CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週六 04 5月 24 11:27:36

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 20 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
 文章主題 : ZF released ...
文章發表於 : 週四 02 3月 06 00:00:04 
CONTAX CLUB 會員

https://www.mapcamera.com/sho/search.ph ... 4&class=01

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 02 3月 06 01:43:30 
理事
理事

有得 bid :P

http://page11.auctions.yahoo.co.jp/jp/auction/n32601425

圖檔

圖檔

圖檔

www.flickr.com/dicksonlau

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 02 3月 06 07:46:35 
幹事
幹事

又係呢個Cap, 見到都唔開胃. :x

Terry Shum
香港互聯網康泰時攝影會幹事
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 02 3月 06 09:39:46 

From the newsletter :

Prices for ZF-lenses Now Set (excl. VAT):

Planar T* 1.4/50 ZF: 499.00 EUR
Planar T* 1.4/85 ZF: 999.00 EUR

The lenses can be ordered on our website from April 1st, 2006.

I am most interested ont he last sentence. This explains how CZ claimed they will do the distribution for ZF. And if this proves to work, no more water goods, and we do not need x shing or y shing anymore! if every camera or even lens manufacturer do like this ... wow ... distribution agent will disappear in the future. this is the power of internet which allows a low cost but controlled distribution.

Fuji : X100
OM : EP2

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 02 3月 06 09:47:54 

Bid 就無謂啦, 縱使已經流晒口水.

唔知幾時到港呢?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 02 3月 06 10:01:34 
資深討論區會員

Terry Sham 寫:

200% agree :x

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 02 3月 06 10:02:36 
資深討論區會員

藍綠色coating.... :? :?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 02 3月 06 10:25:56 
理事
理事

呢個係好設計!

配合埋原裝 HOOD 就唔洗好似 C/Y o甘用炒價買 K-84 :evil:

www.flickr.com/dicksonlau

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 02 3月 06 12:33:15 
討論區新手

Someone from Taiwan already bought ZF 50/1.4 :o

http://www.nikonclub.cc/nikon/index.php?showtopic=1655

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 02 3月 06 13:48:01 
討論區會員

any Da Da knows when and where can buy in hk?
my brand new FM3A has been waiting for lens to match for long time....

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 02 3月 06 14:59:42 
資深討論區會員

[quote=“TERRY”]又係呢個Cap, 見到都唔開胃. [/quote]

呢個CAP 本身DESIGN 係好嘅。。。。可以裝咗HOOD 之後仲可以拆同裝個CAP。。。。。但問題係點解其它人做出嚟嗰啲唔“扇”手。。。但佢呢啲就偏偏好“扇”手。。。。 :x

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 02 3月 06 15:10:37 
幹事
幹事

joe 寫:
又係呢個Cap, 見到都唔開胃.

呢個CAP 本身DESIGN 係好嘅。。。。可以裝咗HOOD 之後仲可以拆同裝個CAP。。。。。但問題係點解其它人做出嚟嗰啲唔“扇”手。。。但佢呢啲就偏偏好“扇”手。。。。 :x

就係因為D紋係打直, 打橫咪攪定囉!

Terry Shum
圖檔 圖檔

最後由 Terry Shum 於 週四 02 3月 06 15:11:42 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 02 3月 06 15:11:21 

joe 寫:
[quote=“TERRY”]又係呢個Cap, 見到都唔開胃.

呢個CAP 本身DESIGN 係好嘅。。。。可以裝咗HOOD 之後仲可以拆同裝個CAP。。。。。但問題係點解其它人做出嚟嗰啲唔“扇”手。。。但佢呢啲就偏偏好“扇”手。。。。 :x[/quote]

“扇”手? 好難講.

倒不如換別個吾“扇”手的. 不就解決了?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 02 3月 06 15:18:23 

joe 寫:
[quote=“Terry Sham”]又係呢個Cap, 見到都唔開胃.

就係因為D紋係打直, 打橫咪攪定囉![/quote]

"打橫紋" ==> 就塑膠模具方面, 打橫紋難以出模. 不是全無可能, 只是模具成本高D,
模具零件亦較易磨損.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 02 3月 06 15:25:06 
幹事
幹事

將貨就價 :evil:

Terry Shum
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 20 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 5 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :