CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週三 15 5月 24 03:45:20

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 28 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12
發表人 內容
 文章主題 :
文章發表於 : 週五 27 1月 06 11:44:59 
討論區會員

唔會買,除非菲林全面停產 :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 27 1月 06 14:07:51 
討論區新手

用緊nikon d70好耐,暫時都好滿意

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 27 1月 06 14:21:35 
討論區會員

loto 寫:
用緊nikon d70好耐,暫時都好滿意

ME TOO
D70 都算好機 :D :D :D

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 27 1月 06 16:22:37 
資深討論區會員

lemon 寫:
3c 寫:
機己經選定 Canon 1D MKII n
尚欠五行

我覺得 canon 唔係咁夾臭 C
canon 太柔啦....

nikon 就夾晒 臭 C
nikon 閃燈更加係,哈哈哈
而家 nikon 只係欠一張全景幅既 sesor...
CCD 要 1:1 比 CMOS 難上很多....

推高Sharpness其實都OK,不過佳能的測光好水皮,一仔唔知但350同20都同Contax 鏡測光不太合得來,不過話時話,佳能自己的鏡用在這兩部機都經常Over.........我用Contax 的機測光好準。

反然我覺得Nikon太Sharp........同Contax的Sharp 中帶SOFT的特色不太Match Bor......

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 27 1月 06 16:37:19 
討論區會員

G2 Lover 寫:
推高Sharpness其實都OK,不過佳能的測光好水皮,一仔唔知但350同20都同Contax 鏡測光不太合得來,不過話時話,佳能自己的鏡用在這兩部機都經常Over.........我用Contax 的機測光好準。

反然我覺得Nikon太Sharp........同Contax的Sharp 中帶SOFT的特色不太Match Bor......

買Pentax囖,一定沒有那麽"利" :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 27 1月 06 20:22:34 
討論區會員

Yashica fans 寫:
G2 Lover 寫:

買Pentax囖,一定沒有那麽"利" :lol:

撇開 sharp 唔 sharp 哩個問題, 佢果三支限量版怪鏡 (我係指焦距) 0既色調其實幾有味道

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 27 1月 06 22:29:53 
討論區管理員

I am not too worry about the sharpness, I have more concern about WB, color and hue accuracy and Dynamic range in a DSLR. For now, the Fuji S3-PRO is king of all but its got one of the worst mid range body feature. So I gather I am looking forward to a S4-PRO from the Mfr.

BTW, I do not think any of the current 6MP body oreven some of the 8MP cut it and that's simply the fact they do not have enough native pixel recording even for a 8X10 or A4 ( to be printed on Lab machine or my Digital Darkrooming printer aka inkjet ).

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 27 1月 06 22:30:39 
討論區管理員

DYNP 寫:

撇開 sharp 唔 sharp 哩個問題, 佢果三支限量版怪鏡 (我係指焦距) 0既色調其實幾有味道

Agree, adn they are pretty good lens too :wink:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 29 1月 06 00:47:38 
討論區會員

FR 寫:

Agree, adn they are pretty good lens too :wink:

三支鏡頭之中我最想試下支 31mm. 支 77mm 都好正, 有人會將佢同 C/Y 支 85/1.4 比較 & 覺得佢表現比唔上 85/1.4, 但我又覺得焦距同最大光圈都唔同, 好難比較, 但以日本鏡0黎講 Pentax 哩三支鏡水準已經好出色, 造工又一流, 真係至少唔打得都睇得下! 可惜係 Pentax 一早已經放棄左手動 SLR 市場, 若果唔係整番set 2 手0既返0黎玩下都唔錯~ :twisted:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 29 1月 06 01:41:50 
討論區會員

31, 43, 77mm are very nice. In fact, the 43 is very good. Very like the summicron 50mm. The more that you use it, the more you like it.

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 30 1月 06 03:03:35 
會計
會計

唯一有興趣都係 Fuji 的 DSLR,用來玩 ZF 真是 perfect! :o

唉,S3 Pro 我又冇 budget 之餘又似要轉款。
到 S4 有得出時都係冇 $.......

冇 $ 的確好多 excuse :lol:

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 30 1月 06 17:53:24 
CONTAX CLUB 會員
CONTAX CLUB 會員

Clifford 寫:
唯一有興趣都係 Fuji 的 DSLR,用來玩 ZF 真是 perfect! :o

X2
(如提供到1X 或 1.3X,更好 :twisted:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 31 1月 06 03:47:22 
會計
會計

新手畢特 寫:
Clifford 寫:

X2
(如提供到1X 或 1.3X,更好 :twisted:

咁即係個 excuse 更加大 (冇 $) :lol:

圖檔

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 28 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :