CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週五 29 3月 24 00:29:10

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 17 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12
發表人 內容
 文章主題 :
文章發表於 : 週四 16 12月 04 12:52:49 
CONTAX CLUB 會員

lofan 寫:
[我鍾意周圍質人睇我 d 相,lee個世界,除左影相佬鍾意睇正片之外,全地球 d 人一見到一條細細格要逐格放大黎睇,連非洲土著都會用
流利廣東話同我講:有冇搞錯?

唉~~就係呢個問題...

宜家d人看來不但看相的習慣正在改變, 連用相的習慣也在改......

正片與負片越來越少人用, 菲林廠一間摺下又一間, 遲d當數碼科技再普及時, 一人一部pocket album, 影完相將cf咭插入就可以即時看相, 改相 (內置ps pocket版) 再經email 或 wifi 或 bluetooth 質入人地部機, 到時部機會係摺合式, 二吋大, 拉開後成個mon可以係四吋, 咪成本4R相簿咁....一樣可以周圍質人睇..........

到時不單菲林廠摺, 相紙廠摺, 沖晒店都要摺....世界末日啦!!! :cry: :cry: :cry:

圖檔
Billy Ting
http://billyting.fotop.net/

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 16 12月 04 15:43:20 

lofan 寫:
billyting 寫:
Andy 寫:
lofan,
2005年開始轉用正片!

係啦!! lofan sir, 唔好晒左d蔡鏡, 轉正片啦!!!

我鍾意周圍質人睇我 d 相,lee個世界,除左影相佬鍾意睇正片之外,
全地球 d 人一見到一條細細格要逐格放大黎睇,連非洲土著都會用
流利廣東話同我講:有冇搞錯?

所以為左方便 printing同俾人睇相,正片真係唔係咁方便,
同埋自己技術唔好,影正片生還率該會偏低吧?

我上次拎個燈箱出黎, d 人問乜鬼黎咁麻煩要用燈箱睇, 望一眼唔覺好睇, 俾埋個loupe 佢就嘩嘩十, o拿住唔放慢慢睇, 終於都知道乜野叫做立體感. 咩野叫好色水. :)

用負片就難左少少...

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 17 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 8 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :