 full frame,如果 digital 長此下去都未合格,就無謂買件野返黎鬧啦

haha...what happen if thye only produce MF lens...

Damn, my Calon Segur heart fall in love with Haut Brion

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 24 12月 05 16:45:10 
幹事
幹事

lofan 寫:

haha...what happen if thye only produce MF lens...

If they just have MF lenses, I will MF (madly fxxx) them for sure!

http://www.lofan.net

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 24 12月 05 18:04:29 

lofan 寫:
lofan 寫:

If they just have MF lenses, I will MF (madly fxxx) them for sure!

個人愚見
如果都係MF既話,除非質素甚佳,價錢唔太貴,否則吸引力唔係咁大
始終NIKON自家既鏡頭不嬲都唔係差
(當然,佢係新鏡,而且一定有持續翻修保養服務,點都好過未必再有得整既C/Y既 :twisted: )
FF DSLR?如果唔嫌慢同高ISO時肉酸既,其實KODAK DSC PRO/n都會係一架唔錯既選擇黎 :twisted:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 24 12月 05 22:20:16 
幹事
幹事

我相信 Zeiss 出鏡斷估都會睇返下而家 digital 市場啩,
如果 Nikon 以後只係出 APS size CCD 的 body,
難道 Zeiss 唔識 deside 返d APS size 鏡比 ZF?

雖然我都希望係 135 size CCD 等D鏡可以 film/digital 兩用~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 25 12月 05 00:35:29 

我是各自表述

swip 寫:
無 full frame 根本無意思, 我用 zeiss 係因為對光學的終極要求
如果買左支 ZF21mm 番黎變左 30mm, 無論從光學上抑或攝影創作上都係欺騙自己

完全不同意 冇 "Full Frame == 欺騙創作" 呢 part
部份不同意 冇 "Full Frame 會 == 欺騙光學 呢 part

non-FF 也是另一樣創作的途徑。(同焦距但透視感不同。同焦距但景深不同)

non-FF 只是浪費光學,算不上是欺騙光學。

引言回覆:
影像質素出自 zeiss 唔使擔心, 只係擔心無菜味, 這很難確定

每個人的菜味都有 perception。因為 color 根本就係有 perception。
A 君認為 快圖美 放 Contax 相有菜 D , B 君認為 東昇 放 Contax 相有菜 D
咁究竟係 菜味 點定義先。

無論用菲林,定係數碼,我也會擔心放出來的相有冇屬於"自己心目中菜色“
用菲林放得不好,可以痛罵個師傅。因為放相由師傅控制。
用數碼放得不好,唯有痛罵數碼吧,總好過痛罵自己吧,因為數碼由自己控制。

所以,菲林同數碼分別係:數碼給你一個全程控制 "你自己心目中菜色" 的機會。

如果話數碼 tune 菜味係欺驗自己,那麼菲林又何嘗不是?
例如選擇 RVP 不選擇 RDPIII ? ..
你選擇菲林的同時,也是選擇某一個特定的 gamut , 色溫。
咁"菜色" 依家又咁定義呀 ?

正如 Johnson Wong 講,相機係工具,工具只會影響制作方法,不會影響創作。
工具不同特性,也可以是創作的一部份。

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 22 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :