CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週四 28 3月 24 18:14:35

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 20 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
 文章主題 : 無想過可以係咁貴
文章發表於 : 週四 25 3月 10 18:50:59 
CONTAX CLUB 會員

早幾年, 有幸得呢到各位大佬幫忙, 在FE110/2停產前, 以兩萬元樓下入了一支. 當年支CFI100/3.5都係19600.

早幾日, 我去問錢老闆, 支CFI100/3.5已經差不多到3萬了.

我的100MM夢幻滅了............... :( :cry: :cry: :cry:

圖檔
Billy Ting
http://billyting.fotop.net/

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 25 3月 10 18:51:53 

唔知一支新的CFE180/4 又貴到邊呢?? ZV又乜價呢?

圖檔
Billy Ting

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 25 3月 10 20:48:37 
資深討論區會員

Buy C100/3.5T
Same design!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 27 3月 10 12:34:41 

係? 但我又怕c鏡有返咁耐歷史, 二手市場的貨都好舊下

圖檔
Billy Ting

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 27 3月 10 20:44:27 
資深討論區會員

I bought one last year.
90% new.
Of course , there is some dust inside.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 29 3月 10 03:13:25 
資深討論區會員

CF鏡新淨都唔貴

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 29 3月 10 07:28:42 
資深討論區會員

http://arsenal-photo.hk/index.asp?act=l ... 481&cat3=2

Don't miss!!! :wink:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 21 4月 10 15:00:39 

Chung 寫:
http://arsenal-photo.hk/index.asp?act=lst&cat1=120&cat2=481&cat3=2

Don't miss!!! :wink:

看來約要3皮, 我會寧願入支180/4算, 話晒100焦距都叫做有110/2頂住先. 100/3.5再見了..... :cry: :cry: :cry:

圖檔
Billy Ting

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 21 4月 10 21:36:43 
資深討論區會員

Why do you consider to buy 100/3.5 if u have 110/2 already? :oops:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 24 4月 10 00:05:45 

Chung 寫:
Why do you consider to buy 100/3.5 if u have 110/2 already? :oops:

classic. :twisted:

圖檔
Billy Ting

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 20 6月 10 23:11:19 
討論區會員

点解呢度好似最近無乜人気甘? :(

吾知重有幾多人玩緊哈仔? :?

我都想買番枝FE110。想請問衣家幾銭度?

Thank you!!!!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 20 6月 10 23:31:35 
理事
理事

newone 寫:

Depends on which FE version.........brand new or 2nd hand?

www.flickr.com/dicksonlau

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 20 6月 10 23:40:22 
討論區會員

wah 寫:
newone 寫:

Depends on which FE version.........brand new or 2nd hand?

Thank you 華兄回復!!

其実全新(如還有)和2手価銭幾銭度?

当然、全新我個人想価格可能会太高、所以会以 NM 2手為主考慮。

想請問有幾種Version?是否只分前期、後期?如是、是否後期好D?
( 好似聴講過後期是改善漏光問題? :? )

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 20 6月 10 23:55:52 
理事
理事

newone 寫:
想請問有幾種Version?是否只分前期、後期?如是、是否後期好D?

Not only flare control........

http://www.zeiss.com/C12567A8003B8B6F/E ... e/CLN7.pdf

"Two lens elements in the rear are now cemented together to further increase the performance when the lens is used wide open."

And

" It can be distinguished from its predecessor only by a square light baffle behind the last lens element. This is part of the flare reduction treatment."

I guess you should look for 110FE with serial no. 889xxxx onwards as the latest version.

www.flickr.com/dicksonlau

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 04 7月 10 20:38:04 
討論區會員

wah 寫:
newone 寫:

Not only flare control........

I guess you should look for 110FE with serial no. 889xxxx onwards as the latest version.

Thank you very much !!! :P

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 20 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 8 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :