CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週日 28 4月 24 11:25:55

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 48 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
文章發表於 : 週四 12 1月 06 17:48:46 
幹事
幹事

billyting 寫:
Terry Sham 寫:
如果俾我就等下Zeiss Ikon的新SLR, 起碼Contax D, Contax S, Contarex, 部部都咁經典.

但係呢d都好似係zeiss自己造, 但係呢次就oem多, 唔係conisa就nikon代工, 會有甚麼經典出到呢??

代工唔緊要, 睇ZI同R3A就知道Carl Zeiss的介入有幾咁重要, 加上如果真係由Nikon代工, 質素點都會好過Kyocera, 只要可以再比ZI RF更好一點已經算唔錯了.

Terry Shum
香港互聯網康泰時攝影會幹事
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 12 1月 06 18:02:18 
CONTAX CLUB 會員

如果俾我就等下Zeiss Ikon的新SLR, 起碼Contax D, Contax S, Contarex, 部部都咁經典.

但係呢d都好似係zeiss自己造, 但係呢次就oem多, 唔係conisa就nikon代工, 會有甚麼經典出到呢??

代工唔緊要, 睇ZI同R3A就知道Carl Zeiss的介入有幾咁重要, 加上如果真係由Nikon代工, 質素點都會好過Kyocera, 只要可以再比ZI RF更好一點已經算唔錯了.

那麼, 看來2006會係大出血的一年了..... :cry:

圖檔
Billy Ting
http://billyting.fotop.net/

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 12 1月 06 22:04:05 
資深討論區會員

咦? 咁咪即係時候入返部FM3A啦, 你地話黑機好定銀機好?? :lol:

Twins :twisted:

咪玩啦.....TERRY哥, 不過好似黑機都好似已經唔易搵..... :(

天搶冇咩?

未問, 上次只係成成問過銀機$3800, 黑機就話要入倉搵下先知, 好似無乜貨咁 :(

成成唔係已經電腦化喇咩? 仲要入倉搵?
不過黑機起馬$4000.

今個禮拜二買果時, 銀色 HKD 3880; 黑色 HKD 4,080.

臨俾錢買銀色前, 叫 Eric 仔o羅埋黑色黎睇, 一比較, 雖然知道易花, 但係都係買黑色. 本人覺得真係黑色靚好多.

隔離既魔鬼朋友叫我買3部: 1部用, 1部"睇&草" 另1部用黎"炒".

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 12 1月 06 22:44:01 
討論區會員

呀 ~ 咁 zeiss 今次又用邊個名呢?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 12 1月 06 23:20:41 
討論區新手

http://www.nikon.co.uk/press_room/relea ... px?rid=201

Nikon Film camera will stop soon... So, Zeiss on Nikon with 1.5X only... Wait for Sony to prepare FF CCD to sony may take another 2-3 years. Forget it.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 13 1月 06 00:07:23 
幹事
幹事

ahjim 寫:

當然Contax或Contarex最好啦!

Terry Shum
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 13 1月 06 01:09:05 

ahjim 寫:

當然Contax或Contarex最好啦!

最好唔好啦,現代生產的手工,正如章魚的環保FX同阿*的WF比,係有好大分別,個人就唔係太希望 Contarex 個名會掛起日本機身身上 (雖然Contax已經俾Yashica用左...) :?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 13 1月 06 09:01:16 
資深討論區會員

昨晚忍不住買了部FM3A, 把玩一番後真的很喜歡它, R7即時被我冷待. :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 13 1月 06 09:08:26 
幹事
幹事

KF 寫:
昨晚忍不住買了部FM3A, 把玩一番後真的很喜歡它, R7即時被我冷待. :lol:

Body方面, 我比較喜歡Nikon多過Minolta. :lol:

Terry Shum
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 13 1月 06 09:17:54 
資深討論區會員

KF 寫:

Body方面, 我比較喜歡Nikon多過Minolta. :lol:

認同!
不過, R4係Minolta作品, R7好似唔係呀?! 有錯請指正.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 13 1月 06 09:48:55 
幹事
幹事

KF 寫:
KF 寫:

認同!
不過, R4係Minolta作品, R7好似唔係呀?! 有錯請指正.

係咩? 我攪錯了, 是自家製的嗎?

Terry Shum
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 13 1月 06 10:03:07 
事務局長
事務局長

KF 寫:
KF 寫:

認同!

係咩? 我攪錯了, 是自家製的嗎?

The basic design of the frame work is still from Minolta.....actually, R4, R5, R6, R7 & RE share the same platform.....

Just IMO, the best craftsmanship of R mount camera is SL2. The craftsmanship is really at the same class as Contarex....

Damn, my Calon Segur heart fall in love with Haut Brion

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 13 1月 06 14:35:44 

andy323 寫:
今個禮拜二買果時, 銀色 HKD 3880; 黑色 HKD 4,080.

臨俾錢買銀色前, 叫 Eric 仔o羅埋黑色黎睇, 一比較, 雖然知道易花, 但係都係買黑色. 本人覺得真係黑色靚好多.

隔離既魔鬼朋友叫我買3部: 1部用, 1部"睇&草" 另1部用黎"炒".

你都係成成買嗎??

圖檔
Billy Ting
http://billyting.fotop.net/

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 13 1月 06 18:29:28 
資深討論區會員

你都係成成買嗎??

係呀, 萬成!!!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 14 1月 06 00:20:38 

說來說去,我們都是俾"蔡司"搞亂了.我也沒有"NIKON"也不打算買"蔡司愛康". :D 只專心照顧"康泰時"

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 48 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 65 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :