CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週日 28 4月 24 20:41:51

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 22 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12
發表人 內容
 文章主題 :
文章發表於 : 週日 25 12月 05 00:45:29 
CONTAX CLUB 會員

Carl Zeiss 一向都話: T* 係忠實呈現真實的 color .. (溫習下一路以來的 Zeiss catalog.. )

但我擔保有 9 成以上的 Zeiss 用家 + 10 成 10 的 leica 用家相信: T* 係味精鏡,貶義咁講,即係 T* 係欺騙人的 color..

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 27 12月 05 19:13:31 
資深討論區會員

章魚 寫:
Carl Zeiss 一向都話: T* 係忠實呈現真實的 color .. (溫習下一路以來的 Zeiss catalog.. )

但我擔保有 9 成以上的 Zeiss 用家 + 10 成 10 的 leica 用家相信: T* 係味精鏡,貶義咁講,即係 T* 係欺騙人的 color..

即係所謂既忠實呈現真實的 color 只係自己欺騙自己
根本呢個世界就無一個準則,好似我帶左眼鏡同無帶眼鏡睇野係兩個世界
出黎既3d感同color係完全唔同

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 27 12月 05 19:32:51 
資深討論區會員

其實任何COATING 都會改變原有影像成色.......呢個世界亦無絶對COLOUR.....人眼望對嘅色每個人都係偏差......

話T* 係咪精呢啲係LEICA 啲DIE HARD FANS 嘅觀點居多

如果話一改變原相片嘅影像成色 係味精嘅話....最大嘅味精就係支鏡本身......

有邊支鏡勇話自己係絶對中性架? :x

咁你咪唔好影相....淨係用自己對眼睇嘢囉.......不過我自己眼到嘅紅都唔知係咪最正宗嘅紅喎又....咁之後又點算好呀~~~~去整眼囉喎~~~~

再講.....鏡頭只係一支劃筆.....佢有自己嘅風格.....影相其實好簡單....

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 27 12月 05 20:13:48 
資深討論區會員

我認為最重要就出得到自己眼裹所看到既色~同心目中的色就已經夠了 :wink:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 27 12月 05 20:58:22 
幹事
幹事

章魚 寫:

I love Carl Zeiss
I love T*
I love MSG
:lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 27 12月 05 20:59:53 
幹事
幹事

電虫 寫:
我認為最重要就出得到自己眼裹所看到既色~同心目中的色就已經夠了 :wink:

咁你要去買返部 Leica 同 CONTAX 先得啦~ :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 28 12月 05 13:29:39 

章魚 寫:
我是各自表述
non-FF 也是另一樣創作的途徑。(同焦距但透視感不同。同焦距但景深不同)

non-FF 只是浪費光學,算不上是欺騙光學。

每個人的菜味都有 perception。因為 color 根本就係有 perception。
A 君認為 快圖美 放 Contax 相有菜 D , B 君認為 東昇 放 Contax 相有菜 D
咁究竟係 菜味 點定義先。

無論用菲林,定係數碼,我也會擔心放出來的相有冇屬於"自己心目中菜色“
用菲林放得不好,可以痛罵個師傅。因為放相由師傅控制。
用數碼放得不好,唯有痛罵數碼吧,總好過痛罵自己吧,因為數碼由自己控制。

所以,菲林同數碼分別係:數碼給你一個全程控制 "你自己心目中菜色" 的機會。

如果話數碼 tune 菜味係欺驗自己,那麼菲林又何嘗不是?
例如選擇 RVP 不選擇 RDPIII ? ..
你選擇菲林的同時,也是選擇某一個特定的 gamut , 色溫。
咁"菜色" 依家又咁定義呀 ?

正如 Johnson Wong 講,相機係工具,工具只會影響制作方法,不會影響創作。
工具不同特性,也可以是創作的一部份。

阿們!!..........可惜, 在這個只顧器材工具, 卻忘記人的心靈才是創作之源的世代, 又會有誰共鳴哩!!! :cry: :oops: :roll:

圖檔
Billy Ting
http://billyting.fotop.net/

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 22 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 70 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :