CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週四 28 3月 24 23:03:42

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 41 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123
發表人 內容
 文章主題 :
文章發表於 : 週二 07 11月 06 10:24:07 
幹事
幹事

G2 Lover 寫:
今天帶了部167MTBody去打價,個快門Jam了,要收$700,但係佢沒有話係幫我換新的快門..........其實佢最理想係咪只會用一部舊機用了多年的Parts,換上我部機到?

如果$700弄好了,三個月後又壞,咁點算,見到部$2000的二手Aria都好似只係多千三蚊,Aria會不會比較Reliable一些,因為設計是最新,而且係Porsche Design,有信心一點。

又聽各位大大講,Contax Body要留意個反射鏡會下滑而弄花心愛的鏡頭(如果係支85mm f1.2咪心都實! :evil: ),想問會不會有方法可以防止?

如果你拎上環球, 佢絕唔可能換used parts俾你...

[二人同行 送你上路]

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 07 11月 06 10:28:36 
會長
會長

井 寫:
G2 Lover 寫:
今天帶了部167MTBody去打價,個快門Jam了,要收$700,但係佢沒有話係幫我換新的快門..........其實佢最理想係咪只會用一部舊機用了多年的Parts,換上我部機到?

如果$700弄好了,三個月後又壞,咁點算,見到部$2000的二手Aria都好似只係多千三蚊,Aria會不會比較Reliable一些,因為設計是最新,而且係Porsche Design,有信心一點。

又聽各位大大講,Contax Body要留意個反射鏡會下滑而弄花心愛的鏡頭(如果係支85mm f1.2咪心都實! :evil: ),想問會不會有方法可以防止?

如果你拎上環球, 佢絕唔可能換used parts俾你...

agreed.
nice thing costs money

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 07 11月 06 14:08:17 
討論區會員

167MT 原廠仲有 parts 整已經好好彩 :D

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 07 11月 06 14:37:46 
幹事
幹事

ahjim 寫:
167MT 原廠仲有 parts 整已經好好彩 :D

很對... 要搵部used 167MT再拆parts再安返好再調機, 老實講拎去搵達叔都係咁上下...

[二人同行 送你上路]

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 07 11月 06 21:27:44 
會計
會計

如果冇零件,日本總公司就會托環球通知您:冇得整。

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 08 11月 06 01:03:35 
資深討論區會員

你地估一部167MT只換快門約多少錢?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 08 11月 06 07:33:35 
會長
會長

G2 Lover 寫:

............算罷............當parts賣咗佢算罷......

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 08 11月 06 13:45:40 
幹事
幹事

G2 Lover 寫:

你唔係話$700咩?

G2 Lover 寫:
今天帶了部167MTBody去打價,個快門Jam了,要收$700,但係佢沒有話係幫我換新的快門..........其實佢最理想係咪只會用一部舊機用了多年的Parts,換上我部機到?...

[二人同行 送你上路]

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 09 11月 06 00:48:18 
資深討論區會員

井 寫:
G2 Lover 寫:

你唔係話$700咩?

G2 Lover 寫:
今天帶了部167MTBody去打價,個快門Jam了,要收$700,但係佢沒有話係幫我換新的快門..........其實佢最理想係咪只會用一部舊機用了多年的Parts,換上我部機到?...

呢個係香港師傅價,日本行唔知係幾多,環球會不會先報價唔收錢的?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 09 11月 06 08:28:12 
資深討論區會員

G2 Lover 寫:
井 寫:
G2 Lover 寫:

你唔係話$700咩?

G2 Lover 寫:

呢個係香港師傅價,日本行唔知係幾多,環球會不會先報價唔收錢的?

報左價唔整都要$150...

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 28 2月 16 10:59:11 
討論區新手

覺得環球好d

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 41 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 13 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :