CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週五 29 3月 24 00:51:50

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 23 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
 文章主題 : ZM 維修一問
文章發表於 : 週三 19 3月 08 17:10:58 
資深討論區會員

有冇BROTHER 攞支鏡去代理維修過?
我支ZM25 成支鏡越用越鬆, 支鏡由對焦環前后起計鬆到想分開咁....... :cry:
問代理話淨係COURIER 運過去日本CHECK要收成千幾蚊.... :shock: 其它另計
請問有冇BROTHER 之前維修過, 有冇平啲方法?

THANK!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 19 3月 08 23:41:14 
CONTAX CLUB 會員

Really? That's too bad wor! :evil:

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: ZM 維修一問
文章發表於 : 週四 20 3月 08 00:47:48 
討論區管理員

joe 寫:
有冇BROTHER 攞支鏡去代理維修過?
我支ZM25 成支鏡越用越鬆, 支鏡由對焦環前后起計鬆到想分開咁....... :cry:
問代理話淨係COURIER 運過去日本CHECK要收成千幾蚊.... :shock: 其它另計
請問有冇BROTHER 之前維修過, 有冇平啲方法?

THANK!

That seems to me more than just the coupler .... :cry: OK but then all ZM lens are purely mechanical, might be goto Uncle at Panda ..

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 20 3月 08 16:49:18 
資深討論區會員

我仲有一個真人真事, 講都冇人信都抺鏡事.....!
話說我有支Cxxxn 嘅zoom ”L”鏡(出廠至今剛好10年,買咗9年)發”毛”鏡攞去抺, 點知佢話支鏡剛停產, 冇PARTS家啦,最好笑嘅係佢話連全世界一粒鑼絲都冇為理由唔收我支鏡抺喎... :evil:  但我之前有支仲舊嘅又係已停產但一樣可以抺鏡!
抺鏡姐,又唔係要整!
最后我COMPLIANT,佢地先至好難為佢地咁收我支鏡抺,仲要收成千二!
哈! :x  

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 25 3月 08 14:09:29 
討論區會員

mine is water good form Tin X
had same situation as you before, expired warranty
I bring back to Tin X, just cost $200

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 25 3月 08 14:12:36 
討論區會員

Qoo牛 寫:
had same situation as you before, expired warranty
I bring back to Tin X, just cost $200

but needs 2 months for return.... :roll:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 25 3月 08 15:10:45 

joe 寫:
我仲有一個真人真事, 講都冇人信都抺鏡事.....!
話說我有支Cxxxn 嘅zoom ”L”鏡(出廠至今剛好10年,買咗9年)發”毛”鏡攞去抺, 點知佢話支鏡剛停產, 冇PARTS家啦,最好笑嘅係佢話連全世界一粒鑼絲都冇為理由唔收我支鏡抺喎... :evil:  但我之前有支仲舊嘅又係已停產但一樣可以抺鏡!
抺鏡姐,又唔係要整!
最后我COMPLIANT,佢地先至好難為佢地咁收我支鏡抺,仲要收成千二!
哈! :x  

正吹水唔抹嘴,唔complain都唔醒爬.... :evil:

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 26 3月 08 14:29:17 
資深討論區會員

CxxxN 依家啲SERVICES 真係差到冇人有.... :x 跟本只係想賣嘢而己, 唔想維修. 就算係自己DEFECTS 都唔想去理, 最好你買過部"佢"嘅新MODEL 或 同型號新固件版本.
我支鏡攞去抺, 接待啲女仔望一望就話啲"毛" 係係啲鏡片與鏡片之間係拆唔到嘅, 要成組鏡換! 之後我話:[我自己成日睇鏡都睇唔到啲"毛" 係邊塊鏡第幾片幾組度, 你咁好嘢唔拆都知道啲"毛" 係邊個位咁利害?], 但佢話係咁家啦, 一係就換, 一係就先生你可以攞走先再諗諗,仲話就算攞俾師傅睇都會係咁話, 其實我地好清楚家啦......!] 你就算點講, 佢只會答你[我地嘅意見己經俾咗你家啦, 一係你自己考慮吓先啦!]

以咁嘅SERVICES, 佢依家仲好意思寄份續保信嚟叫你JOIN[ EOS5D 一年要3千, 兩年6千]. 我打電話去問仲話唔續保以後部機維修費同CHECK 機會好貴咁話!
以一部成2萬左右嘅電視機就算續保都係年1千左右姐, 咁佢部相機使唔使唔貴呀? 再講, 如果真係買"行" 貨反正日後支付貴維修費兼無保障, 咁我買"行"嚟造乜? 一來過咗保養之後維修PARTS 都冇DISCOUNT, 二來"行"貨都可以唔受理! 咁不如買"水"貨仲好! :evil:

都係以前CONTAX 保養SERVICES 好...最多都係聽個句:[依, 好似你咁咁壞法都係第一次見咋喎!]姐!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 26 3月 08 19:29:53 
討論區會員

Qoo牛 寫:

$200 係寄回日本原廠維修 (連運費)
有 consia 維修單
我唔明點解要成千幾蚊咁貴

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 26 3月 08 23:14:06 
幹事
幹事

joe 寫:
都係以前CONTAX 保養SERVICES 好...最多都係聽個句:[依, 好似你咁咁壞法都係第一次見咋喎!]姐!

我最鍾意的,反而係乜都可以寄返日本整,信心大得多!

http://www.lofan.net

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 26 3月 08 23:34:23 
資深討論區會員

引言回覆:
$200 係寄回日本原廠維修 (連運費)
有 consia 維修單
我唔明點解要成千幾蚊咁貴

我都唔明 :roll: [....佢地話用COURIER, 而且佢地都只係代你"幫"你運過去架咋!]......但我話都唔使咁貴呀~~~~DHL都係佰幾二佰姐?.....[但係佢話公司係收呢個價! :cry:]

咁我問咁貴同水貨又有冇唔同....佢話水貨直情唔收添. 但我話既然我係"行" 都冇DISCOUNT, 加上又係逐樣計錢,而且個價又唔係同出面運費唔同收費, 咁就算我攞支水嚟, 支鏡又確係係ZEISS 兼又有全球保用.....反正你都係逐樣咁收錢仲有錢賺添!

我又問咁我自己運過去又得唔得.....佢話咁你自己問廠至知囉! :!:

總之呢排一個CANXN 同ZEISX 代理咁嘅維修收錢法, 原本我仲諗住買支CANXN 支35 1.4L 同支 ZM15 但係以後咁貴保養費[ CANXN 宜Q情唔收添!]都係暫時算把啦!

呀~~~反而SONY 又幾好喎!我之前攞部HEXAR RF 去整因為VIEW FINDER 成塊玻璃跌咗入去且部機成日上片出ERROR... 但我部係水貨兼且無單添!佢地話雖則部機己經停産, 但都一樣照收照照整, 如果有PARTS 要換又會幫你問日本個邊仲有冇得換....而且都只係收幾佰蚊, 整番塊玻璃因為佢地係香港自己做仲免收添!至於個ERROR CODE 就同你CHECK咗好多日[不時打電話俾你問你嘢] 添!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 27 3月 08 01:11:54 

[quote="joe"]CxxxN 依家啲SERVICES 真係差到冇人有.... :x 跟本只係想賣嘢而己, 唔想維修. 就算係自己DEFECTS 都唔想去理, 最好你買過部"

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 27 3月 08 08:16:00 
資深討論區會員

joe 寫:
呀~~~反而SONY 又幾好喎!我之前?部HEXAR RF 去整

其實我唔明,點解 HEXAR 係拿去 SONY 整O既?

反而我對上一次上 SONY 整野就唔開心啦,佢同我講 REMOTE CONTROL 冇得整,我同佢講唔係跟機 REMOTE,係真金白銀買的獨立 PRODUCT,佢都係話冇得整,激死我!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 27 3月 08 08:22:48 
幹事
幹事

lofan0 寫:
joe 寫:
呀~~~反而SONY 又幾好喎!我之前?部HEXAR RF 去整

其實我唔明,點解 HEXAR 係拿去 SONY 整O既?

反而我對上一次上 SONY 整野就唔開心啦,佢同我講 REMOTE CONTROL 冇得整,我同佢講唔係跟機 REMOTE,係真金白銀買的獨立 PRODUCT,佢都係話冇得整,激死我!

Are all KM products sent to Kwun Tong Serive Centre for repairing?

Terry Shum
香港互聯網康泰時攝影會幹事
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 27 3月 08 08:32:41 
資深討論區會員

Terry Sham 寫:
Are all KM products sent to Kwun Tong Serive Centre for repairing?

唔係 SONY 名下的 "?史遺留落黎的問題" 都仲有得收?我以為 SONY 宜不得前朝產物死得愈快愈好添

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 23 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 8 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :