CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週日 28 4月 24 23:41:15

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 50 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
文章發表於 : 週四 29 12月 05 12:10:27 
討論區會員

joe 寫:
AUDI 所有"R" 系列都係CRAZY CAR....

VW 新個部1.4GT TWIN TURBO 啲確係幾快(睇資料)...但呢啲ENGINE常高壓車.....好令人擔心佢嘅耐用喎! :(

I remeber LA ... Nicholas Tse also drive crazy with his RS4 and hit another car in Tsang Ma bridge .... so crazy car need crazy drivers. :lol: I am no more a crazy driver, and may be never reach the speed of 214km/hr again ..... ha ha. :P Now only road limit +10, a safety driver. 8) Anyway, new generations of German cars are not long lasting as 10-20 yrs before.... like those 230D disael Benz ...still running on roads. :P

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 29 12月 05 12:29:50 
事務局長
事務局長

Yashica fans 寫:
joe 寫:
AUDI 所有"R" 系列都係CRAZY CAR....

VW 新個部1.4GT TWIN TURBO 啲確係幾快(睇資料)...但呢啲ENGINE常高壓車.....好令人擔心佢嘅耐用喎! :(

I remeber LA ... Nicholas Tse also drive crazy with his RS4 and hit another car in Tsang Ma bridge .... so crazy car need crazy drivers. :lol: I am no more a crazy driver, and may be never reach the speed of 214km/hr again ..... ha ha. :P Now only road limit +10, a safety driver. 8) Anyway, new generations of German cars are not long lasting as 10-20 yrs before.... like those 230D disael Benz ...still running on roads. :P

要玩CRAZY就一定要數EVO.....細個好鬼鐘意, 由其玩個下WRX之後好想有EVO...但係一越來越大就想要返D有TEXTURE o既野, 家下如果我有米, 我一家會買E55.... :lol:

新果部golf GT都好有興趣, 想一下比1.5L o既牌費就有2.0turbo玩, 一年平2仟買菲林都好呀...! :lol:

Damn, my Calon Segur heart fall in love with Haut Brion

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 29 12月 05 15:05:45 
討論區會員

vincenthoy28 寫:
要玩CRAZY就一定要數EVO.....細個好鬼鐘意, 由其玩個下WRX之後好想有EVO...但係一越來越大就想要返D有TEXTURE o既野, 家下如果我有米, 我一家會買E55.... :lol:

新果部golf GT都好有興趣, 想一下比1.5L o既牌費就有2.0turbo玩, 一年平2仟買菲林都好呀...! :lol:

S55 + AMG 版我成日翻大陆时都搭老板架顺风车, 在盐田港那边的高速奔驰.0-100真的好快,特别是150-180km时,须然不是我楂,但感觉越踩越有. 快到很多时会撞死好多蚊和苍蝇. 但在国内入油都要300人仔, 深圳到讪尾,野野overdrive 4-5千转,去到都用了2/3缸油. 其实部AMG 改版在千余转,都好好扭力... 吴知老版为什么要野野地板油...内地的电油平,都吴史甘来浪费. :?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 29 12月 05 15:51:11 
CONTAX CLUB 會員

S55 + AMG 版我成日翻大陆时都搭老板架顺风车, 在盐田港那边的高速奔驰.0-100真的好快,特别是150-180km时,须然不是我楂,但感觉越踩越有. 快到很多时会撞死好多蚊和苍蝇. 但在国内入油都要300人仔, 深圳到讪尾,野野overdrive 4-5千转,去到都用了2/3缸油. 其实部AMG 改版在千余转,都好好扭力... 吴知老版为什么要野野地板油...内地的电油平,都吴史甘来浪费. :?

係大陸,油平D又有咁長路程黎踩,唔踩夠先奇 :twisted:
如果唔計價錢/操作成本之類,比我都要E55 呢D :twisted:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 29 12月 05 16:49:55 
資深討論區會員

引言回覆:
吴知老版为什么要野野地板油...内地的电油平,都吴史甘来浪费.

因為呢啲車真係DESIGN AND BORN FOR 呢種HIGHWAY....係香港係呢類車就好似你去兒童游水一樣....佢(架車)會好無隠....長期咁架車亦唔會爽...一定要定期"DUM" 吓佢至得....

我自己親身經歷.....4年前我係深圳濱河路晚上10點左右由深圳揸住架公司VW SONNATA..2.0番寶安...個時我都揸得幾快....約180KM/H 左右....架車都出得7788....特然係倒後鏡見到架車好快間過我頭....我更係追佢架拉.....話晒個時諗住自己點會輸俾啲同胞架......

我一路追住佢同佢平排行...佢好似等埋我咁...死都唔俾我過佢...個時我都成190KM/H....佢就係咁拉開我一陣...又等吓我...拉開我一陣,又等吓我......但最恐佈嘅係佢一加油拉開我個時(記住我係190KM/H) ...我以為我自己落咗BREAK 咁, 佢係一支箭咁"鏢"走...情況好似你企係度見到有架約80KM/H 嘅車係你面前過一樣......而咁係慢慢拉開...佢架車個仲加速(尾段)簡直恐佈..你無得反抗.....以前坐個FRIEND 個啲GTR...掃把佬都無咁樣....

而個架奇車就係......M5

自此之後我再無開快車......係真嘅....真係因為佢...一架M5就可以叫人咁使再沉醉係乜嘢EVO...WRX 之類嘅嘅夢裏面.....

我真係信佢(M5)係可以上330KM/H....

呀...仲有個架係中港車嚟嘅.....我仲記得佢HK 車牌....

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 29 12月 05 17:22:31 
討論區會員

e39 m5 ?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 29 12月 05 17:26:15 
討論區會員

宝马M5一定快过上海大众伽啦,如果吴系都吴叫宝马... 好似徕卡50/2和海鸥50/2比甘,放大到30x20便看到"尾段". :lol: 最近的星期六晚上,在吐露港时时有架劲改的金色corolla AE100, 特点是有6条好似Metal Hood 5 甘大的响喉, 加埋D放汽哇佬馨,误通方了幅"头文字D"的Engine?上次见到同加波子练,好快便尾灯都看不到... 时速起码都过两球. :shock:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 29 12月 05 18:00:29 
討論區會員

宝马M5一定快过上海大众伽啦,如果吴系都吴叫宝马... 好似徕卡50/2和海鸥50/2比甘,放大到30x20便看到"尾段". :lol: 最近的星期六晚上,在吐露港时时有架劲改的金色corolla AE100, 特点是有6条好似Metal Hood 5 甘大的响喉, 加埋D放汽哇佬馨,误通方了幅"头文字D"的Engine?上次见到同加波子练,好快便尾灯都看不到... 时速起码都过两球. :shock:

6条 :shock: :shock:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 29 12月 05 19:48:03 

點解講講下ZF會變左BMW?? :roll:

圖檔
Billy Ting
http://billyting.fotop.net/

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 29 12月 05 21:07:04 

joe 寫:

自此之後我再無開快車......係真嘅....真係因為佢...一架M5就可以叫人咁使再沉醉係乜嘢EVO...WRX 之類嘅嘅夢裏面.....

無錯 :twisted: 當年接手左架M5(續供),半夜係吐露港公路奔馳真係難忘,但係M5係跑房車,路荀和掃把佬係越野車款。又點可以比呢。如果係市區揸都好難分出高下。亦揸過朋友既STI和206,反而覺得206樂趣大D :wink: 不過206零件難揾,想換拎都揾唔到....
宜家如果有多餘錢,反而鐘意X5多啲,覺得樂趣大D :wink:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 29 12月 05 22:27:43 
事務局長
事務局長

小小米奇 寫:
joe 寫:

無錯 :twisted: 當年接手左架M5(續供),半夜係吐露港公路奔馳真係難忘,但係M5係跑房車,路荀和掃把佬係越野車款。又點可以比呢。如果係市區揸都好難分出高下。亦揸過朋友既STI和206,反而覺得206樂趣大D :wink: 不過206零件難揾,想換拎都揾唔到....
宜家如果有多餘錢,反而鐘意X5多啲,覺得樂趣大D :wink:

M5係GT, 專走FREEWAY...

令外, 個人覺得WRX好灣是有點作大, 如果你楂到有點over limit, 架車會推頭得好利害, 一收架車個尾使好利害地向外走, 最大問題係果陣時係o既車速極高, 好難去救....

Damn, my Calon Segur heart fall in love with Haut Brion

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 29 12月 05 22:45:28 

小小米奇 寫:
joe 寫:

令外, 個人覺得WRX好灣是有點作大, 如果你楂到有點over limit, 架車會推頭得好利害, 一收架車個尾使好利害地向外走, 最大問題係果陣時係o既車速極高, 好難去救....

係呀........呢個亦係WRX底盤既極限,所以後期WRX既改良不大。
WRX係好灣,但係無臨甩前既先兆,EVO就唔一樣,有時間比你去救 :wink:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 29 12月 05 23:19:06 
事務局長
事務局長

小小米奇 寫:
小小米奇 寫:
joe 寫:

係呀........呢個亦係WRX底盤既極限,所以後期WRX既改良不大。
WRX係好灣,但係無臨甩前既先兆,EVO就唔一樣,有時間比你去救 :wink:

冇楂過EVO, 好想試... :cry:

人年紀大啦, 都係德國佬野啱口味. 近來見到E36 M3好鬼平....好吸引呀... :cry:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 29 12月 05 23:36:35 

小小米奇 寫:
小小米奇 寫:
joe 寫:

冇楂過EVO, 好想試... :cry:

人年紀大啦, 都係德國佬野啱口味. 近來見到E36 M3好鬼平....好吸引呀... :cry:

3.0(1995) or 3.2(1999) 8) why not E46 M3 :wink:
年紀大,咁BENZ S-Class啱你多D
舒適乘坐感的豪華房車 :wink:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 29 12月 05 23:47:15 

If you buy E36 M3, remeber to check the engine start up problem.If u found that the rev is keep at 500~600 (mainly happen in winter even u have continue give gas) during engine start up (1 to 5 sec duration), it maybe 曲軸感應器 problem. Cost replacement is around HK$1000 :wink:

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 50 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 61 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :