CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週四 28 3月 24 22:57:51

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 3 篇文章 ] 
發表人 內容
文章發表於 : 週六 24 11月 07 13:27:49 
CONTAX CLUB 會員

上個星期交一D 135菲林俾彩色6做沖曬同燒CD,事前無要求曬相時不要做加減效果非常失望.全部偏暗.
唯有自己用SCANNER再做一次(LCD已用SPYDER設定好,用SRGB PROFILE及不做任何修改)結果效果極接近拍攝時的顏色.所以對彩色6很失望.
再看一看取回相片後面所打印的CODE,才發現她們有做某程度上的加或減.
想請問各位大大可不可以要求曬相舖直出(不做任何修正)?會不會要加錢?
另外我記得有某一位大大曾經POSTED過解讀相片後面的CODE(NNN+#)但我唔番係邊個POST,各位大大可否幫忙?謝謝!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 24 11月 07 14:37:19 

直出,應該都係同價吧?因為連tune都慳番
如果咁都要加錢? 咁同去茶仔叫杯咖啡走奶要加錢一樣咁奇怪.....

絕對係可以request佢地直出的

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 25 11月 07 07:32:01 
討論區會員

我試過自己 scan slide (monitor 冇 cal.) 去 don't sing 晒, 佢幫我加光左, 好灰, 我叫佢幫我直出晒多一批, 因為想睇下係點, 我係佢個 monitor 睇到 d 相都唔係好黑, 但係出黎 d 相就好黑, 我覺得係相紙同monitor 架反差不同所至.
之後我 cal. 左個 monitor 睇返 d 相, 係比之前暗 d, 但又唔會好似晒出黎咁黑.

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 3 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 14 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋: