CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週六 27 4月 24 14:32:38

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 15 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : flash for ZF lens
文章發表於 : 週四 22 12月 05 11:36:13 
CONTAX CLUB 會員

其實係借名問下nikon野, 特別聽聞nikon的閃燈好勁, 又可以跟進鏡內的cpu一起運算, 而且又有
d-ttl
i-ttl
1005RGB
3D......可否請大大解釋下他們的分別??

另外見佢最近將high end的model改成sb-800, 但係個樣就越來越似canon支580ex, 無左sb-80dx子母燈的樣, 其實係進步, 還是退步?? 它們又改良了甚麼?? :?:

圖檔
Billy Ting
http://billyting.fotop.net/

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 22 12月 05 11:52:05 
資深討論區會員

雖然我唔係NIKON.....係C 友.....但以我地坐對家嘅觀點係NIKON 唔係FLASH 勁....而係佢測光比CANON 或現有世界上各廠嘅測光都要勁......因為佢嘅測光係考慮埋佢離.......三原色.....係現有測光嘅極至!

故因為佢測光準.....所以係FLASH 控掣光線輸出亦特別準!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 22 12月 05 12:24:36 

joe 寫:
雖然我唔係NIKON.....係C 友.....但以我地坐對家嘅觀點係NIKON 唔係FLASH 勁....而係佢測光比CANON 或現有世界上各廠嘅測光都要勁......因為佢嘅測光係考慮埋佢離.......三原色.....係現有測光嘅極至!

故因為佢測光準.....所以係FLASH 控掣光線輸出亦特別準!

原來大家都係canon友.....咁不如一齊轉啦, 有個伴喎~~~hahaa...(講笑)

另外還想問大家, 若果選燈, 應該選sb-80dx, 或是sb-800呢?? 還是要看用甚麼機身, 不同類的機身就要配不同燈呢?? :roll:

圖檔
Billy Ting

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: flash for ZF lens
文章發表於 : 週四 22 12月 05 13:53:53 
資深討論區會員

billyting 寫:
其實係借名問下nikon野, 特別聽聞nikon的閃燈好勁, 又可以跟進鏡內的cpu一起運算, 而且又有
d-ttl
i-ttl
1005RGB

另外見佢最近將high end的model改成sb-800, 但係個樣就越來越似canon支580ex, 無左sb-80dx子母燈的樣, 其實係進步, 還是退步?? 它們又改良了甚麼?? :?:

D-TTL out dated
過渡產品, 目的係呃人錢

i-ttl 有無線飛燈, 可control 4組唔同power output, 應該係而家最勁既system

1005RGB 係測光區塊

3D計埋distance

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 22 12月 05 13:58:13 
幹事
幹事

Nikon燈咁強, 仲用唔用Metz好呀?

Terry Shum
香港互聯網康泰時攝影會幹事
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 22 12月 05 14:19:45 

Terry Sham 寫:

用, 點解唔用呀. 信唔過部機的 TTL 咪用 M mode lor 最準... XDDD

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 22 12月 05 15:04:10 
資深討論區會員

其實如果只係想買支有TTL既閃燈~亦都唔會玩飛燈或FILTER既話~~建議可以考慮SB-600~~因為價錢平好過800好多...

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: flash for ZF lens
文章發表於 : 週四 22 12月 05 15:52:28 

艾梵 寫:
d-ttl
i-ttl
1005RGB

D-TTL out dated
過渡產品, 目的係呃人錢

i-ttl 有無線飛燈, 可control 4組唔同power output, 應該係而家最勁既system

1005RGB 係測光區塊

3D計埋distance

thx

圖檔
Billy Ting

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 22 12月 05 15:54:42 

用!! 佢有支metz54 m-4i都support i-ttl架!! 不過我用緊54-3就唔知好唔好為個i-ttl轉啦!! :wink:

圖檔
Billy Ting

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 22 12月 05 16:00:00 
幹事
幹事

知唔知Metz 54 MZ-4i係包Nikon腳or包Standard腳?

Terry Shum
香港互聯網康泰時攝影會幹事
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 22 12月 05 16:06:23 

jason.lau 寫:
joe 寫:

原來大家都係canon友.....咁不如一齊轉啦, 有個伴喎~~~hahaa...(講笑)

另外還想問大家, 若果選燈, 應該選sb-80dx, 或是sb-800呢?? 還是要看用甚麼機身, 不同類的機身就要配不同燈呢?? :roll:

I haven't used Nikon for a very long time.
But SB-800 should be the most advanced model, which is designed for the latest bodies, including DSLR. It won't be wrong to get a SB-800. I got mine with no regret!! :P

咁係咪即係表示sb-800有齊晒sb-80dx的功能, 再加上i-ttl??

因為對我地呢班canon用家黎講係仲要少少適應下對家既思維, canon就好容易, 機身逢1都係最高級, 功能就只會越加越多. 但係nikon呢? 佢就好似正在過度中, 由3d-->d-ttl-->i-ttl 來走向迎合數碼機身的功能.

所以如果我想又數碼又菲林, 玩齊FM3A + F5/F6 + D2X的話, 那麼SB-80DX好D, 或是SB-800好呢??
:roll: (發夢中)

圖檔
Billy Ting

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 22 12月 05 16:15:03 

知唔知Metz 54 MZ-4i係包Nikon腳or包Standard腳?

standard

圖檔
Billy Ting

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 22 12月 05 23:12:59 
討論區新手

所以如果我想又數碼又菲林, 玩齊FM3A + F5/F6 + D2X的話, 那麼SB-80DX好D, 或是SB-800好呢??
:roll: (發夢中)

sb-800 support 舊 body wor, 當然係 sb-800 啦, sb-80dx 都冇 i-ttl

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 23 12月 05 00:22:25 

你點止一個 system :twisted: :twisted: :twisted:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 26 12月 05 20:09:00 
資深討論區會員

METZ 54MZ 好似係分標準 + SCA 腳 OR 直接買佢嘅FOR NIKON CANON PENTAX OR KM 嘅54MZ 燈。。但無得轉腳!

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 15 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 65 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋: