CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週日 28 4月 24 16:48:32

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 48 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
文章發表於 : 週四 12 1月 06 14:56:32 
討論區會員

重有越買越貴的MP 和 M7. :P

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 12 1月 06 15:01:15 
幹事
幹事

cheese323 寫:
Terry Sham 寫:
cheese323 寫:
真係可惜,連Nikon film 機都減少到呢個地步。究竟各大廠 135 format 既在線film 機淨返幾多部呢?

Leica R9 :twisted:

Nikon: F6, FM10
Canon: 全情投入數碼世界
Minolta: D7, D60, D30
Pentax: 唔清楚
Zeiss: Zeiss Ikon
Leica: MP, M7, R9
Olympus : 全情投入數碼世界

仲有咩漏呢?

點可以漏左Hasselblad XPAN II

Terry Shum
香港互聯網康泰時攝影會幹事
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 12 1月 06 15:05:29 
CONTAX CLUB 會員

billyting 寫:
咦? 咁咪即係時候入返部FM3A啦, 你地話黑機好定銀機好?? :lol:

Twins :twisted:

咪玩啦.....TERRY哥, 不過好似黑機都好似已經唔易搵..... :(

圖檔
Billy Ting
http://billyting.fotop.net/

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 12 1月 06 15:10:53 
資深討論區會員

係喎,漏左Hasselblad XPAN II,我成日當左佢係中幅。。 :oops:

風吹雞蛋殼

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 12 1月 06 15:12:16 
幹事
幹事

咦? 咁咪即係時候入返部FM3A啦, 你地話黑機好定銀機好?? :lol:

咪玩啦.....TERRY哥, 不過好似黑機都好似已經唔易搵..... :(

天搶冇咩?

Terry Shum
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 12 1月 06 15:34:41 

天搶冇咩?

未問, 上次只係成成問過銀機$3800, 黑機就話要入倉搵下先知, 好似無乜貨咁 :(

圖檔
Billy Ting

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 12 1月 06 15:37:37 
幹事
幹事

天搶冇咩?

未問, 上次只係成成問過銀機$3800, 黑機就話要入倉搵下先知, 好似無乜貨咁 :(

成成唔係已經電腦化喇咩? 仲要入倉搵?
不過黑機起馬$4000.

Terry Shum
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 12 1月 06 15:39:59 

天搶冇咩?

成成唔係已經電腦化喇咩? 仲要入倉搵?
不過黑機起馬$4000.

.....咁又唔知啦, 但係都係貴幾百啫, 好過CONTAX下下貴成千!! :evil: 再唔係買返銀機算囉!! :twisted:

圖檔
Billy Ting

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 12 1月 06 15:56:26 
討論區管理員

There is always 2nd hand and the F6 !!!!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 12 1月 06 15:59:37 
幹事
幹事

FR 寫:
There is always 2nd hand and the F6 !!!!

我有處女情意結, 2nd唔好預我.
Also, F6 cannot be compared with FM3A.

Terry Shum
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 12 1月 06 17:00:04 
幹事
幹事

如果俾我就等下Zeiss Ikon的新SLR, 起碼Contax D, Contax S, Contarex, 部部都咁經典.

Terry Shum
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 12 1月 06 17:32:33 
幹事
幹事

FR 寫:

我有處女情意結, 2nd唔好預我.
Also, F6 cannot be compared with FM3A.

今日睇左藝伎回憶錄,原來名藝伎的初夜都可以 Bid !
不過當年物價同而家冇得比,章子怡只係值 15000 円  :lol: :lol: :lol:

http://www.lofan.net

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 12 1月 06 17:40:13 
資深討論區會員

:x

人地TERRY 講到高潮位....你又走轉台呀!

唔怪得你成日俾人話人9 5 答 8 啦....

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 12 1月 06 17:40:20 
幹事
幹事

lofan 寫:
今日睇左藝伎回憶錄,原來名藝伎的初夜都可以 Bid !
不過當年物價同而家冇得比,章子怡只係值 15000 円  :lol: :lol: :lol:

買左飛聽晚睇.

Terry Shum
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 12 1月 06 17:43:21 

如果俾我就等下Zeiss Ikon的新SLR, 起碼Contax D, Contax S, Contarex, 部部都咁經典.

但係呢d都好似係zeiss自己造, 但係呢次就oem多, 唔係conisa就nikon代工, 會有甚麼經典出到呢??

圖檔
Billy Ting

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 48 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 58 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :