CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週日 28 4月 24 12:07:27

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 128 篇文章 ]  前往頁數 12345 ... 9  下一頁
發表人 內容
文章發表於 : 週一 19 12月 05 15:31:17 
幹事
幹事

繼Zeiss Ikon RF之後, 究竟今次Carl Zeiss俾咩驚喜我地? 12月21日(星期三)官網開估.
http://www.zeiss.com/C12567A8003B58B9?Open

圖檔
圖檔

Terry Shum
香港互聯網康泰時攝影會幹事
圖檔 圖檔

最後由 Terry Shum 於 週一 19 12月 05 16:20:11 編輯,總共編輯了 2 次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 19 12月 05 16:15:37 
資深討論區會員

點解無 新System with cosina, 或者係Zeiss自己品牌呢? :roll:

風吹雞蛋殼

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 19 12月 05 16:24:36 
幹事
幹事

cheese323 寫:
點解無 新System with cosina, 或者係Zeiss自己品牌呢? :roll:

第8-10就係指Cosina System, 好可能有Zeiss自己品牌, 但是誰代工呢?

Terry Shum
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 19 12月 05 16:27:35 
討論區會員

o米好似以前的Carl Zeiss Jena o甘, 賣licence 給Sigma, Tamron去造鏡,然後再打上Carl Zeiss Jena的字樣。德國新的女總理上場,果然是前東德的工黨出新,連CZ-Jena 果套都想搬過來資本主意市場。 8)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 19 12月 05 16:28:37 
資深討論區會員

你恾你唔係攞部BESSA TM 嚟改咩!

9 X 9 係啦!

仲有死錯人嘅!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 19 12月 05 16:34:51 
資深討論區會員

[quote="joe"]你

風吹雞蛋殼

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 19 12月 05 16:42:10 
幹事
幹事

[quote="cheese323"][quote="joe"]你

Terry Shum
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 19 12月 05 16:50:40 
資深討論區會員

jason.lau 寫:
i guess it will be digital product... I don't think any film camera can be called "new dimension of photography" today..... :?

Of course I hope the new product is film camera la

我都會希望係傳統菲林機,但如果你話會係數碼產品,係發揮唔到佢本身優勢,所以我唔覺得會係。睇Leica就係一個好例子。

風吹雞蛋殼

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 19 12月 05 16:54:13 
資深討論區會員

Terry Sham 寫:
但結局往往令人失望. :wink:

咁又係,之前ZI都係,諗著都會唔錯,但造工的真係有D 失望。但個標題煲得咁"恆" ,怕扯唔會。。。。 掛 :wink:

風吹雞蛋殼

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 19 12月 05 18:08:05 
討論區會員

:evil: SINARON DIGITAL AF :evil:

http://www.zeiss.com/C12567A8003B8B6F/G ... _group.jpg

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 19 12月 05 18:12:10 
幹事
幹事

mmg 寫:

我諗唔會, 但呢套野發表左好耐喇喎......

Terry Shum
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 19 12月 05 21:48:50 
幹事
幹事

以CZ作風, More on Wednesday, December 21唔等於開估. :wink:

Terry Shum
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 19 12月 05 22:58:45 
CONTAX CLUB 會員

cheese323 寫:
點都好,真係好令人訓唔著既消息 :twisted:

但結局往往令人失望. :wink:

係, Zeiss 次次都搵人笨,花言巧語多。Leica 承諾就比較踏實。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 19 12月 05 23:00:49 

以CZ作風, More on Wednesday, December 21唔等於開估. :wink:

我估果張紙頂多長兩行,連部相機角位都未睇到。 :lol: :lol: :lol: :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 20 12月 05 00:41:36 
討論區會員

睇黎大家都幾一廂情願, 仲諗住 CY mount ~
不過如果真係同福仔 cross, 出番 CY 其實冇咩 jetso, 鏡大家都好齊下勒, 至多就買番個 body 用下, 重要手感好至諗咋 wor
同埋新 SLR system 重係 MF 好似冇 mud 可能 ... AF 用番 n-mount 咪又有同自己 d 舊鏡爭客 ~

我估:-
1. MF 既話係 m42, 福仔出 body ~ 不過呢套野成真既話都唔知有冇數碼 ~
2, AF 既話應該係新 mount, 俾 skm system, digital 接 skm body, film 就加 adaptor 接 km ~

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 128 篇文章 ]  前往頁數 12345 ... 9  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 61 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :